De siste to aprilukene i år blir stående i den avdøde canadiske artistens tegn – med en arrangementsrekke som løfter fram hans sterke forhold til Norge.
De siste to aprilukene i år blir stående i Leonard Cohens tegn – med en arrangementsrekke som løfter fram hans sterke forhold til Norge.
Først utkommer en ny bok 18. april, der 11 norske forfattere og skribenter gir til beste sine syn på Cohen. Omtrent samtidig slippes klassikerplaten Hadde Månen En Søster fra 1993 i vinylversjon. Der synger norske artistkvinner Cohen på norsk – i versjoner som Håvard Rem fikk poetens personlige velsignelser til å oversette.
LES OGSÅ: Ny musikkvideo fra Leonard Cohen.
Neste punkt ut er det fysiske vinylslippet av Lars Lillo-Stenberg og bandet The Salmon Smokers syvtommer med låtene So Long, Marianne og Sisters Of Mercy ombord.
Så samles trådene når norske stjerneartister 25. april stiller i Oslo Spektrum for å minnes og hylle Leonard Cohen, knappe fem måneder etter hans bortgang – i en konsert som også blir filmet med tanke på TV-visning.
— Jeg vil prøve å lage Cohen-feber, sier Christer Falck.
Det spørs om Spektrum-konserten byr på tid og rom til å danse til Cohens sanger – noe som muligens ville gjort poeten som ble popmusiker i Norge glad.
Artikkelen fortsetter under videoen.
Musikkviteren Arvid Skancke-Knutsen, som fører boken «So Long» sitt første kapittel i pennen, avrunder nemlig sin historie med å fortelle om sitt møte med Cohen i 1988. Etter å ha fortalt Cohen at folk danset til hans First We Take Manhattan på nattklubben, smilte Cohen lettet, løftet armene mot himmelen og sa:
— Da er jeg ikke død!
Flere av de 11 bidragsyterne i «So Long – norske forfattere om Leonard Cohen» byr på slike personlige anekdoter, så vel som de store utsyn.
Med musikkjournalist Morten Ståle Nilsen som redaktør spenner navnene fra Skancke-Knutsen, Håvard Rem, Eldrid Lunden, Pedro Carmona-Alvarez, Tom Skjeklesæther, Erling Aadland, Fredrik Wandrup og Susanne Hedemann Hiorth til Terje Dragseth og Kari Hesthammer.
Ruth Lillegraven har skrevet dikt til Leonard Cohen, og boken omfatter også en oversikt over hans konserter i Norge så vel som hans utstillinger av billedkunst i norske gallerier. Forlaget Falck er utgiver, og har sikret seg en rekke sjeldent sette fotografier av Leonard Cohen.
LES OGSÅ: «Musikalske refleksjoner over et langt liv».
Som da fotograf Mimsy Møller fanget ham leende og applauderende på Kalvøya i 1988, med en diger A-ha-ballong i bakgrunnen. Eller da Svein Boye Andersen knipset en Cohen spillende på plenen utenfor Chateau Neuf i 1976 – etter at alle måtte evakuere salen da brannalarmen gikk.
— Vi ville prøve å dekke alle Cohens norske kontaktflater. Mye er nok sagt før, men samlet er det en fin dokumentasjon, sier Christer Falck, nå som forlagssjef.
Hvorfor slo Leonard Cohen sånn an i Norge? Håvard Rem skjeler i sitt essay i boken ikke uventet til at for Skandinavias del, rundt 1970, så var det kanskje «i møte med mennesker med lavkirkelig bakgrunn at den store yatzyen oppsto».
Tom Skjeklesæther beskriver i kapitlet «Da Leonard Cohen ble vår mann», hvor all right Cohen var å ha med å gjøre – der han villig stiller opp på «LørDan» og ymse underholdningskonsepter i tiden rundt utgivelsen av I'm Your Man.
Artikkelen fortsetter under videoen.
Den canadiske ambassadøren til Norge, Artur Wilczynski, har sitt forslag i forordet, der han skriver:
— Personlig tror jeg at det hadde noe med den sjelfulle stemmen hans å gjøre. Den uttrykte en følelse av ensomhet og individuell isolasjon som jeg tror mange i Norge forstår og kan kjenne seg igjen i.
Håvard Rem er kveldens konferansier og skal knytte sammen de ulike konsertbolkene, med noen ord om Cohens ulike epoker.
— Det er en svær jobb, men jeg minner meg selv på at vi alle sammen er der den kvelden for å ære Cohen, og det er det minste vi kan gjøre for en så sjelden og egenartet poet og artist, sier Rem til NTB.
Artikkelen fortsetter under videoen.
I alt er det snakk om 30 hovedvokalister og et 20-talls andre på scenen, inklusive bandet The Salmon Smokers og gospelkoret Safari.
Mest overraskende er kanskje innslag som Dennis Storhøi, som gjør The Tower Of Song med Bendik Hofseth på saksofon – inspirert av Cohens egen «Saturday Night Live»-fremføring i 1989. Og komiker John Brungot, som gjør I'm Your Man i særs funky versjon, sier Falck:
— Cohen har mye av det bekmørke, så vi trenger det noe løsere også for å lette det opp. Du kan lage partykonsert med Prince, men aldri med Cohen!
LES OGSÅ: Internt bråk i Ghost-leiren.
(©NTB)