Nyhet

Her er årets største utgivelses-stunts

Det har blitt populært å utgi album på kort varsel og gjerne på et alternativt vis. Her er årets mest markante utgivelses-metoder.

5. D'Angelo And The Vanguard: Black Messiah

Det skulle gå 14 år før D'Angelo ga ut oppfølgeren til Voodoo. Soulstjernens nyeste album, Black Messiah, ble utgitt med bandet The Vanguard. Platen ble sluppet uten forvarsel i midten av desember. Det var heldigvis verdt ventetiden – vår anmelder ga nemlig platen hele seks stjerner.

4. Thom Yorke: Tomorrow's Modern Boxes


Thom Yorke er på ingen måte ukjent for sprelske stunts. Hans andre soloalbum, Today's Modern Boxes, ble lagt ut via fildelingstjenesten BitTorrent. Her kunne platen lastes ned for kun 38kr. Etter én uke hadde hele 116 000 mennesker lastet ned albumet

3. Azealia Banks: Broke With Expensive Taste

Azealia Banks ga ut sitt etterlengtede debutalbum, Broke With Expensive Taste, helt uten forvarsel i løpet av nattens mulm og mørke. 


2. Wu-Tang Clan: Once Upon A Time In Shaolin

Okay, den er ikke utgitt enda, men vi er simpelthen nødt til å nevne det legendariske hiphop-kollektivets planer for Once Upon A Time In Shaolin, som kun blir utgitt i ett eneste eksemplar. Platen vil reise jorden rundt og stilles ut ved en rekke museer, gallerier og festivaler. Publikum vil få muligheten til å lytte til albumet via hodetelefoner mot betaling. Gruppen har jobbet med albumet siden 1997. Derfor vil alle de opprinnelige medlemmene gjeste platen, blant andre den nå avdøde Ol' Dirty Bastard.

1. U2 og Apple: Songs Of Innocence


Som et lyn fra klar himmel slapp U2 deres nye album i september. Platen ble gitt ut i samarbeid med Apple. Samarbeidet ble annonsert i forbindelse med lanseringen av iPhone 6 og en rekke andre Apple-produkter. Brukerne av Apples musikktjeneste, iTunes, kunne raskt finne Songs Of Innocence i deres eget musikkbibliotek. Det som skulle være en generøs gave til iTunes-brukerne ble derimot oppfattet som et arrogant stunt.

Tyler, The Creator sammenlignet det nye U2-albumet med herpes, og Apple endte opp med å opprette en hjelpe-link for å assistere brukerne med å slette albumet fra musikk-biblioteket sitt. Mange kritiserte også bandet for å devaluere musikken ved å gi det bort gratis. Flere kalte det også verre en piratkopiering. U2-fans verden over var derimot svært fornøyde, og i skrivende stund har hele 100 millioner mennesker lyttet til albumet – hvorav 30 millioner har hørt det fra start til slutt.

ANNONCE