Nyhet

15 merkelige fakta om Depeche Mode

Elektroveteranene spiller i Oslo 13. desember. Vi varmer om med 15 fakta du kanskje ikke visste om gruppen.

Depeche Mode er på turné med den nyeste skiven sin, Delta Machine, og 13. desember inntar de endelig Telenor Arena. Vi varmer opp med 15 merkelige fakta du kanskje ikke visste om elektronikaveteranene.

1. Bandet het Compostion of Sound fram til vokalist Dave Gahan (bildet) ble med. Depeche Mode var opprinnelig tittelen på et fransk magasin som Gahan hadde sett da han gikk på en kunstskole. På den tiden visse ikke bandet hva det betydde, de bare syntes det hørtes kult og moderne ut. Oversatt betyr Depeche Mode "rask mote". Magasinet la opp i 2001. 

2. Vince Clarke skrev alle sangene da han var medlem av bandet fra 1980 til 1981, med unntak av to sanger på debutskiven Speak & Spell, nemlig Tora! Tora! Tora! og Big Muff, som Martin Gore skrev. 


3. Vince Clarkes avskjed med bandet var årsaken til at Martin Gore begynte å skrive sanger for alvor. Noen måtte jo gjøre det. 

4. Dave Gahan ble valgt som vokalist da de andre bandmedlemmene hørte versjonen hans av David Bowies Heroes. Han hadde også passende utseende for dem.

5. Depeche Mode-gutta ble tidlig klar over at musikken deres ikke egner seg spesielt godt til å bli spilt utelukkende live. De var derfor en av de første store bandene som var åpne om at de spilte forhåndsinnspilt materiale på konsertene sine. Det har bidratt til å sette standarden for hvordan elektroniske artister opptrer. I dag er det for eksempel sjelden å se en elektronikagruppe som ikke bruker laptop og sampler på scenen. 


6. Bandet ga ut en Greatest Hits-plate i 1987, som bare dukket opp i tidligere Øst-Tyskland. Samlingen ble sluppet allerede i 1985 andre steder i verden under tittelen The Singles 1981-1985, og i USA ble den kalt Catching Up With Depeche Mode. Coverfotoet på de tre samleplatene er likt, men tracklistene er ikke helt de samme.

7.  Det var ikke før Depeche Mode slapp sitt femte album, Black Celebration i 1986, at de fikk en skriftlig kontrakt med sitt tidligere plateselskap, Mute Records. Fram til da ble alle avtalene inngått muntlig og forseglet med et håndtrykk med sjefen for Mute Daniel Miller

8. I begynnelsen av albumet Black Celebration hører man et sample. Det er faktisk Mutes Daniel Miller, som etterligner Winston Churchill, og sier "A brief period of rejoicing". 


9. Selv om Dave Gahan er den offisielle vokalisten i Depeche Mode, synger Martin Gore på flere spor. Også live. De to har spilt in en rekke duetter, som for eksempel Everything Counts, Waiting for the Night og Little Soul

10. Tittelen på sangen Waiting for the Night fra 1990-albumet Violator var egentlig Waiting for the Night to Fall, men på grunn av en trykkfeil ble de to siste ordene utelatt. 

11. En annen trykkfeil oppstod på re-utgivelsen av B-siden Little 15 på CD. Låten Stjärna, altså stjerne på svensk, ble da hetende St. Jarna.


12. I boka "Stripped: Depeche Mode" av Jonathan Miller forteller Dave Gahan om sin mørke fortid, med alvorlig narkotikaavhengighet. "Jeg hadde en merkelig fascinasjon for vampyrer på det tidspunktet. Jeg begynte helt seriøst å tro at jeg kunne bli en vampyr. I hvert fall i mitt eget hode. Selv sengen jeg sov i i Los Angeles på den tiden var formet som en kiste – en stor dobbeltseng formet som en kiste!"  

13. Depeche Mode medvirker i dataspiller "The Sims 2 Open For Business". I tillegg til å være figurer i spiller, spilte de også inn en ny versjon av sangen Suffer Well på simlish, som er språket som snakkes i spillet. 

14. Gruppen har vunnet flere store priser, som for eksempel: 1991: Best British Single for Enjoy The Silence på Brit Awards. 2001: VIVA Comet Award for Best International Artist. 2002: DanceStar Music Awards for Best Remix for "I Feel Loved (Danny Tenaglia mix)". 2002: Q Innovation Award. 2006: International Dance Music Award for Best Dance Artist Group. 


15. Bandet har hatt 49 sanger på de britiske topp 40 hitlistene. Ifølge EMI har Depeche Mode solgt over 100 millioner album og singler på verdensplan, hvilket gjør dem til det bestselgende elektroniske bandet noensinne. Likevel de har aldri hatt en nummer én hit i England. 

Det er fortsatt mulig å få tak i billetter til konserten på Telenor Arena. Kjøp dem via GAFFA Live

Depeche Mode spilte for øvrig i Herning sist fredag. Les våre danske venners anmelde av konserten her


 

ANNONCE