Nyhet

Thea Hjelmeland vinner Edvard-prisen "årets utfordrer"

Prisen ble delt ut av fjorårets vinner Hilde Marie Kjersem på Parkteatret under Hjelmelands konsert i går kveld.

I går kveld spilte Thea Hjelmeland (bildet) på Parkteatret, og etter at konserten var over fikk artisten en hyggelig overraskelse. Ut av intet kom nemlig fjorårets Edvard-prisvinner Hilde Marie Kjersem opp på scenen for å viderebringe prisen i kategorien "årets utfordrer" som var blitt tildelt Hjelmeland for fjorårets album Solar Plexus.

— Dette var en vanvittig overraskelse. Jeg er så rørt og takknemlig. Det betyr veldig mye å få en slik anerkjenning. Jeg er målløs, sier Hjelmeland.

Da albumet ble sluppet i fjor anmeldte GAFFA det til seks stjerner, og skrev blant annet følgende:


—Uttrykket er ambisiøst, storslått, ført av strykere eller gitar under Hjelmelands bemerkelsesverdige, voksne vokal. Få er forunt å formidle så sårbar styrke, så tilsynelatende enkelt. Det er imidlertid ingen lettvinte løsninger å spore i hennes sjangeroverskridende nyvinninger. Dette er pop slik man knapt har hørt det før. I spennet fra jazza skjørhet til avantgardistisk fylde ligger en voldsom, stillfaren storhet.

Les resten av anmeldelsen her.

Prisen består av et trofé i stein utformet av kunstner Bruno Oldani, et diplom og 50 000 kroner.


Juryens begrunnelse følger her:

"Med sin andre soloplate befester Thea Hjelmeland seg som en av landets mest spennende låtskrivere. Det er langt og lenge mellom så smakfull og kompetent sjanger- og språkblanding som vi opplever på Solar Plexus. Låtene er hver for seg sterke og formidlende, men det er i den røde tråden og helheten denne utgivelsen virkelig skinner.

Hovedtemaene på utgivelsen er sorg og tap, og gjennom tekstene gir Hjelmeland vare, vonde, varme og voldsomme perspektiver på hvordan en personlig tragedie kan utfolde seg. Musikalsk blir popsjangeren kontinuerlig utfordret av elektroniske elementer, folk, rock, verdensmusikk og mer. 


Styrken i albumet ligger likevel i hvordan tekst og musikk utfyller hverandre. Gjennom det til dels håpløst mørke og følelsesmessig kaotiske er det en imponerende kontroll og lekenhet i låtene og albumet som helhet. Det blir aldri forutsigbart og åpenbart, men forblir i en innfløkt men behersket miks av røff eleganse og sofistikert ustyrlighet. Dette forsterkes ytterligere av Hjelmelands vokal som smakfullt beveger seg mellom det myke og forsiktige til det kraftige og insisterende."

TONO har siden 1998 delt ut Edvard-prisen, som har tatt sitt navn etter Edvard Grieg, på årlig basis til komponister, låtskrivere og tekstforfattere som i særlig stor grad har utmerket seg det foregående året. I 2015 har juryen bestått av komponistene Nils Henrik Asheim (juryleder), Arvid Wam Solvang, Marte Heggelund, Rita Engedalen, Terese Birkeland Ulvo og musikkforlegger Jan Stefan Bengtsson.


ANNONCE