Albumanmeldelse

Mens vi venter på det store kunstneriske comebacket

A Bit of Previous - Belle and Sebastian

Belle and Sebastian

A Bit of Previous

Stas, men lite minneverdig.

Belle og Sebastians A Bit of Previous starter med sporet «Young and Stupid». Bandet selv er ingen av delene – tvert imot. De har feiret 25-årsjubileum for mesterverkene Tigermilk og If You Are Feeling Sinister, og er en velsmurt live-maskin når de legger ut på veien. Vokalist og låtskriver Stuart Murdoch har fortsatt en utrolig evne til å sette opp presise, rørende portretter av outsidere, som på albumfinalen «Working Boy in New York», men ellers har det gått litt fabrikk i bandet.

Skal du sammenligne albumet med en forgjenger må det bli Write About Love, og den nye singelen «Talk to Me, Talk to Me» høres også ut som et kompetent oppkok av «I Want the World to Stop» med Stevie Jacksons skarpe gitar og en keyboard-mur som høres ut som tre synkroniserte cembaloer.

Få fulltreffere


De velkjente, store arrangementene som i «Sea of ​​​​Sorrow» mangler liksom akkurat det sangen fortjener. Disco-bagatellen «Reclaim the Night» med Sarah Martin i rampelyset fremviser også den siden av Belle og Sebastian der uttrykket på en eller annen måte må redde en melodi som ikke sitter helt som den skal. Da er «Prophets on Hold» mye mer vellykket og en vitamininnsprøytning for både danseføtter og hjerneceller. Det samme kan sies om «Do It For Your Country» som har en lett og leken melodi som andre bare kan drømme om å komponere, og samtidig tekst om savn, håp og flyktig lykke.

Albumet har noen mangler når det kommer til minneverdige sanger, og det er da Belle og Sebastians supermann Stevie Jackson må redde dagen, slik han har gjort flere ganger – for eksempel når han under band-krisen rundt årtusenskiftet skrev og sang en av bandets mest elskede sanger, "Jonathan David", og ga bandet en sårt tiltrengt hit. Nå tar han tilløp, kommer inn på siste sluttspurt i albumet – og avslutter med en tynn vals i form av «Deathbed of My Sorrow» som egentlig ikke gjør inntrykk i det hele tatt.

Tre store stjerner


Det er ærlig talt ikke hyggelig å måtte gi stjerner til Belle And Sebastian for A Bit of Previous. Et band som har betydd så mye for så mange, som ga ut tre mesterverk på rad og senere spilte inn to til i form av Dear Catastrophe Waitress og The Life Pursuit, har nå levert et album som glimtvis glitrer og treffer på mange måter med temaer om å bli eldre, men som mangler den tidligere tyngden.

Det blir tre store stjerner mens vi venter på det store kunstneriske comebacket.

ANNONCE