Nyhet

Norske artister sammen mot atomvåpen

Highasakite, Fjorden Baby! og Sandra Kolstad var blant dem som sto på scenen på Youngstorget i går for å uttrykke motstand mot atomvåpen.

Det er 70 år siden en atombombe for første gang ble brukt i krig – morgenen 6. august 1945 ble en bombe sluppet over Hiroshima i Japan og drepte cirka 80.000 mennesker momentant. Tre dager senere falt en ny bombe over Nagasaki.

I dag finnes det 16.000 atomvåpen i verden, fordelt på ni land, og sjansen for at et atomvåpen skal gå av er større nå enn den var under den kalde krigen. I regi av blant andre Nei til Atomvåpen og Norsk Folkehjelp ble det i går arrangert en gratiskonsert på Youngstorget i Oslo under parolen "konsert for et forbud mot atomvåpen".

Highasakite (bildet), Åse Kleveland, Fjorden Baby!, Sandra Kolstad og Broen sto for musikalske bidrag, og blant appellantene var hiroshimaoverlevende Toshiki Fujimori og jazzlegenden Herbie Hancock


Vi snakket litt med Highasakite, Sandra Kolstad og Fjorden Baby! backstage.

Highasakite

Hva gjorde at dere sa ja til å være med på dette arrangementet?


Marte Eberson: Det føltes veldig naturlig. Det var ikke en diskusjon egentlig, vi var alle enige om at vi ville være med på dette med en gang. Dette er en viktig markering, og det er en viktig sak også i dag.

Ingrid Helene Håvik: Vi er alle mot atomvåpen, så det var veldig naturlig å støtte opp om denne konserten.

Er det et tema dere er opptatte av?


Kristoffer Lo: Ja, det er en sak vi alle synes er viktig. Atombomber er kun til for å utslette, og måten USA brukte det på under 2. verdenskrig var forferdelig. Det er et sinnssvakt urettferdig våpen.

Øystein Skar: Det er trist at det i det hele tatt er nødvendig å si nei til det – det burde vært en selvfølge.

Sandra Kolstad 


Hva gjorde at du sa ja til å være med på dette?

Det satt ikke langt inne, det var jeg helt sikker på at jeg ville være med på. Jeg var også med i en kampanje om dette tidligere i år, så det var i forlengelse av det at de spurte om jeg ville spille her. Dette er en sak som er kjempeviktig, alltid aktuell, men selvfølgelig spesielt i dag og i år. Jeg synes det er en glede å kunne bidra når det er saker som jeg synes er så viktige.

Husker du første gang du hørte om bombingen i Hiroshima?


Jeg kan ikke huske akkurat det, men jeg har alltid vært veldig opptatt av krig. Jeg var så redd for krig da jeg var liten at jeg våknet opp nesten hver dag og var sikker på at det skulle bli krig. En dag da jeg syklet til skolen og kom ut i gata mi, marsjerte soldater forbi. De var selvfølgelig på øvelse, men jeg tenkte jo at nå skjedde det, nå er krigen her. Jeg syklet fortsatt til skolen, men akkurat da jeg syklet ned en bratt bakke, var jeg sikker på at jeg hørte flyalarmen, så jeg snudde meg, i full fart, og så kjørte jeg rett inn i en av naboene i gata vår. Og det var så ille at vi fikk legeregninger og renseriregninger etter dette … Så ja, jeg har vært veldig opptatt av krig generelt, og bombingen av Hiroshima har vært en del av det, en frykt. Atomvåpen er noe av det verste, det mest ekstreme – det er utslettelse man forbinder med det. Så jeg synes det er utrolig bra at disse fantastiske menneskene arrangerer dette.

Fjorden Baby! 

Hvorfor har dere sagt ja til å stille opp på dette?


Kjetil Grimsby Haarr: Det var min søster som spurte, for hun er leder av Nei til Atomvåpen. Men så er det jo en jævlig bra sak, som vi kan stille oss 100% bak, hele gjengen. Man blir spurt om å være med på masse rart og masse fint som man dessverre ofte må takke nei til, men det her var noe som vi alle gjerne ville.

Nam Phuong Nguyen: Det er ikke ofte Fjorden Baby! stiller opp på denne typen arrangementer, men dette er noe vi alle stiller oss bak.

Er det en sak dere er opptatte av?


Nam: Ja, det er jo det. Da jeg ble kalt inn til militæret, sa jeg at jeg var pasifist. Det var viktig for meg. Jeg sa at jeg er imot kjernefysiske våpen, og det står jeg veldig for fortsatt.

Sturla Kvilekval: Logoen har en enorm visuell appell. Den er noe vi er vokst opp med. Hver gang vi reiste til Oslo som kids, sto han kisen på Karl Johan og solgte buttons. Det er noe jeg aldri glemmer. Da kjøpte jeg også button. Han vil vi hylle. Han er en stor figur.

Litt googling gjør at vi finner navnet hans, Ole Kopreitan, blant venner Ole Kopp.


Sturla: Kan du også få med at det er sykt at det er ni land som har atomvåpen? … Og Bohinen nektet å spille landskamp på 90-tallet mot Frankrike på grunn av prøvesprengning av atomvåpen. Det liker vi. Vi holder med Lars Bohinen.

Kjetil: Ja, han er jævlig kul.

ANNONCE