Albumanmeldelse

En haltende galopp

Palomino - First Aid Kit

First Aid Kit

Palomino

Små vakre, country-glimt av særegenhet som dessverre drukner i popens alminnelighet.

Den svenske søsterduoen Johanna og Klara Söderberg slo igjennom med sin folkete The Lions Roar fra 2012 og oppfølgeren Stay Gold fra 2014.

Da var de et friskt pust på folk-scenen med sitt popete uttrykk og særpreg fra den svenske landsbygden.

Folkhemmet
Palomino har de begge ben fortsatt trygt plantet i det svenske «folkhemmet», men vi får også servert litt 80-tallssynth og noen forsøk på storslagen pop, uten at det rykker nevneverdig i dansefoten. Duoen har sagt de med Palomino blant annet ville ta tak i det «old school» country-lydbildet og blande det med 70-tallspop, noe de såvidt toucher borti men ikke helt klarer å ta grepet om. Og da stiller jeg meg spørsmålet - kan disse egentlig lage bra country i 2022?

Høydepunktene på albumet er låtene «Turning Onto You» og «Wild Horses II», der de er kledelig nedpå og alt går sakte og gjentakelser preger språkbildet. Man kan nærmest høre gresset svaie i vinden og hesteskoen som faller ned fra veggen. Det er der talentet og det folkete First Aid Kit som vi alle forelsket oss i 2015, skinner gjennom. 

Florence & the Kit
Når de prøver på det poppete Florence and the Machine-lydbildet, som på åpningssporet «Out of My Head», blir det for anstrengt og mektig for sounden deres. Produksjonen er litt for spinkel til pop-låtene til at vi lar oss rive med.

De påstår at plata er inspirert av Fleetwood Mac, Carole King, Tom Petty, T Rex, Elton John, Angel Olsen, Whitney og Big Thief. Og man kan høre at de prøver, men det ender litt for ofte opp med å bli et til bidrag til det-er-høst-og-vi-er-ferdig-med-pandemi-så-la-oss-prøve-noe-nytt-krise-album-hylla.

Florence and the Machine-type storslått pop-med-utestemme er det kun Florence Welch som behersker. Låtene «Angel» og «Ready To Run» er mer av det samme – sanger om hjerte/smerte som prøver hardt å få deg til å danse, og du hører at duoen så gjerne vil, men de får det ikke til. Om sinnsstemningen roper på hulk-gråtende dansing går vi til en annen svensk pop-magiker, nemlig Robyn.

Hvite hester og trompeter
Nevnte «Wild Horses II» er en vakker Simon & Garfunkel-pastisj, som vi gjerne skulle sett First Aid Kit utforske enda mer. Arrangement og produksjon kler stemmene og vi liker de i overkant direkte og navnedroppende tekstene («We played Wild Horses on the car stereo / You prefer the Rolling Stones and I like Gram's»). Dette er den eneste låten hvor orkestreringen passer perfekt. Vi får svevende strykere og en dempet blåserekke som gir låten noe ekstra.

Det er ekstremt få artister som kan tillates å bruke en blåserekke i straight pop og rock, og First Aid Kit tilgis på ett spor, men ikke mer.

Veien ut av kjente tankemønstre
Tittelsporet, «Palomino», starter rolig og behagelig før det bryter ut i en popete beat som får meg til å dra på smilebåndet. De synger drømmende ord om det å bli borte, gå seg vill i sitt eget hode, og kampen om å bryte ut av mønsteret, bryte ut av inngrodde tankemønstre. Det gir en pekepinn på det faktum at det er nesten fem år siden forrige studioalbum, og at dette er resultatet på veien ut av tanketornadoen de har vært fanget i.

«Palomino» betyr en genetisk gulfarget hest, og låta er en hyllest til friheten og at de bare har lyst til å ri vekk på en Palomino og kjenne på den altoppslukende kjærligheten, men akk – solen skinner ikke på denne ingensteds-byen. Det blir en fin avslutning på et helt OK minus album.

 

ANNONCE