Nyhet

Arcade Fire er i studio

Trommeslager Jeremy Gara kunne avsløre at bandet bygger nytt studio, skriver låter – og gror skjegg. Deres fjerde studioalbum ventes mot slutten av 2013.

I går besøkte Arcade Fires trommeslager Jeremy Gara radiostasjonen CKCU i Canadas hovedstad Ottawa, hvor han jobbet som DJ på 1990-tallet. I et intervju med radiostasjonen, kunne trommeslageren røpe – om man da noen gang var i tvil – at Arcade Fire var i full gang med å lage et nytt album. Gara kunne fortelle at bandet hadde blitt tvunget til å flytte ut av sitt gamle studio – som var lokalisert i en gammel kirke – fordi taket hadde kollapset. Nå jobber bandet med å bygge opp et nytt studio, samtidig som de spiller inn nye låter. Bandets venn og tidligere fiolinist, Owen Pallett, skal etter sigende allerede ha spilt inn en del låter i det nye studioet.

– Vi jobber slik vi alltid har jobbet. Vi tok oss fri i et par måneder og brukte tiden til å skrive låter. Nå oppholder vi oss i studioet mer eler mindre på fulltid, og vi har mer eller mindre låst døren. Vi har egentlig gjort noe annet på godt over et år, vi har ikke stilt opp til verken intervjuer eller fotoavtaler. Vi har jobbet med musikken, grodd skjedd, bodd hjemme og spist mange middager sammen, sa Gara til radiostasjonen, og innrømmet også at de på ingen måte hadde kommet langt i prosessen med å spille inn det nye albumet.

– Vi har ikke kommet langt, men vi har jobbet med den i noen måneder. Vi har ikke press på oss verken fra plateselskapet eller managementet vårt, og vi operer ikke med en slags fremdriftsplan. Vi bare jobber uten deadlines. Det kommer seg, sa trommeslageren.


Det blir altså en stund til det nye albumet kommer i butikkene – det ventes å bli utgitt mot slutten av neste år. Det verserte lenge rykter om at den tidligere LCD Soundsystem-frontmannen James Murphy skulle produsere albumet. Murphy selv eller Arcade Fire ville verken bekrefte eller avkrefte ryktene, men for en tid siden ble det klart at Murphy ikke kom til å ha en finger med i spillet på produksjonssiden.

Det kommende albumet blir oppfølgeren til «The Suburbs», som ble utgitt i august 2010. Albumet ble anmeldt av GAFFAs Lars Löbner Jeppesen, som mente at kanadiernes anstrengelser for å fornye seg selv hadde båret frukt.

– På albumet, som tekstmessig kretser rundt ungdomsårenes lengsel etter den store verden, som viser seg å være både håpløs og hjerteløs, strør det ellers så tungsindige Montreal-kollektivet om seg med musikalsk varme og optimisme. Hvor de tidligere siktet på klumpen i halsen, går låter som «Ready To Start», «City With No Children», «Half Light II (No Celebration)», «Deep Blue» og «We Used To Wait» mer målrettet etter hjertet, takket være bruken av delikate synthesizere og svimlende vakre strykere. Man har samtidig også funnet plass til det høyspente og tordnende i «Empty Room» og den leirbålspunkede «Month of May», med etsende vokal fra frontmann Win Butler. Høydepunktet på albumet kommer derimot fra partneren Régine Chassagne på låten «Sprawl II (Mountains Beyond Mountains)», som viser slektskap til foregangskvinner som Kate Bush og


Siouxsie Soux. Gjennom hele albumet kan man høre at bandet har anstrengt seg for å ikke gjenbruke gamle virkemidler, og det har vært verdt anstrengelsene. For «The Suburbs» er ikke bare et album som vokser for hver gjennomlytting, det svulmer opp som en forelskelse, skrev Jeppesen, og ga kanadiernes tredje studioalbum fem stjerner.

ANNONCE