Nyhet

Chuck Berry overholdt sin siste kontrakt

For rockelegenden gjaldt «business as usual» – selv etter at døden hadde inntruffet.

For rockelegenden gjaldt «business as usual» – selv etter at døden hadde inntruffet.

Da rockelegenden Berry gikk bort i vår, 90 år gammel, fikk familien all anledning til å utsette eller stanse utgivelsen av hans siste studioplate. Det var uaktuelt.

— Faren min var kontrollfrik når det gjaldt kontrakter, sier Charles Berry Jr., som NTB møtte i London.


LES OGSÅ: Klandrer 11. september for mislykket popkarriere.

— Han fulgte dem til punkt og prikke – det var varemerket hans. Så etter at han døde, etter at det første sjokket hadde lagt seg, etter alle tårene, måtte vi forholde oss til virkeligheten.

Store gutter


Virkeligheten var at singelslippet Big Boys var fem dager unna, og at albumet Chuck var ment å følge noen uker senere.

— Dette var fortsatt business, og han likte å ta seg av forretninger, konstaterer Berry Jr., som medvirker på gitar på farens første langspiller på 38 år, sammen med søsteren Ingrid på munnspill.

Artikkelen fortsetter under videoen.


— Det måtte bli som vi hadde planlagt. Det var sånn han ville gjort det selv. Den måtte komme ut akkurat slik han hadde ønsket det.

Albumet er dedikert kona Themetta, som Chuck Berry var gift med i 68 år, og i en pressemelding da platenyheten ble kjent i oktober i fjor, skrev veteranen: «Kjære, jeg begynner å bli gammel. Jeg har jobbet med denne platen i lang tid. Nå kan jeg henge opp skoene».


Arbeidsmoral

Chuck fikk til dels strålende anmeldelser da den forelå i juni. Junior vil imidlertid ikke spekulere i hvorvidt det vil vanke flere posthume utgivelser, basert på arkivmateriale.

— Det får bli et av framtidas mysterier. Sikkert er det at vi skal vokte katalogen hans godt, slik han alltid har hatt for vane.


Hvorfor ble din far så innflytelsesrik?

— Han var på rett sted til rett tid. Inspirasjonskildene hans i ungdommen var storbandmusikken og de gamle bluesgutta. Det som kom ut av gitaren hans, var summen av dette. Forkjærligheten for poesi fikk han fra min bestefar – det var der tekstene kom fra. Og så hadde han snekkerens arbeidsmoral – det var derfor han turnerte så intenst.

Droppet faktene


Hvordan var han som far?

— Han var helt fabelaktig. Vi var alle veldig glad i ham, og visste at det gikk begge veier. Men han tok aldri «Chuck Berry» med hjem, presiserer Berry Jr. overfor NTB.

LES OGSÅ: Hør Mick Jaggers samarbeid med den unge rap-stjernen.


— Han var stadig like energisk og morsom som person, men ikke lenger rockestjerna. Hjemme var han bare ektemann og pappa – og jeg kunne ikke bedt om en bedre en.

(©NTB)


ANNONCE