Nyhet

Björk sier YES, men hva mener skotske musikere?

Islendingen har sterke meninger om dagens folkeavstemning. Men det har også musikere i skotske band som Franz Ferdinand, Mogwai og Belle & Sebastian.

I dag er en historisk dag for Skottland. Når valgurnene stenges klokken ti i kveld og alle YES- og NO-stemmene er blitt telt opp får landet endelig vite om de skal fortsette å være en del av Storbritannia eller ikke.

I går gikk Björk ut på Facebook og Twitter for å støtte skotsk uavhengighet, ved å publisere en lenke til sin video for 2008-singelen Declare Independence, med teksten "scotland! declare independence!" lagt til. Den islandske verdensstjernen og uavhengighetsforkjemperen har tidligere skapt furore ved å legge til ordet "Tibet" i samme sang under en konsert i Kina, der denslags meninger er rimelig kontroversielle. For å si det mildt.

Med dette fører Björk seg inn i en lang rekke musikere som har kunngjort sin støtte til YES-siden, og spesielt blant musikere i Skottland er listen lang. Stuart Braithwaite fra Mogwai var tidlig ute med å uttrykke sin støtte til et uavhengig Skottland, og i forigårs la han ut følgende tweet i tilfelle noen fortsatt måtte tvile om hvor han står i saken:


Mogwai opptrådde også sist søndag sammen med Franz Ferdinand, Amy Macdonald, Ricky Ross, Frightened Rabbit, Eddi Reader og Lorraine McIntosh fra Deacon Blue på konserten A Night for Scotland til støtte for YES-siden, foran nesten 3000 publikummere.

Etter å ha spilt låta No You Girls, måtte Franz Ferdinand-frontmann Alex Kapranos unnskylde seg til publikummet: "Beklager at jeg sa 'no' så mange ganger i den sangen. Jeg mener det ikke", forsikret han. Etter Take Me Out fulgte han opp med kommentaren "Jeg er en mann av få ord, men i dag er jeg en mann av ett ord, og det ordet er yes". (NME)


Også Biffy Clyro, The View, Glasvegas, Aidan Moffat og Dave Maclean fra Django Django er for uavhengighetBelle & Sebastian-frontmann Stuart Murdoch var først imot, men også han ble en YES-mann etterhvert. "Jeg pleide å være en skikkelig anti-nasjonalist, jeg liker ikke nasjonalisme som en ting i seg selv", forklarte han til Herald Scotland i juli.

Noen band har fortsatt ikke klart å bestemme seg, eller å bli enige seg imellom. Camera Obscura skrev på Facebook-siden sin at hver av medlemmene har sine egne meninger om saken, men at de ikke har noen klar bandlinje. Også CHVRCHES har problemer med å ta side som band. Lauren Maulberry synes ikke bandet bør ta et politisk standpunkt i saker med mindre de omhandler noe som helt åpenbart er rett eller galt. Og hvorvidt Skottland bør være uavhengig eller ikke finnes det ikke noe fasitsvar på, fordi "det er en veldig personlig ting", forklarer hun til BBCEmeli Sandé har på sin side sagt at hun ikke vil ta stilling til saken rett og slett fordi hun vet for lite til å gjøre opp en mening.

Dersom musikerne utgjør et representativt utvalg av den skotske befolkningen, er det ingen tvil om hvilken vei det går i kveld. Hvorvidt det viser seg å være tilfelle eller ikke finner vi nok ut i løpet av de sene nattetimene. GAFFA ønsker våre skotske venner et godt valg!


ANNONCE