Nyhet

Gjør seg klar til fredsprisfest

GAFFA.no - alt om musikk.

Vi går inn i fredsprisuka, Oslo finpusses og staselige seremonier og stjernespekkede show forberedes til minste detalj.

Et tre dager langt fredsprisprogram venter neste helg, og mange hjerter gleder seg – og mange hjerter gremmer seg. For i år går fredsprisen til ICAN–Den internasjonale kampanjen for avskaffelse av atomvåpen, og det er det mange atommakter som ikke liker.

De største atommaktene, USA, Storbritannia og Frankrike, Pakistan, India og Kina har gitt beskjed om at de ikke blir representert på ambassadørnivå i Oslo når fredsprisen skal deles ut søndag 10. desember.


Den som nok gleder seg, er Hiroshima-overlevende og aktivist Setsuko Thurlow, som skal ta imot fredsprisen på vegne av ICAN.

LES OGSÅ: Bergen ønsket juletiden velkommen med lysfest.

Thurlow var 13 år gammel da amerikanerne slapp en atombombe kun noen kilometer fra der hun befant seg i Hiroshima. Den nå 85 år gamle kvinnen har siden 2007 vært en viktig figur i ICANs kamp mot atomvåpen og har utvilsomt mye på hjertet.


Kritiserte Norge

Hun kritiserte Norge for ikke å være til stede i FNs hovedkvarter tidligere i år, da 123 land stemte for å starte FN-forhandlinger om en traktat som forbyr atomvåpen. Norge var blant 38 land som stemte imot.

Lørdag møter hun til pressekonferanse med både norske og internasjonale medier på Nobelinstituttet.


Etter pressetreffet arrangeres den såkalte lille nobelmiddagen på Grand Hotel.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Kygo og A-ha opptrådte sammen på Nobelkonserten i 2015. FOTO: Stian S. Møller / GAFFA

Redd Barnas fredsprisfest arrangeres søndag i Nobels Fredssenter mellom kl. 11 og 12 – altså like før fredsprisen deles ut. Festen har vært en del av det offisielle programmet for Nobels fredspris siden 1997. Fredsprisfesten er én times forestilling hvor barn intervjuer fredsprisvinneren, og artister opptrer.

Kongeparet og kronprinsparet mottar deretter fredsprismottakeren i audiens kl. 12. søndag, før veien går til Oslo rådhus, der selve utdelingen av Nobels fredspris som vanlig finner sted, og der representanter for regjeringen og Stortinget er til stede.


LES OGSÅ: Mannsfri festival utsolgt på 11 minutter.

Under seremonien, som starter kl. 13, blir det holdt taler av Nobelkomiteens leder, Berit Reiss-Andersen, og av prismottakeren.

Det er ikke kjent på forhånd hvem som vil stå for de musikalske innslagene under feststunden i Rådhuset.


Fakkeltog

Senere på dagen vil fakkelbærende mennesker lyse opp Oslos gater før de samler seg utenfor Grand hotell for å ære prismottakeren, som vil vinke til publikum fra hotellbalkongen.

LES OGSÅ: A-ha og Kygo får kritikk.


Dagen avsluttes med gallamiddagen på Grand Hotell, der Nobelkomiteen er vertskap, og der representanter for kongehuset er til stede.

Konsert og show

Mandag åpner Thurlow fredsprisutstillingen 2017. Utstillingen blir åpen for publikum først dagen etter.


Deretter braker det løs på Telenor Arena, der det blir holdt en stjernespekket konsert.

Artistene som skal delta er kjente navn. Amerikanske John Legend, svenske Zara Larsson (bildet) og det danske poprocksoul-bandet Lukas Graham. Dessuten norske Sigrid Raabe og Matoma.

LES OGSÅ: Se Ed Sheeran opptre med Taylor Swift.


Barnekompaniet Le PETIT Cirque skal også opptre å vise fram sine halsbrekkende stunt.

(©NTB)

ANNONCE