Nyhet

De vi mistet i 2013

GAFFA ser tilbake på noen av de internasjonale musikkpersonlighetene vi har mistet i løpet av året.

2013 har vært et flott år på musikkfronten, men vi kommer ikke utenom at en del av den musikkbransjen vi skriver om hver dag har blitt noen sjeler fattigere. Men musikken lever videre. 

Cecil Womack (25. september 1947 – 1. februar 2013) 

Cecil Womack, 65 år gammel, og er mest kjent for kjempehiten "Teardrops" fra 1988. Han spilte inn sangen med sin kone, Linda, under navnet Womack & Womack. Låten nådde tredje plass på de britiske albumlistene, har blitt tolket av blant andre Elton John, Sugar Babes og The XX.


 

Reg Presley (12. juni 1941 – 4. februar 2013)

Den engelske singer/songwriteren Reg Presley er mest kjent som vokalisten i 60-tallsbandet The Troggs. Deres største hit var "Wild Thing", som ble etterfulgt av singelen "With A Girl Like You." Han er også låtskriveren bak smashhiten "Love Is All Around", som de fleste kjenner fra "Fire bryllup og en gravferd", da covret av Wet Wet Wet.


 

Kevin Ayers (6. august 1944 – 18. februar. 18 2013) 

Kevin Ayers var en av hjernene bak det psykedeliske 60-tallsbandet Soft Machine. Han ble 68 år gammel. Som pioner innen sjangeren han jobbet blant annet med Brian Eno, Syd Barrett, John Cale, Nico og Robert Wyatt. Ayers. Soft Machine turnerte i mange år med Jimi Hendrix i USA, men han forlot bandet allerede etter deres første album i 1968. Ayers begynte deretter en omfattende solokarriere med totalt 16 utgivelser.


 

Magic Slim (7. august 1937 – 21. februar 2013)

Magic Slim, eller Morris Holt, døde 75 år gammel. Gjennom sitt arbeid som utøver, bandleder og plateartist ble bluesikonet en av feltets mest sentrale aktører innenfor tradisjonell Chicago-blues. Spillestilen hans var preget av rå, sterkt bakgårdsblues. Bandet hans Teardrops ble også kalt "det siste ekte Chicagobluesbandet", på grunn av deres autentiske lyd. Gruppen har også vunnet flere Blues Music Awards, deriblant Blues Band of the Year i 2003.


 

Peter Banks (15. juli 1947 – 7. mars 2013)

Peter Banks, gitarist og en av de opprinnelige medlemmene i det britiske progrockbandet Yes. Banks døde av et hjerteinfarkt, 65 år gammel. Han ble av mange ansett som en av pionerene innen progressiv gitarrock. Han spilte på de første Yes-albumene, "Yes" (1969) og "Time And A Word" (1970), to album som ble spesielt kjent for sin symfoniske stil og kompleks orkestrering. Banks dannet også bandet Flash, som ga ut tre kritikerroste album før han igjen startet et nytt band, kalt Empire. I tillegg lagde han fem soloalbum.


 

Clive Burr (8. mars 1957 – 12. mars 2013) 

Tidligere trommeslager i Iron Maiden, Clive Burr ble 56 år. Han led av multippel sklerose, som også var årsaken til hans død. Burr satt bak trommesettet på de tre første albumene: "Iron Maiden" (1980), "Killers" (1981) og "The Number of the Beast" (1982). Sammen med grupper som Def Leppard og Diamond Head er Iron Maiden en av pionerene i den såkalte New Wave of British Heavy Metal.


 

Jason Molina (16. desember 1973 – 16. mars 2013)

Gitaristen, sangeren og låtskriveren Jason Molina ble bare 39 år gammel. Molina gikk inn og ut av rehabiliteringsprogrammer på grunn av alkoholisme. Dødsårsaken var organsvikt, ifølge Pitchfork. Molina ble først lagt merke på slutten av 90-tallet med prosjektet Songs: Ohia, hovedsakelig sentrert rundt sangene hans. Etter Molina ga ut albumet "Magnolia Electric Co." i 2003 bestemte han seg for å omdøpe Songs: Ohia til Magnolia Electric Co. I tillegg har han gitt ut tre album, ett livealbum, et bokssett og en håndfull av EPer og singler.


 

Chi Cheng (15. juli 1970 – 13. april 2013)

Den tidligere Deftones-bassisten Chi Cheng ble bare 42 år gammel. I november 2008 havnet han i en ulykke i Santa Clara, California, hvor han ble kastet ut av en bil. Han lå i koma i fire år før han i 2012 ble skrevet ut av sykehuset for å gjennomgå behandling hjemme, men han kom seg aldri etter ulykken. Cheng døde av hjertestans i april. Deftones ble dannet i Sacramento, California i 1988. Gruppa debuterte med albumet "Adrenaline" i 1995, og fikk sitt store gjennombrudd med "Around the Fur" i 1997.


 

Storm Thorgerson (28. februar 1944 – 18. april 2013)

Den grafiske designeren Storm Thorgerson ble 69 år gammel. Han hadde norske aner, men ble født og oppvokst i England. Han er best kjent for sine ikoniske albumcovere, som for eksempel Pink Floyds "Dark Side Of The Moon". I tillegg har han jobbet med Led Zeppelin, Black Sabbath, Scorpions, Genesis, Peter Gabriel, Europe, Muse, Biffy Clyro og mange, mange flere.


  

Chrissy Ampflett (25. oktober 1959 – 21. april 2013)

Chrissy Amphlett, som var vokalist i det australske bandet Divinyls, døde i en alder av 53. Etter en lang kamp mot brystkreft og multippel sklerose, gikk Christina Amphlett bort i New York. På grunn av sin multippel sklerose var hun ikke i stand til å få kjemoterapi. Amphlett var med på å danne Divinyls i 1980. Hun og gitarist Mark McEntee var de eneste faste medlemmene av bandet. De ga ut seks album før de ble oppløst i 1997. Deres største hit var "I Touch Myself" i 1991, som blant annet fikk en del oppmerksomhet for tekstens dårlig tilslørte seksuelle antydninger.


 

Richie Havens (21. januar 1941 – 22. april 2013) 

Richie Havens ble 72 år gammel. Etter en nyreoperasjon for ett og et halvt år siden, kom beskjeden om at han ikke ville turnere lenger. Og til slutt gå kroppen hans opp. Havens ble legendarisk under Woodstock-festivalen, hvor hans improviserte rop om frihet ble et symbol på den politiske kampen i kjølvannet av Summer of Love. En versjon av "Freedom" var nylig med på soundtracket til Quentin Tarantinos film om sørstatsrasisme, "Django Unchained».


 

George Jones (12. september 1931 – 26. april 2013)

"Amerikas nest-største stemme" har Frank Sinatra kalt George Jones. Keith Richards har omtalt han som "en nasjonalskatt". Jones var i midten av en turné i hjemlandet da han døde. Sentralt i backkatalogen hans er en serie duetter med hans daværende kone Tammy Wynette, og anekdoter om Jones' ville drikking under storhetstiden er mange. Mer viktig er selvfølgelig låtene, hvorav fjorten - med "White Lightning" fra '59 som den første - nådde førsteplass på countryhitlistene.


 

Jeff Hanneman (31. januar 1964 – 2. mai 2013)

Gitaristen Jeff Hanneman var med på å danne Slayer - pionerene innen thrash metal. Han døde bare 49 år gammel. Hanneman hadde de siste tre årene pause fra bandet på grunn av den sjeldne kjøttetende sykdommen nekrotiserende fasciitt, som ifølge legene skyldtes et edderkoppbitt. Hanneman komponerte musikken for en rekke av Slayers absolutte fanfavoritter, som "Raining Blood", "War Ensemble" "Mandatory Suicide", "Seasons in the Abyss" og "South Of Heaven."


  

Ray Manzarek (12. februar 1939 - 20. mai 2013)

Keyboardisten Ray Manzarek var med på å danne The Doors, en av de mest innflytelsesrike gruppene på 60-tallet. Han tapte kampen mot kreften i en alder av 74 år. The Doors la opp to år etter at deres ikoniske vokalist Jim Morrison døde i juli 1971. Manzarek forble en travel musiker, og spilte med artister som Iggy Pop og Echo and the Bunnymen. I 2002 reformerte han The Doors med gitaristen Robby Kreiger, først under navnet The Doors of the 21st Century, siden Riders On The Storm med The Cults' Ian Astbury som sanger.


 

Mark Fischer (20. april 1947 - 25. juni 2013)

Den britiske arkitekten Mark Fisher ble 66 år gammel. Han har stått bak noen av de mest banebrytende og legendariske konsertscenene gjennom tidene. For eksempel Pink Floyds "The Wall", Rolling Stones '"Steel Wheels" og U2s "ZooTV." Fisher har de siste 25 årene gjort scenografi for teaterforestillinger, bidratt til å forme omgivelsene rundt OL i både Beijing og London, og ikke minst skapt konsertscener som har brutt normer for hvordan man kan oppleve en forestilling.


 

Mel Smith (3. desember 1952 – 19. juli 2013)

Den britiske komikeren og skuespilleren Mel Smith døde av et hjerteinfarkt, 60 år gammel. I musikalsk sammenheng ble Mel Smith kjent fra Kim Wilde-duetten "Rockin 'Around the Christmas Tree", en cover av Brenda Lees julesang fra 1958, som i 1987 ble en stor internasjonal suksess og nådde tredjeplass på de britiske hitlistene.


 

George Duke (12. januar 1946 – 5. august 2013) 

Den amerikanske sangeren, keyboardisten og produsenten George Duke ble 67 år gammel. Han døde av leukemi. Duke spilte jazz, funk, r&b, soul, pop og rock. Flere av Dukes låter har blitt samplet av yngre artister, som for eksempel "I Love You More", som har blitt samplet av Daft Punk på "Digital Love", "Someday", som er samplet på Commons "Break My Heart", produsert av Kanye West, og "Reach for It" ble samplet av Ice Cube i "True to the Game". 


 

Sid Bernstein (12. august 1918 - 21. August 2013)

Konsertarrangøren Sid Bernstein ble 95 år gammel. Bernstein var en nøkkelfigur i den britiske invasjonen, som fant sted i 1960, da britiske artister virkelig fikk stor suksess i USA. I tillegg til å hjelpe Beatles til Shea Stadium i New York, booket han også spillejobber til de fire legendene i Carnegie Hall i løpet av deres første USA-turné. Sid Bernstein har også jobbet for andre kjente britiske navn, som The Rolling Stones, The Kinks og The Animals.


 

Lou Reed (2. mars 1942 – 27. oktober 2013) 

Den ikoniske sangeren, låtskriveren og gitaristen Lou Reed døde i år av leversvikt, 71 år gammel. I en jungel av mindreverdige kulturprodukter husker vi Reed som en av rockemusikkens aller viktigste skikkelser, og som en av etterkrigstidens store amerikanske poeter. Sammen med The Velvet Underground satt han nye standarder for hva en kan gjøre med rockemusikkens primitive formspråk. Da gruppen la opp i 1970, fortsatte Reed med hva han tidlig i karrieren sa var hans kunstneriske prosjekt: å lage rockemusikk for voksne.


 

Soroush Farazmand og Arash Farazmand fra Yellow Dogs (1986 og 1985 – 11. november 2013)

Brødrene Farazmand fra det iransk-amerikanske bandet Yellow Dog døde i år, bare 27 og 28 år gamle. Sammen med sin venn og samarbeidspartner Ali Eskandarian (35 år) ble de skutt og drept 11. november i Brooklyn, New York. Gjerningspersonen var 29-åringen Ali Akbar Mohammed Rafie, som ifølge mange medier hadde blitt sparket ut av bandet kort tid før. Det viste seg å være usant. Han var derimot en nær venn.


 

The Child of Lov (31. mars 1987 – 10. desember 2013)

Den nederlandske sangeren og låtskriveren The Child of Lov ble bare 26 år gammel. Han døde av komplikasjoner under en operasjon ved et sykehus i Amsterdam. Han led av en hjertesykdom. For et år siden var navnet hans på flere av musikkmagasinenes lister over artister som ble spådd et gjennombrudd i 2013, og i februar fikk han musikkmagasinet NMEs Philip Hall Radar Award, som gis til artister med stort potensial. The Child of Lov debuterte i november 2012 med singelen "Heal", som i januar ble etterfulgt av "Give Me". The Child of Lov rakk kun å gi et fåtall live-opptredener. I mai avbrutte han alle sine planlagte konserter, blant annet på Glastonbury-festivalen, fordi han ikke hadde full kunstnerisk kontroll over dem. The Child av Lov var midt i arbeidet med sitt andrealbum da han døde.


  

Tim Dog (1 januar 1967 - 14 februar 2013 - og så kanskje ikke)

Rapfans vil alltid huske Tim Dog for hans beryktede rap battle med Dr. Dre og Snoop Dogg på 90-tallet. I 1991 ga han ut sangen "F --- Compton," som imponerte NWA-medlemmene av Easy-E, Ice Cube, og ikke minst nevnte Dr. Dre og Snoop Dogg. Snoop Dog og Dr. Dre tok igjen med låten "F --- Wit Dre Day" i 1992. 14. mai 2013, ble han meddelt død av hip hop-nettstedet The Source, som har siden slettet historien. Senere ble det utstedt en arrestordre på ham, der han ble beskyldt for å sende falske dødsrykter for å unngå å måtte betale erstatning i et tilfelle av omfattende nettsvindel. Deretter slapp Tim Dog og Kool Keith en rap hvor Kool Keith sier at Tim Dog fortsatt er i live. Han er i hvert fall gått under jorden inntil videre.


  

ANNONCE