Nyhet

Pris til kvinnelige forbilder

Norsk Musikkråd ønsker positiv diskriminering av kvinnelige musikere, og deler ut hundretusener til talenter under by:Larm.

Torsdag kveld ble for første gang Forbilde-prisen delt ut under årets best by:Larm. Prisen er en videreføring av Frifond Musikks støtte til unge talenter.

— Norsk Musikkråd har gjennom Frifond Musikk delt ut penger under by:Larm til talenter. Men det har vært snakk om mindre summer. Da vi satt oss ned i år for å gjennomgå hvordan pengene skulle fordeles så vi at det var en mye bedre rekruttering av kvinnelige artister. Vi bestemte oss da for å bidra til en større synliggjøring, for å rette opp den skjeve kjønnsbalansen ennå mer, sier daglig leder Magnar Bergo i Norsk Musikkråd.

Trenger positiv diskriminering

Forbilde-prisen går til kvinnelige artister. Årets vinnere er Hanne Kolstø, Kaja Gunnufsen, Aurora Aksnes, Sassybeat og Frk Fryd. Kolstø får 100 000 kroner, mens de øvrige får 50 000 hver. Prisens samlede pott på 300 000 er gitt i samarbeide med Norsk Tipping. 

— Vi har plukket ut fem svært dyktige kvinnelige utøvere, som vi mener kan fungere som gode forbilder og rollemodeller for andre jenter som har lyst, men kanskje ikke helt tørr, å satse på musikken, sier Magnar Bergo, Daglig leder Norsk Musikkråd i følge pressemeldingen.

Bergo står imidlertid ikke inne for uttalelsen om at jenter ikke tørr å gå inn i musikkbransjen.

— Det er ikke jeg som skriver pressemeldingene, så det ville jeg aldri sagt. Men en positiv diskriminering mener jeg trengs. Det er en klar underballanse av jenter. Tenk på alle de gode låtene, teknikerne og kreative jentene vi går glipp av. Jeg mener det må være mulig å støtte jenter uten at man samtidig disser gutter. Det mener jeg vi gjør ved å trekke frem gode rollemodeller.

Gjev pris

Bakgrunnen for at flertallet av prisvinnerne er debutanter er arven etter Frifond. Kaja Gunnufsen (bildet), som er en av platedebutantene som vant, synes det er overveldende gjevt å ha vunnet prisen.

— Det er klart det er stort. Det er det største komplimentet en kan få. Jar aldri tenkt på at jeg kan være et forbilde for noen. Dette har gått så fort fra jeg nesten bare spilte for familien i stue til jeg plutselig får en pris. Det er nesten litt rart, siden jeg har holdt på så kort tid, og ikke har nådd et større publikum ennå.

Hun mener det er flott at fire av dem fem prisvinnerne er debutanter, særlig siden det ville være mer gitt at artister som har holdt på lenger får slike priser.

Hva tenker du om at pressemeldingen forklarer bakgrunnen for prisen med at jenter ikke tørr satse på musikk?

— Det kan jeg forstå. Det er en stereotyp ting å si, men mange jenter er litt for flink-pike typen. Jenter er litt mer ydmyke og redde for hva folk synes. Kan jeg være med å bryte ned den janteloven blant jenter, så er det bra.


ANNONCE