Nyhet

Disse vant Nordic Music Prize

Årets mottager av den prestisjefylte prisen har blitt offentliggjort.

Årets vinner av Nordic Music Prize har blitt kåret, og i år gikk prisen til den svenske duoen First Aid Kit, som mottar prisen for sitt andre album, «The Lion's Roar». Foruten æren, følger det også med en sjekk på 20.000 euro.

Juryen begrunner sitt valg på følgende måte:

– Ingen i juryen kunne argumentere mot dette albumets styrke. Låtskrivingen er utsøkt, melodiene er tidløse og harmoniene hjerteskjærende vakre. Det er en varme som pulserer fra hjertet av Skandinavia, men likevel trenger musikken under huden på den amerikanske drømmen, og det på en måte som kun utenforstående kan gjøre – spesielt disse to. Dette albumet gjør noe som er temmelig sjeldent. Det kommuniserer den ekte gleden ved musikk.

Nordic Music Prize blir – tradisjonen tro – delt ut under by:Larm. Det er tredje gang prisen blir utdelt, og de tidligere vinnerne er islandske Jónsi og svenske Goran Kajfeš. Ut fra en større bruttopulje – ti album fra hvert nordisk land – ble det valgt ut tolv album, som så ble nominert til den siste og endelige puljen. Her har en internasjonal jury stemt og bestemt hvem som skulle vinne prisen. I år har juryen bestått av følgende personer:  

Andres Lokko – Journalist, Sverige
Laurence Bell – Domino Records, UK
Jeannette Lee – Rough Trade Records, UK
Mike Pickering – Columbia Records, UK
Jonathan Galkin – DFA Records, US
Jude Rogers – The Guardian, UK

De øvrige nominerte albumene var som følger:

Selvhenter – «Frk. B. Fricka» (DK)
Choir Of Young Believers – «Rhine Gold» (DK)
Susanne Sundfør – «The Silicone Veil»
Tønes – «Sån av salve»
Lindstrøm – «Smalhans»
Pää Kii – «Pää Kii» (SF)
Kerkko Koskinen Kollektiivi – «Kerkko Koskinen Kollektiivi» (SF)
Neneh Cherry & The Thing – «The Cherry Thing» (S)
Anna von Hausswolff – «Ceremony» (S)
Ásgeir Trausti – «Dýrð í dauðaþögn» (IS)
Retro Stefson – «Retro Stefson» (IS)

GAFFA-redaktør Øyvind Rones tildelte i sin tid «The Lion's Roar» fem stjerner, og omtalte låtmaterialet på albumet som pur folkpopmagi.

– Den evige «herregud, så unge de er» kan man bare glemme for godt. Om disse to så hadde blitt yngre for hver eneste dag som gikk, så hadde det ikke endret det faktum at de er blant de mest oppegående folkpopbandene som finnes. Heldigvis legger de heller ikke skjul på sine inspirasjoner og referanser, noe en låt som «Emmylou» understreker på så elegant vis som man får det. Bright Eyes burde være både stolte og bittelitt misunnelige på én gang. Er det ikke litt fantastisk når adjektivet «ung» kan byttes direkte til «genial» på denne måten?, spurte Rones.

Nytt av året er at det også deles ut en egen publikumspris, som gir fansen en stemme da de – som by:Larm-sjef Erlend Mogård-Larsen uttrykker det – «er årsaken til hele musikkindustriens eksistens». Denne «Fan's Favourite»-prisen blir offentliggjort i morgen.

Les mer om Nordic Music Prize på deres hjemmeside.

ANNONCE