Nyhet

Vi minnes Jimi Hendrix

GAFFA tegner et portrett av den revolusjonære musikeren fra Seattle, som stadig fremstår som den evige gitarhelt. I dag ville han ha fylt 70 år.

I dag kunne Jimi Hendrix ha feiret sin syttiårsdag, hvis han ikke hadde dødd som 27-åring den 18. september 1970 på Hotel Samarkand i London – etter alle solemerker etter å ha blitt kvalt av sitt eget oppkast.

Jimi Hendrix er likevel er skikkelse i rockhistorien som fortjener alle hyllest han kan få, og i den forbindelse, presenterer vi derfor en tidslinje over Hendrix' korte og hektiske liv.

1942: Johnny Allen Hendrix ble født i Seattle i staten Washington den 27. november. Hans far, James Allen «Al» Hendrix (1919-2002) var afroamerikaner, mens moren Lucille var cherokee. Al Hendrix var utstasjonert som soldat, men da han kom hjem etter endt tjeneste, overtok han foreldreretten for den lille pjokken og endret hans navn til James Marshall Hendrix. I løpet av sine første år gikk derimot Hendrix konsekvent under kjælenavnet Buster. Han fikk emd tiden flere søsken, nemlig brødrene Joseph og Leon og søstrene Kathy og Pamela. Joseph og Kathy var begge sterkt handicappede, og mens Joseph vokste opp på et sykehus, ble begge søstrene bortadopterte. Jimi tilbragte også mye tid hos sin mormor, som bodde i Vancouver i Canada.


1949: Foreldrene ble skilt.

1958: Lucille Hendrix Mitchell, som var alkoholiker, døde i 1958 da Jimi var 15 år gammel. Omtrent samtidig fikk han sin første gitar fra en venn av hans far, en akustisk gitar til fem dollar. Han brukte deretter tiden sin til konstant øving.

1959: Al Hendrix kjøpte en elektrisk gitar til sin sønn, en Supro Ozark 1560 S.


1960: Jimi Hendrix ble gitarist i sitt første band, The Rocking Kings.

1961: Hendrix ble innrullert i hæren som fallskjermsoldat. Det var her han møtte sin senere bassist, Billy Cox. Tjenesten opphørte året etter, da han brakk en ankel etter et hopp.

1962: Ved juletider reiste Hendrix opp til Vancouver, hvor han spilte sammen med et band som blant annet talte Tommy Chong, som senere ble kjent som den ene halvdelen av komikerduoen Cheech & Chong.


1963: De neste årene brukte Hendrix på å spille på The Chitlin' Circuit, en rekke spillesteder i det sydlige og østlige USA, hvor afroamerikanske artister kunne arbeide uten problemer.

1964: Hendrix gikk i studio med doo-wop-, soul- og funkbandet The Isley Brothers i New York. Omtrent samtidig endret han også stavemåten  navnet sitt fra Jimmy til Jimi.

1965: Jimi Hendrix spilte med rock'n'roll-legenden Little Richard.


1966: Hendrix blir med i bandet Curtis Knight & The Squires og spilte også med jazzsaksofonisten King Curtis, og kort tid senere tegner han sin første platekontrakt. Han danner også bandet Jimi James & The Blue Flames. I New York blir han bevitnet av The Rolling Stones og Keith Richards' daværende kjæreste, fotomodellen Linda Keith, er overbevist om hans talent og henviser ham til bassisten Chas Chandler (1938-1996). Chandler er i ferd med å forlate bandet The Animals for å bli manager og produsent. Hendrix flyr til London sammen med Linda og danner The Jimi Hendrix Experience sammen med britene Noel Redding (bass) og Mitch Mitchell (trommer).

1967: Hendrix og britene gir ut singelen «Hey Joe», som kommer seg opp til ellevteplass på de britiske hitlistene. Han egner kontrakt med Track Records, og sammen med The Jimi Hendrix Experience slipper de i mai det mesterlige debutalbumet «Are You Experienced», som når andreplassen på den engelske albumlisten. Øverste plass er for øvrig okkupert av The Beatles' «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band», som kommer i begynnelsen av juni. Hendrix opprer på Monterey Pop Festival sør for San Francisco, og tenner på og smadrer sin Stratocaster under låten «Wild Thing». Spiller inn og utgir sitt andre album, «Axis: Bold as Love».

1968: Hendrix turnerer nærmest konstant, men i februar rekker han en tur innom Seattle for å treffe sin familie. Han spiller inn dobbeltalbumet «Electric Ladyland», som i stor grad blir til i New York. Chas Chandler er i utgangspunktet med, men bestemmer seg senere for å gå av både som manager og produsent. I stedet er det Jimi Hendrix og Eddie Kramer som skrur på knappene. Det går vilt for seg på turné, og Hendrix havner i politiets søkelys blant annet for å ha knust et hotellrom i Sverige og for å ha benyttet illegale, narkotiske stoffer. Noel Redding byr også på problemer. Briten er opprinnelig gitarist, og vil gjerne ha større innflytelse, men må likevel finne seg i at den perfeksjonistiske kapellmesteren spiller inn førtitre versjoner av «Gypsy Eyes», ne som får begeret til å renne over, og han forlater bandet. I ettertiden spiller Jimi selv bass – selvfølgelig mye bedre enn Redding. Bassisten danner bandet Fat Matress, og spiller sågar en rekke oppvarmingskonserter for The Jimi Hendrix Experience, men innen 1969 er han ute av bildet for godt.


1969: Etter et drøyt år i New York er Jimi tilbake hos kjæresten Kathy Etchingham i London, og han spiller karrieremessig viktige konserter i blant annet Royal Albert Hall. Samme år blir han også tatt med en minimal mengde hasj og heroin på flyplassen i Toronto. Han spiller sin siste konsert med The Jimi Hendrix Experience den 29. juni, og rett etterpå reiser han på sin eneste ferie til Marokko. I Woodstock danner han Gypsy Sun & Rainbows, og opptrer på Woodstock-festivalen. Bandets nye bassist er Billy Cox, som han altså møtte under sin militærtjeneste åtte år tidligere. Hendrix' kroniske kontraktrot gjør at han skulder plateselskapet et album. Sammen med Cox og Electric Flag-trommeslageren Buddy Miles starter han trioen Band of Gypsys. Deres nyttårskonsert på New Yorks Fillmore East blir senere til livealbumet emd samme navn som trioen.

1970: Electric Lady-studioet i Greenwich Village i New York åpnes, og Hendrix spiller inn materialet til det som skal bli albumet til «First Rays of The New Rising Sun». Hans manager gjendanner hans opprinnelige band, Redding glimrer med sitt fravær, mens Mitchell fortsatt henger med. Hendrix jammer også sammen med folk som Stephen Stills, og et samarbeid med den allerede da legendariske jazztrompetisten Miles Davis planlegges også. De jammer, men Davis vil ha et for stort forskuddshonorar, og planene faller i fisk. Hendrix, Cox og Mitchell turnerer hele sommeren og spiller blant annet på Isle of Wight-festivalen. Jimi Hendrix spiller sin siste konsert på den vesttyske øyen Fehmarn, før han den 18. september blir funnet død på Hotel Samarkand i London, bare 27 år gammel.

I forrige uke ble det også klart at det snart kommer et nytt album fra gitarlegenden. Det nye albumet slippes 4. mars, og har fått navnet «People, Hell and Angels», og skal bestå av tolv låter fra gitarlegenden. Det kommende albumet skal visstnok gi et lite innblikk i en hittil ukjent side av Hendrix, da han på låtene eksperimenterte med blåsere, forskjellige tangentinstrumenter, perkusjon og to gitarer. Låtene på «People, Hell and Angels» var skulle egentlig bli å finne på «First Rays of The New Rising Sun», men ble senere skrinlagt fra utgivelsen.


Se hans trofaste produsent, Eddie Kramer, snakke om låtmaterialet fra det kommende albumet, og hør utdrag:


Jimi Hendrix - "People, Hell & Angels" Sneak Peak on MUZU.TV

ANNONCE