Nyhet

Papa Emeritus III: — Vi skaper et religiøst forum

GAFFA møtte selveste Papa Emeritus III i Ghost før kveldens utsolgte konsert på Sentrum Scene.

Siden tanken streifet de idérike svenskene, og Opus Eponymous kom ut i 2010, har Ghost blitt noe som ikke kan beskrives som noe annet enn et fenomen. Med sine tre plater har de gjort vann om til vin. Prosjektet er gjennomført til beinet, med religiøs satire og humor, en stor dose religionskritikk og ikke minst den betydelige, musikalske teften. Det er heller skummelt hvordan den tilsynelatende småhyggelige, men sataniske, pavens melodier sniker seg inn på oss. 

Det er selvfølgelig ikke alle steder i verden deres uhyggelige latin og spill på religiøse riter er like populært. Ikke i countryland - republikanerland - Nashville Tennessee. Da de spilte inn Infestissumam og trengte koring, var det ikke en velvillig sjel å oppdrive.

— Her snakker vi gudfryktig kristne. I Nashville følte vi oss som Star Wars-fans på Star Trek-kveld, forteller den i dag sivilt kledde Papa Emeritus III (bildet). 


Stedet var altså ikke hånd i hanske for Ghost, et band som både parodierer og simulerer den organiserte religionen. Svenskene benytter på mange vis samme taktikk som den organiserte religionen, men selv om de for noen vil fremstå som unyanserte og okkultdyrkende religionskritikere, er Papa Emeritus III en særdeles nyansert mann. 

— Jeg sier på ingen måte at alt med religion er dritt. Å tro på overnaturlige ting er ikke ene og alene negativt. Jeg er ikke ateist, eller jeg vil ihvertfall ikke være det. Jeg har vanskelig for å svelge ateisme, det meste taler for at det er slik, men jeg er et fantasidrevet menneske. Jeg elsker idéen om at det finnes noe større som jeg ikke forstår. 

 Han utdyper hva Ghost er ute etter å kritisere.


— Det kjipe er den lineære religionen, med et reglement som fører mennesker som oppfører seg elendig ovenfor hverandre. Dette i motsetning til sirkulær religion, der det handler om å ta hånd om hverandre. 

— Men altså, vi kritiserer ikke bare religion. Vi skaper også et religiøst forum. 

Som Ron Hubbard og scientologene. I felleskapet skapes det en mental orgasme?


— Ja, hvor man kan ha en fysisk og mentalt trivelig stund i grupper, hvor det kjennes ut som det finnes noe spirituelt over det hele. Om det er oppspinn eller ikke er egentlig helt det samme. Folk opplever det slik, vi opplever det slik - og da er det vel det?

— Albumet handler om djevelens nærvær

Den som har satt seg inn i Ghosts verden og deres sammenfallende, gjennomførte estetikk, vil ha merket albumets finurlige kronologi. Hva med å høre med selveste antipaven selv; hva er greia? Han starter med å berette om Opus Eponymous fra 2010.


— Den er mest basal. Den er typisk middelaldersk bibelsk. Man forteller om den kommende dom, den kommende undergangen. Den avsluttes med antikrists fødsel. 

Etter å ha blitt spredd som et undergrunnsfenomen, kledd i først og fremst doom, beveget Ghost seg til det mer kommersielle med nummer to: Infestissumam. Bandet flørtet med pop-melodienes kraft og skrev seg på Universal. Plutselig var de på verdensmagasinet Rolling Stones forside, mens musikken dreide seg om helvetemannens infernalske tilstedeværelse.

— Den handler om djevelens nærvær. Og det mest djevelske har ofte gjennom tidene vært kvinnens seksualitet. Så alt på den platen handlet mer eller mindre om ulike måter å utfolde seg seksuelt. Altså, ikke en total rockeopera, men en løs kronologi finnes her.


Som et godt etablert band verden rundt, kom deres tredje fullengder Meliora ut til positiv kritikk i år. Nå har djevelen dratt, det samme har gud. 

— Her er det snakk om Guds fravær. Det er en etterfest, rett og slett, i den moderne verden hvor man ikke behøver noen Gud. Og der er det vi som er det religiøse organet. Vi synger om verden som er utenfor våre lokaler. Dette går i samklang med det moderne, vestlige samfunnet. Vi er liksom blitt større enn gud og avfeier det vi anser som fiction, forklarer bandets vokalist og frontpave.

Papa Emeritus III avslører deres fjerde plates tematikk. 


— Og hvis vi så ser for oss at det finnes en Gud, og det er et vesen som bestemmer over oss og har en faderlig eller moderlig rolle ovenfor menneske, hva vil da skje når Gud kommer tilbake til samfunnet med fravær av Gud? Det skal vår fjerde plate handle om. 

Svenskenes spirituelle, teatralske rockemesse gjester Norge i denne stund. En annerledes-opplevelse verdt å iøyeta. Og heldigvis er ikke den virkelige paven i landet. For da de gjestet Philadelphia samtidig som Pave Frans endte det i avlysning.

— Stedet var tydeligvis ikke stort nok for to paver.


Ghost spiller på Sentrum Scene i Oslo i kveld, men skal også varme opp for Iron Maiden i Telenor Arena 15. juni neste år.

ANNONCE