Nyhet

Jack White: Den sprekeste 40-åringen i verden?

Hipp hurra! I dag er det Jack Whites bursdag.

I dag er det 40 år siden John Anthony Gillis kom til verden. Den sammen verden har senere blitt kjent med ham under navnet Jack White, en av de siste femten årenes mest profilerte låtskrivere og gitarister.

Med The White Stripes, dannet i 1997, oppnådde Jack White verdensomspennende suksess med sin ekskone Meg White. Kledd i sort, hvitt og rødt, og med en bakgrunnshistorie som søsken trollbandt de publikum med med deres bluesorienterte garasjerock fra gjennombruddsalbumet White Blood Cells, og frem til deres oppløsning i 2011.

De banet sammen vei for en hel generasjon av garasjerock-duoer, mens Jack Whites idiosynkratiske og minimalistiske gitarstil har dannet skole. Høy fuzz, sære effekter og en forkjærlighet for vintage utstyr er kjennetegnende for den karismatiske 40-åringen.

I tillegg til The White Stripes har White også funnet tid til andre prosjekter - blant annet sammen med Brendan Benson i The Raconteurs, som de sammen dannet i 2006, og senere i 2009 bak trommene i The Dead Weather med blant andre Alison Mosshart.

White har også gitt ut to soloalbum de siste årene. Den foreløpig siste utgivelsen var fjorårets Lazaretto, som fikk fem stjerner her i GAFFA da den ble sluppet. Vår anmelder skrev blant annet følgende: "I likhet med Blunderbuss er Lazaretto en sjangerorgasme. Blues, country, rock 'n roll… det spiller ingen rolle. Uansett hva Jack White prøver seg på så høres det ut som om sangene hans alltid har eksistert. Han klarer å få albumet til å høres ut som en nyinnspilling av gamle obskure låter, samtidig som det høres originalt nok ut til å være dagsaktuelt og spennende."

Her i Norden husker nok mange hvor takknemlige Roskilde-publikummet var over at han reddet fjorårets festival da Drake avlyste. Her kom nemlig White inn på kort varsel og skapte en sann folkefest som siste artist ut på den ikoniske Orance Scene.

Tiden står ikke stille for Jack White som er en ytterst produktiv herre. Han går nå inn i sitt femte tiår med planer om å utgi et nytt album med The Dead Weather allerede i september. Hvorvidt det også blir konsertopptredener i forbindelse med slippet er uklart. White har nemlig uttalt at han er lei av å spille konserter etter den lange turnéen i kjølvannet av fjorårets soloalbum.

Vi i GAFFA ønsker i alle fall Jack White en riktig god bursdag og kjører en av hans største hitter, Seven Nation Army, på spilleren her:

ANNONCE