Nyhet

Kraftwerk til Øya

Det toneangivende, tyske elektronikabandet besøker Middelalderparken i 3D kommende august.

I dag kom nyheten om at det legendariske elektronikaensemblet Kraftwerk er booket inn som headliner til Øyafestivalen. Kvartetten – som ledes av bandets eneste gjenværende originalmedlem, Ralf Hütter – vil innta Enga fredag 9. august.

Med seg vil Kraftwerk ha spesielle skjermer og prosjektorer for 3D, noe som bør kunne tilføre konserten et ekstra Gastromat-dryss.

Kraftwerk ble dannet i industribyen Düsseldorf i 1970. Samme år kom deres selvtitulerte debutalbum og i to år senere slapp de utgivelsen «Kraftwerk 2». Med tredjealbumet, «Ralph und Florian», begynte de å bevege seg mot det uttrykket de senere har blitt så kjent for, med bruk av vocoder og synthesizere.


Sitt internasjonale gjennombrudd fikk de i 1974 da de slapp albumet «Autobahn», som til tross for innslag av fløyte og fiolin, var nesten helsyntetisk, med utstrakt bruk av en rekke ikoniske synthesizere som eksempelvis Minimoog og ARP Odyssey.

Videre utover 1970-tallet vokste bandets stjerne blant publikummet som begynte å få øynene opp for elektronisk musikk, som inntil da hadde holdt seg innenfor kunstmusikkens sfære. Kraftwerk kan dermed sies å ha vært bandet som populariserte elektronika – og musikken deres foregrep begivenhetenes gang med et drøyt tiår – noe som ikke er en liten prestasjon, gitt sjangerens popularitet og vekst i dag. På 1980-tallet ble tyskerne også populære blant det fremvoksende hiphopmiljøet i USA, for å ikke snakke om hos house- og techno-artister, som kan sies å være den andre generasjonen av elektronikamusikere.

I 1978 slapp bandet «Die Mensch-Maschine», med sitt ikoniske omslag som viser bandet i røde skjorter med sorte slips. På 1980-tallet slapp de bare to album, «Computerwelt» (1981) og «Electric Café» (1986). Etter sistnevnte album tok bandet en lang pause, før de fikk et aldri så lite comeback med «Tour de France Soundtracks» for ti år siden.  I 2005 kom det doble livealbumet «Minimum-Maximum», som dokumenterte deres verdensturné i 2004.


I skrivende stund er altså Ralph Hütter bandets eneste gjenværende originalmedlem, etter at Florian Schneider pakket sin tretti kilo tunge vocoder og sa takk for seg i 2008, etter intet mindre enn 38 år i bandet.

På nyåret spilte bandet åtte konserter på en drøy uke på Tate Modern i London, hvor de fremførte et helt album hver kveld. Konsertene førte til enorm pågang på Tate Moderns nettsider, som faktisk brøt sammen på grunn av trykket fra billetthungrige fans. Konseptet skal være noe av det samme som tyskerne tar med seg når de kommer til Oslo.

I tillegg til de før nevnte bandene og artistene, kan Øyafestivalen skilte med storheter som Blur, Slayer, Solange, Kvelertak, The Knife og Azealia Banks på programmet. Festivalen arrangeres fra 6. til 10. august.


ANNONCE