Nyhet

Åtte nye til by:Larm

Programmet til 2013-utgaven av by:Larm begynner å dra seg til. I dag ble åtte nye navn annonsert til festivalprogrammet.

Det er nå ikke mange måneder igjen til by:Larm 2013 går av stabelen i Oslo, og programmet begynner nå å på alvor bli formet av spennende navn fra både Norge og våre naboland. Fra før har navn som Billie Van, Okkultokrati, Hvitmalt Gjerde, Matilda, Karin Park og Efterklang blitt bekreftet, og i dag offentliggjorde festivalen åtte nye navn på programmet.

Fra Norge har festivalen sikret seg to brennaktuelle band fra Bergen. Young Dreams og Blood Command er begge i vinden for tiden, henholdsvis som oppvarmere for australske Tame Impala på deres turné og med et blodferskt album på samvittigheten.

Da Young Dreams åpnet ballet for australierne på Rockefeller forrige lørdag, var vår skribent Morten Skogum til stede. Han lot seg overbevise av det helstøpte bergenskollektivet.


– Med Matias Tellez i spissen sørget nordmennene i Young Dreams for god stemning før hovedbandet gikk på scenen. De er ett av landets mest spennende band og har fått internasjonal oppmerksomhet lenge før debutalbumet, som er ventet i februar 2012 via Modular Recordings, er klart. Den unge uskylden over bandet kom til uttrykk under konserten fredag. Kledd i lyse skjorter leverte de synth-basert pop tilbakelent og sofistikert, likevel med en ung og naiv tilnærming. Beach Boys-harmonier og eksotiske rytmer á la Paul Simons «Graceland», det hele pakket inn i en elektronisk og delikat utgave. Fengende og vakkert, som på den dansevennlige «Dream Alone, Wake Together». Et band verdt å merke seg først som sist, skrev Skogum.

Young Dreams spilte også på Øyafestivalen i sommer, og mot slutten av februar – altså en drøy uke etter at by:Larm er overstått – slipper de sitt debutalbum, som har fått navnet «Between Places».

Hardcore-kvintetten Blood Command utga sitt andre album, «Funeral Beach», i begynnelsen av denne måneden. GAFFAs anmelder Robin Sande mente at bandet på ingen måte har fornyet oppskriften fra debututgivelsen «Ghostclocks», men at de heller ikke behøvde å gjøre det.


– Blood Command har ikke forandret seg nevneverdig siden «Ghostclocks» ble gitt ut for for et par år siden. Fortsatt er det band som Fugazi, Hot Snakes og Drive Like Jehu som det er mest naturlig å peke på som inspirasjoner. Band som altså på slutten av 80-tallet og store deler av 90-tallet var pionerer i utviklingen av rendyrket hardcore i retning mot emo i sin opprinnelige betydning. I dette spennet finner vi altså Blood Command. Bandet har et kommersielt tilsnitt som få andre med føtter i hardcore-leiren har, og fornekter seg heller ikke å flørte med pop og allsang. Det beviser de til fulle på Funeral Beach, og både «Here Next To Murder» og «True North» er drivende låter som har en slik appell i seg. Men Funeral Beach er på langt nær et glattpolert verk. Silje Tombres dyriske vokal gir platen et unikt, energiske og skittent særpreg som gjør at Blood Command fortsatt hører best hjemme i sin egendefinerte «deathpop»-kategori, skrev Sande, og ga plata fem stjerner.

Fra det store utlandet har by:Larm hanket inn den danske R&B-artisten Mø, som har markert seg i hjemlandet ved å varme opp for blant andre Purity Ring. Fra Sverige kommer indierockerne i Urban Cone og hiphop-stjerneskuddet Adam Kanyama, som til tross for at han bare er latterlige seksten år, allerede har markert seg med singelen «The Golden Child» med god, gammeldags hiphopselvtillit. De elektrorebelske finnene i Le Corps Mince De Françoise (LCMDF)(bildet) har vært svært aktive på festivalfronten dette år, og før de gjester by:Larm, skal de også spille på Europas største bransjefestival, Eurosonic i Nederland. Til slutt har festivalen sikret seg islandske Valgeir Sigurđsson, som i tillegg til sin solokarriere, som produsent også har samarbeidet med internasjonale navn som CocoRosie, «Bonnie» Prince Billy, Feist og Damon Albarn, i tillegg til Björk.

Sjekk ut debtalbumet til Le Corpse Mince De Françoise, «Love and Nature», som ble utgitt i fjor:


ANNONCE