Nyhet

11 essensielle album du må høre i oktober

Denne måneden slippes flere album vi har gledet oss til lenge. Her er en liste over de 11 viktigste utgivelsene, plukket ut av GAFFA-redaksjonen.

Ny måned, ny musikk og nye albumutgivelser! 

September satte varmerekorder og føltes mer som sensommer enn høst, men når vi nå går inn i oktober, er det med en tydeligere høstluft, mer fargerike trær og flere blader på bakken.

Uavhengig av dette, dog, slippes det mye ny musikk, og det er det vi er mest opptatt av.


Vi gleder oss som alltid til mange nye utgivelser, men det er noen vi i GAFFA-redaksjonen gleder oss ekstra mye til.

Nedenfor følger en liste over elleve av de utgivelsene vi mener er de viktigste den kommende måneden:

Chain Wallet - Chain Wallet – 7. oktober


Chain Wallets debutalbum! Endelig. Det har vi ventet på en stund nå. Fra vi hørte de første singlene i 2014, og etter å ha sett dem live flere ganger etter det, blant annet under fjorårets Øyafestival, og så hørt flere singler etter det igjen, har forventingene til bergensbandet steget.

At de har blitt nevnt i The Guardians prestisjetunge "Ones To Watch"-serie er ikke overraskende, og det blir spennende å se om bandet greier å leve opp til forventningene. Den yachty indipopen deres har i hvert fall overbevist så langt.

Se musikkvideoen til singelen Muted Colours her:

Green Day - Revolution Radio – 7. oktober


Da Green Day på selveste julaften i fjor slapp en ny singel i form av julelåten Xmas Time Of The Year var det deres første offisielle utgivelse siden 2012-trilogien Uno!, Dos! og Tré!. Det var først i august i år at de annonserte at de har et nytt album på vei. Samtidig slapp de også den første singelen fra det kommende albumet.


For noen uker siden ble det også klart at bandet er klare for Oslo og Oslo Spektrum neste år, så det blir spennende å se hva publikum kan forvente når den nye utgivelsen blir sluppet.

Albumet har fått tittelen Revolution Radio. Hør den første singelen, BANG BANG, her:


Stein Torleif Bjella – Gode Liv – 7. oktober 

Det er tre år siden Stein Torleif Bjella fullførte albumtriologien som startet med Heidersmenn, fulgte opp med Vonde Visu og ble da altså ble fullført i 2013 med albumet Heim For Å Døy. Det første albumet ble sluppet i 2009, og samtlige kan sies å ha blitt godt mottatt av et nokså samstemt kritikerkorps.

En annen fellesnevner er at de inneholder et dystert tekstunivers. Når han nå gir ut nytt album, har det fått tittelen Gode Liv, og det blir spennende å høre om den positive ordlyden i tittelen reflekterer det øvrige innholdet.


Albumet er spilt inn på Otterøya utenfor Namsos, i fjøset til bassist Eirik Øien, og består av elleve låter.

Den Wilco-aktige singelen Alt Rundt Er Det Samma lover for øvrig godt for albumet. Hør den her:


Julia Jacklin – Don't Let The Kids Win – 7. oktober

Julia Jacklin, som egentlig hadde planer om å bli sosialarbeider, oppdaget Britney Spears som 10-åring og ble fortvilet da hun fant ut hvor mye popstjernen hadde utrettet da hun var 12 år. Det førte til at Jacklin begynte å ta sangtimer, og etter hvert fikk hun også flere inspirasjonskilder – og musikken hun lager i dag er ganske langt unna Oops!...I Did It Again og den slags.

Den australske singer-songwriteren er i dag mer inspirert av artister som Fiona Apple og Angel Olsen. Det kommende albumet ble produsert av Ben Edwards (Marlon Williams, Aldous Harding, Nadia Reid) og spilt inn i Sitting Room-studiet i New Zealand.

Hør singelen Leadlight her:

Lido – Everything – 7. oktober


Det er noen år siden Peder Losnegård, den gang kjent som LidoLido, var tenåring og fikk brakstart på popkarrieren og blant annet sto bak årets mest spilte norske låt på P3 (i 2011) med hiten Different


Siden den gang har 23-åringen fra Tysvær tilbrakt noen år i Los Angeles og gjenoppsto etter hvert som en dyktig produsent ved navnet Lido. Han har blant annet produsert musikk for Halsey og Astrid S, samt gjort om Kanye West sitt The Life Of Pablo til en låt på litt over åtte minutter – som for øvrig ble streamet over 500.000 ganger bare på ett døgn. I tillegg har han skapt internasjonal oppmerksomhet på digitale plattformer med hyppige og interessante remikser av andre artister.

Det knyttes naturlig nok en del forventninger til albumet, og for et par uker inviterte han til en slags førpremiere på albumet i Kulturkirken Jakob. Les anmeldelse av konserten her.

Hør Crazy, den første singelen fra albumet, her:

Conor Oberst – Ruminations – 14. oktober


”I wasn't expecting to write a record. I honestly wasn't expecting to do much of anything. Winter in Omaha can have a paralyzing effect on a person but in this case it worked in my favor. I was just staying up late every night playing piano and watching the snow pile up outside the window. Next thing I knew I had burned through all the firewood in the garage and had more than enough songs for a record. I recorded them quick to get them down but then it just felt right to leave them alone.”


Det har Bright Eyes-frontmannen Conor Oberst uttalt om hans kommende soloalbum, oppfølgeren til 2014-albumet Upside Down Mountain, som slippes om få uker. Og det høres ikke helt verst ut, eller?

Han har ikke sluppet noen smakebiter fra det ennå, så enn så lenge koser vi oss med singelen Zigzagging Toward The Light fra hans forrige album:


Ludvig Moon – Kin – 14. oktober

Det norske indiebandet Ludvig Moon er også et norsk endelig-kommer-debutalbumet-band. For Anders Magnor Killerud og hans Ludvig Moon har holdt på i kulissene en stund nå. Det tidligere Team Me-medlemmet og bandet hans spilte under by:Larm allerede i 2013 og har siden imponert med diverse singler, EP-er og konserter.

Og endelig er altså det første albumet klart, som følger opp den solide selvtitulerte EP-en fra 2014.


På albumet vil blant annet det fine sporet Cult Baby være å finne. Se musikkvideoen her:

The Game – 1992 – 14. oktober


Den amerikanske hiphop-stjernen The Game slapp debutalbumet The Documentary, som en av Dr. Dres lærlinger, i 2005. I fjor var han aktuell med dobbeltalbumet The Documentary 2, og med seg på fjorårets utgivelser hadde han blant andre Ice Cube, Snoop Dogg, Kendrick Lamar, Kanye West, Dr. Dre og Drake. 

Han er med andre ord inne i varmen i det celebre hiphopselskapet. West Coast-rapperens nye album har fått tittelen 1992 og blir hans åttende studioalbum.

Siden han ikke har sluppet noen smakebiter fra det ennå, varmer vi opp til albumet med et gjenhør med hiten 100 feat. Drake fra The Documentary 2:

Nils Bech – Echo – 14. oktober


Nils Bech annonserte i forrige måned at han slipper det nye albumet Echo 14. oktober via det kredible amerikanske plateselskapet DFA Records (LCD Soundsystem, Hot Chip, Holy Ghost! m.fl.). Det blir oppfølgeren til 2014-utgivelsen One Year og handler angivelig om kjærlighet. Om den kommende utgivelsen har han blant annet uttalt følgende:


”Utgangspunktet for albumet var at jeg så den pågående, evige jakten og utviklingen av kjærligheten i folk rundt meg – og meg selv. Hvordan attraksjon, usikkerhet, rollespill og mangel på kommunikasjon og kjærlighet til seg selv vipper oss av pinnen og styrer store deler av livene våre. Hvor altoppslukende kjærligheten er.”

Hør Waiting, den første singelen fra albumet, her:


Lady Gaga – Joanne – 21. oktober

Det er bare noen få uker siden Lady Gaga avslørte albumdetaljer og slippdato for Joanne, hennes femte soloalbum, og bare en uke før det igjen slapp hun den første singelen fra det, Perfect Illusion, som også var det første solomaterialet vi har hørt fra henne siden hennes 2013-album Artpop.

Albumet er oppkalt etter hennes avdøde tante, og ifølge Pitchfork har blant andre Father John Misty, Florence Welch, Beck og Josh Homme fra Queens Of The Stone Age vært innblandet i innspillingen av det.


Hør singelen Perfect Illusion, som er produsert av Tame Impala-frontmann Kevin Parker samt Mark Ronson og BloodPop, her:

American Football – American Football – 21. oktober


Det er 17 (!) år siden American Football slapp emoklassikeren American Football, og denne måneden er de altså klare med det første nye albumet på 17 år. Det blir oppfølgeren til 1999-debuten. Som det albumet er også dette selvtitulert.

Bandet gjorde konsertcomeback for et par år siden, men det var først i august i år at det første nye materialet fra bandet ble sluppet, i form av singelen I've Been So Lost For So Long. Om Mike Kinsella & co har et nytt mesterverk i ermet, gjenstår å se.

Hør singelen her:

Noen viktige utgivelser vi har glemt? Legge gjerne igjen en kommentar under artikkelen om hvilke albumutgivelser DU gleder deg mest til denne måneden.

ANNONCE