GAFFA-redaksjonen har sagt sitt.
Det meste får plass når GAFFA-redaksjonen kårer sine albumfavoritter fra året som har gått. Variasjonen og bredden hos våre skribenter og fotografer er stor, og vi er ganske sikker på at det vil være mulig å finne noe for enhver smak på våre lister.
Hver dag denne uken teller vi ned årets 50 beste album og årets 50 beste låter.
Listene er satt sammen av Ellen Lund, Victoria Tronstad, Geir Magne Staurland, Eskil O. Vestre, Øyvind Lønberg, Magnus von Schantz, Knut Gigstad, Per Henrik Arnesen, Mats Vederhus, Katrine Østlyng, Hans Petter Hval, Petter Brønstad, Mari Anvik Berg og sjefredaktør Tord Litleskare.
Her kan du se plassene 50 - 40, her kan du se plassene 39 - 30 og her kan du se plassene 29 - 20
19. Adele - 25
XL Recordings/Playground
Årets mest omtalte album? Uten tvil! Adeles comeback gir musikkbransjen håp om at det fortsatt er mulig å selge musikk både digitalt og fysisk, og hun har gjort et bevisst valgt om å holde albumet 25 unna alt som heter strømmetjenester.
"Adele er utvilsomt en av popens sterkeste stemmer. Det er lett å bli imponert. Hun står i tillegg som co-writer på samtlige, sødmefylte spor. Tematikken er hjerte/smerte, forslitt og dessverre fortalt med alvorets banaliteter. En kan kanskje bære over med forutsigbare tekstlige vendinger, all den tid vokalprestasjonen er storstilt, og timet for - og i - en hver emosjon", mente vår anmelder som tildelte albumet fire stjerner.
Hør singelen 'Hello' på Spotify
18. John Grant - Grey Tickles, Black Pressure
Bella Union/Universal Music
John Grant har de siste fem årene levert de nærmest genierklærte albumene Queen Of Denmark (2010) og Pale Green Ghost (2013), og man skulle tro at han etterhvert har gjort det vanskeligere og vanskeligere for seg selv å følge opp suksessen. Men Grant skuffer ikke. De 14 låtene på årets Grey Tickles, Black Pressure innfrir til fulle.
"Det er humoristiske, mørke tekster med et snev av alvor kledd i en herlig blanding av musikalske sjangere. Låtene hopper fra 80-talls funk og gitardrevne ballader til elektroniske beats, elektropop og orkestrale fremføringer. En herlig blanding som fort kunne blitt i overkant forvirrende og rotete, men John Grant klarer å manøvrere det hele med stø hånd. Han blander store popmelodier med små elektroniske eksperimenter og leverer det med en varm vokal som bindemiddel", forklarte vår anmelder og ga albumet fem stjerner tidligere i høst.
17. Godspeed You! Black Emperor – Asunder, Sweet & Other Distress
Constellation
Postrock-legendene i Godspeed You! Black Emperor leverte i år nok en gang dundrende og massive melodier til folket. De Montreal-baserte musikerne slapp femtealbumet Asunder, Sweet And Other Distress til stor begeistring fra både kritikerskaren og fansen, og beviste nok en gang at de er ledende i sitt felt.
Med kun fire spor, strekker platen seg over hele 40 minutter. Denne tunge affæren er et rent mesterverk å regne! Og konserten de ga i Oslo på høsten sto ikke tilbake for det.
16. Sleaford Mods - Key Markets
Harbinger Sound/Border Music Norway
To middelaldrende menn er sinte på samtiden. En av dem, Andrew Fearn, står med sin laptop og drikker øl. Noen ganger trykker han på space-knappen for å dra i gang enkle beats. Den andre, Jason Williamson, spytter nærmest ut sin vrede over alt fra Victoria's Secret (Victoria's not very good Secret: They're knickers, mate!) til posører med motorsykler fra 50-tallet (Motorbikes from the 50s. You live in Carlton, you twat!). Der har du Sleaford Mods, et rent konsept.
I vår anmeldelse av Key Markets ble albumet tolket som et musikalsk opprør mot samfunnets plastikkaktige skall. Kombinasjonen av Williamsons briljante samtidsrefleksjoner backet opp av Fearns primitive postpunk-beats og bassganger var en av årets store musikalske overraskelser, og vi krysser fingrene og håper at vi får se Nottingham-duoen på flere norske festivalscener neste sommer.
15. Blaue Blume - Syzygy
A:larm Music<
/p>
Da danske Blaue Blume slapp debutplata Syzygy tidligere i høst, bekreftet de sin posisjon som et av undergrunnens mest interessante band. De evner å trollbinde lytterne med sine lokkende, organiske og skjøre melodier, og ikke minst med sitt vanvittig sterke samspill.
Dynamiske og majestetiske låter som Candy, Sky og Thinking Of Roxy kulminerer i en fantastisk imponerende debut som vil stå igjen som en milepæl i nordisk musikkhistorie. Har du til gode å begi deg ut på albumet, så gjør deg selv en tjeneste - sett på plata og la deg forføre!
m/album/2DVwtN2rEsk1nXtB1EWqKz" target="_blank">Hør albumet på Spotify
14. Susanne Sundfør - Ten Love Songs
Warner Music Norway
m>
Med årets Ten Love Songs overgikk Susanne Sundfør seg selv på en måte vi ikke trodde kunne vært mulig. Albumet er tilnærmet perfekt. Det inneholder ikke én eneste låt som er under snittet, og Sundfør sementerer igjen sin godt opparbeidede status som en av landets største låtskrivere og artister.
"Med popmelodier i bunn, et vell av instrumenter, fyldige og dramatiske arrangementer og en stemning som driver låtene og albumet videre, viser Sundfør popmusikk i dets mest eklektiske form, uten at det blir parodisk", skrev vår skribent Ellen Lund, som gav albumet seks av seks stjerner i sin anmeldelse.