Nyhet

Varg Vikernes er løslatt

Svartmetall-ikonet blir ikke tiltalt for forberedelser til terrorangrep i Frankrike likevel.

Varg Vikernes, også kjent som «Greven», ble løslatt torsdag kveld, ifølge NRK. Vikernes og hans kone har sittet varetektsfengslet siden tirsdag etter at franske myndigheter fryktet at de to planla en større terroraksjon. Imidlertidig har det ikke blitt funnet tilstrekkelig beviser mot Vikernes, og han er dermed blitt løslatt. Hans kone blev løslatt allerede i går. Vikernes blir likevel tiltalt for å ha overtrådt den franske rasismeparagrafen, bekrefter Agnès Thibault-Lecuivre fra det lokale politi overfor NRK.

Vikernes var et av de sentrale navnene på den norske black metal-scene på tidlig 90-tall. Soloprosjektet Burzum startet han allerede som 16-åring, og han spilte også med Mayhem i perioder. Imidlertidig drepte han Mayhem-gitarist Øystein «Euronymous» Aarseth med 23 knivstikk i 1993, og ble året etter dømt til 21 års fengsel. Han ble løslatt i 2009 og flyttet siden til Frankrike med sin franske kone, som han møtte mens han satt fengslet. I tillegg til drapsdommen ble han også dømt for en rekke kirkebranner.

Vikernes har både under og etter soningen gitt ut en rekke, ofte velanmeldte, album under Burzum-fanen, og beveget seg i sjangere som black metal, folk-metal, elektronisk musikk og ambient. Han har også skrevet en rekke bøker, blant annet om nordisk mytologi.


Ifølge AFP har Vikernes i flere år blitt overvåket av fransk politi. Vikernes kone, som er medlem av en skyteklubb, ble som nevnt også pågrepet tirsdag. Det var ifølge NRK konens (lovlige) innkjøp av fire salongrifler samt en rekke rasistiske uttalelser fra Vikernes på hans blogg mot jøder og muslimer, som var årsaken til at paret ble arrestert.

ANNONCE