Nyhet

I dag ville Kurt Cobain blitt 50 år – vi minnes den avdøde legenden med fem tilbakeblikk

Vi har laget en liten liste med fem minneverdige øyeblikk i anledning det som ville vært Nirvana-frontmannens 50-årsdag.

Det var tidlig om morgenen fredag 8. april 1994 at elektriker Gary Smith ankom adressen 171 Lake Washington Boulevard, Seattle, USA, i forbindelse med en større installasjon av et sikkerhetssystem i den prangende villaen på adressen. Arbeidet hadde allerede pågått i flere dager, men klokken 8.40 den morgenen passerte Smith eiendommens drivhus og mente å se en dukke ligge på gulvet. Det gjorde han dog ikke – til gjengjeld fant han husets eier, Nirvanas frontmann Kurt Cobain, livløs på gulvet, med blod ut av høyre øre, og på brystet en hagle som pekte på hagen. Dagene før hadde venner, bekjente, familie og forretningsforbindelser gjennomsøkt huset – og resten av USA – etter ham, som få dager tidligere hadde sjekket ut av et LA-basert rehabiliteringssenter. 

Det har siden gått rykter om hva som egentlig hadde skjedd med den avdøde legenden før han ble funnet død, men de fleste enes om at 27-årige Kurt Cobain skjøt seg selv – sannsynligvis 5. april.

De siste fem-seks siste årene av livet sitt hadde han gått fra nærmest total anonymitet til status som verdens største rockestjerne. Han var blitt en frustrert skilsmissegenerasjons primære talerør og det viktigste ansiktet fra et kull av band som endret musikkhistorien mer radikalt enn noen annen bølge eller bevegelse på (minst) 15 år.


I dag ville Kurt Cobain fylt 50 år. I den forbindelse tar vi et aldri så lite tilbakeblikk til den altfor korte, men svært innflytelsesrike, karrieren hans.

Nedenfor følger fem minneverdige Kurt Cobain-øyeblikk:

Nirvana – Heart-Shaped Box


Heart-Shaped Box er den mest visuelt slående Nirvana-videoen som finnes. Den er regissert av Anton Corbijn (fotograf, mest kjent for sine bilder av band som Joy Division og U2, har også regissert "Control" basert på Ian Curtis sitt liv). Hele musikkvideoen er skutt i sort-hvitt og ble i ettertid håndmalt for å gi den hyperrealistiske fargepaletten.

Nirvana – Where Did You Sleep Last Night


Where Did You Sleep Last Night er én av flere låter som ikke stammer fra Nirvana-katalogen, men som ble spilt av Nirvana under deres MTV Unplugged. Låten er en gammel visesang som har blitt tolket mange ganger. Cobain ble selv oppmerksom på låten da Mark Lanegan fra Screaming Trees spilte den for ham. Noen mener den ble spilt som en reaksjon på at Courtney Love var utro mot ham, men om det stemmer eller ikke, får vi nok aldri vite.

Nirvana – Lithium (Live på Reading i 1992)


Dette er liveversjon av Lithium fra Nirvanas legendariske Reading 1992-opptreden, som ble utgitt på plate/DVD i 2009, og som på mange måter er veldig mye bedre enn både originalvideoen og innspillingen.

Nirvana – In Bloom


Videoen til låten In Bloom viser det Nirvana på mange måter var – 90-tallets rotløse ungdommer sin versjon av The Beatles. Samtidig kan man nesten spore inspirasjonen til Weezer sin Buddy Holly-video til denne.

Nirvana – Territorial Pissings


Territorial Pissings er muligens ikke alles favoritt-Nirvana-låt siden den grenser over i hardcore-punk, men den viser bredden til bandet. Og den viser bandet da de opptrådde på Jonathan Ross Show på BBC, før videoen går rett over i en opptreden på Paradiso i Amsterdam. Her er det kaos og råhet som råder.

BONUS: Nirvana – Kalvøya 1992


Video fra da Nirvana spilte på Kalvøya, i Sandvika rett utenfor Oslo, i 1992. Der skulle man vært, gitt.

ANNONCE