Artikkel

Har kåret de beste «gotiske» låtene gjennom historien

Det anerkjente musikkmagasinet har funnet frem til topp 50, og vinneren er ingen overraskelse.

Mandag publiserte musikkmagasinet Rolling Stone en stor og spenstig liste over det de mener er de beste «gotiske» låtene noensinne.

Men hvordan skal man definere det som kan passere under «goth», når den femti låter lange listen består av både post-punk, pop, blues og country, med artister som David Bowie, Nick Cave, Johnny Cash og Crystal Castles? Rolling Stone stiller seg det samme spørsmålet og drar frem sitater fra Bauhas' Peter Murphy og My Chemical Romances Gerard Way, som ingen av dem klarer å besvare spørsmålet. Og det altså to av «sjangertrekkets» mest markante figurer. 

Rolling Stone ser tilbake til 1983 som et essensielt punkt i musikkgotikkens historie, en tid hvor dyrking av skrekkfilmer, gotiske noveller, rufsete hår til alle kanter og en romanse med melankolien tok til – kort sagt. Musikkmagasinet viser videre til vampyr-thrilleren The Hunger fra samme år, hvor tripletten av vampyrer, David Bowie og bandet Bauhaus alle figurerte sammen i en «orgie av tragisk evighet». 

Den gotiske lyden beskrives som atmosfærisk, og som en overgang inn i elegant mørke etter pønkens simplistiske konfrontasjoner. Dramatisk og Hitchcock-aktig. Fylt med blasfemi, blod, sorg og flaggermus.


Den beste veien til å forstå begrepet videre herfra er nok å studere nærmere de utvalgte låtene. Og ikke minst høre på dem. Særlig vinneren av Rolling Stones' kåring, Bauhaus første innspilte låt, sier det aller meste man trenger å vite om begrepet. 

 

20. Crystal Castles feat. Robert Smith – Not In Love
19. Sisters Of Mercy – Black Planet
18. Specimen – Kiss Kiss Bang Bang
17. London After Midnight – Sacrifice
16. Peter Murphy – Cuts You Up
15. Sex Gang Children – Sebastiane
14. Christian Death – Spiritual Cramp
13. The Cult – She Sells Sanctuary 
12. Iggy Pop – Funtime
11. The Birthday Party – Release The Bats

10. Virgin Prunes – Baby Turns Blue
9. Sex Beat – Sex Beat
8. Danse Society – Heaven Is Waiting
7. Joy Division – Atmosphere
6. Screamin' Jay Hawkins – I Put A Spell On You
5. Sisters of Mercy – Dominion
4. David Bowie – Starman (i Top Of The Pops-sending)
3. The Cure – Disintegration
2. Siouxsie and the Banshees – Spellbound 
1. Bauhaus – Bela Lugosi's Dead


 

Se og les om alle de femti låtene her.


 

ANNONCE