Nyhet

Slottsfjell slipper to håndfuller med artister

Skambankt, Haim, Phoenix og syv andre artister er klare for neste års Slottsfjell-festival.

I disse dager, når morgenfrosten blir mer intens hver dag og temperaturene rykker stadig nedover, er det lett å glemme at sommeren rykker stadig nærmere. Men det gjør den jo selvfølgelig, og billettene til neste sommers Slottsfjell-festival legges faktisk ut for salg allerede om under en uke.

I dag slapp festivalen også de ti første navnene for neste års plakat, en ganske fantastisk blanding av både store og små, nasjonale og internasjonale artister innenfor alt fra hip-hop til funky gitarpop til dyster sortmetall.

 


Haim (US)

Søstrene Haim har tatt norske musikkfans med storm, først med fengende singler som Falling og Don't Save Me og påfølgende nesten feberaktige hype-tilstander, og deretter med den kritikerroste debutplata Days Are Gone. GAFFAs anmelder var en av mange som likte det han hørte:

Haim-stemmene (...) skiller seg ut. Og Danielle Haim er som sådan en av de fremste vokalistene som noen gang har båret en gitar og skinnjakke. Og det er de tre stemmene som bærer plata, og gjør den til en mindre klassisker. Og ja, Days Are Gone oser som lovet av både Fleetwood Mac og R'n'B.


Les hele anmeldelsen her

 

Phoenix (FR)


Franske Phoenix fikk i løpet av den første halvdelen av 00-tallet mang en nordmann til å danse med på radiohits som Everything Is Everything, If I Ever Feel Better og Too Young. Deretter slapp de fjerdeskiva Wolfgang Amadeus Phoenix, og det virkelig gigantiske internasjonale gjennombruddet var et faktum. Låter som 1901 og Lisztomania føles like ferske fire år etter, og er omtrent så maksimalt fengende og smart som pop noensinne kan bli.

Når synth-og-gitar-powerpopperne inntar Slottsfjell neste år blir det med det nye albumet Bankrupt! i bagasjen, som inneholder nye spor som Entertainment og Trying to be Cool som vi kan gaule og danse hemningsløst med på. Herrejemini dette blir moro!

 


Skambankt

GAFFA var en av de mange som ropte hurra da Terje "Ted Winters" Winterstø Røthing samlet sammen troppene og fikk Skambankt på bena igjen etter et par års pause for et nytt album og en ny omfattende turné. Slottsfjell og Tønsberg blir enda et stopp på en lang liste over heldige byer som får oppleve det kommende femtealbumet live neste år.

 


Satyricon
Hvem slår Satyricon innen sortmetall? Når bandet i tillegg i det siste har beveget seg over i nesten poppete landskap, som utvider lyttermassen ytterligere, kan det da umulig gå galt på en stor festivalscene. Da det nye selvtitluerte albumet kom ut i september, ga GAFFAs anmelder intet mindre enn fem stjerner:

– Det er et utmerket mørkt metalalbum Satyricon leverer. Og trolig vil det gi dem samme status som The Black Album i sin tid ga et annet band.

Les hele anmeldelsen her.


 

Lars Vaular

Det er en av landets utvilsomt viktigste navn innen hip-hop som er blitt sikret når Slottsfjell har fått huket tak i Lars Vaular. Den nybakte pappaen har de siste to månedene høstet masse godord for sin nye skive 1001 Hjem. Også GAFFAs anmelder var svært fornøyd, og ga albumet fem stjerner:


— Det er få spor igjen av Du Betyr Megs dystre techno-lydbilde, og 1001 Hjem starter faktisk med smude lounge-vibber, og byr halvveis uti på sentimentale strykerarrangementer. Men den nye Vaular er på ingen måte for komfortabel og sofakjær.

Les hele anmeldelsen her

 


Monica Heldal

Singer-songwriteren Monica Heldal har denne måneden mottat mye skryt for sin debutplate og sin behagelig stemme og blues-aktige lyd. Ikke minst fra GAFFA, som med glede kunne fastslå at neppe noen kommer til å bli skuffet:

– Det var nok mange som ble blåst ut av sofaen da de så Monica Heldal fremføre I Don't Mind på Spellemannsprisutdelingen i mars i år. Mange har nok også ventet i spenning på hennes debutalbum som endelig er klart. Heldigvis kan man nå senke skuldrene, for Boy From The North innfrir til de grader.


Les hele anmeldelsen her.

 

Highasakite


Sist uke offentliggjorde de norske indiefavorittene Highasakite både cover, navn og første musikkvideo til deres kommende andreskive. Forventningene til Oslo-bandets er skyhøye, også internasjonalt, men Ingrid Helene Håvik og vennene hennes ser absolutt ikke ut til å skuffe, etter den strålende førstesingelen Since Last Wednesday å dømme.

 

Proviant Audio


Den lokale Tønsberg-helten Mathias Stubø har hatt merkelappen "lovende" klistret i panna si i ganske mange år nå, men på sin nyeste skive med Proviant Audio har han for alvor tatt steget opp fra å love ting til å rett og slett bare levere fantastisk kvalitet. Det synes også GAFFAs anmelder, som ga Drift Days & Disco Nights seks av seks mulige stjerner da den kom ut sist måned:

– Alle de 13 låtene fremstår som et resultat av et enormt kreativt talent, er godt produserte og flyter over i hverandre, samtidig som de byr på overraskelser. Det er ingenting som skurrer og Stubø viser igjen at han lever opp til tittelen unikum innen norsk musikk.

Les hele anmeldelsen her.


 

Yoguttene

Da GAFFA tok turen til Yoguttenes konsert på Blå i Oslo i slutten av september, opplevde vi en feststemning uten like. Og da vi noen dager senere prøvde å komme oss inn på konserten deres på Den Elleville Festen i Bergen opplevde vi en … kø. En gigantisk, ugjennomtrengelig kø inn til rommet der HanderreLinni og kompani befant seg, som vi til slutt bare måtte gi opp. Det var tydelig hvor Den Elleville Festens aller ellevilleste fest foregikk. Kjære Slottsfjell, her har dere et hiphopnavn som kanskje fortsatt er relativt nytt, men som for guds skyld bør plasseres på en stor scene. For dette kan bli stort.


 

Unnveig Aas

Unnveig Aas leverte en veldig fin konsert i kolonihagedelen av Gut Feelings-festivalen i Oslo i sommer, og siden har den talentfulle singer-songwriteren reist gjennom land og strand både for å spille konserter solo og for å spille med andre trivelige Oslo-baserte indieprosjekter som Hi Ho Mustachio. Aas, som opprinellig er fra Holmestrand, ble Ukas Urørt i september med sin låt The Bottomless Sea, og det kommer ikke som noen overraskelse at Slottsfjellfestivalen nå har bedt henne om å spille på sin intimscene Tårnlunden.


ANNONCE