Nyhet

SXSW annonserer første runde med artister

Highasakite, Thurston Moore og flere andre spennende navn til den amerikanske gigantfestivalen.

8. til 17. mars neste år er det tid for årets South by Southwest. Den ni dager lange festivalen som har blitt arrangert årlig i Austin i Texas dreier seg om musikk, film og noe de kaller «interaktive media». Den regnes for å være en av de største i verden i sitt slag, og annonserte nettopp den første listen med 230(!) band og artister for 2013-utgaven, den tjuesjette i rekken siden festivalen startet opp i 1987.

Blant de mer interessantene navnene på listen finner vi selvste Thurston Moore fra Sonic Youth, Klaxons, Haim, Akron Family, Gallows, og norgesaktuelle Mac DeMarco, som kommer til Oslo og spiller på Mono 27. november.


Det står ikke verre til enn at det kommer tre artister fra Norge også: Bernhoft, Highasakite og Marit Larsen figurerer også på listen.

Thurston Moore var i Oslo i sommer og spilte på Øyafestivalen, GAFFAs Morten Skogum var på plass og kunne si blant annet dette:

– Øyafestivalens programtekst forberedte publikum på en konsert basert på Thurston Moores seneste utgivelse «Demolished Thoughts». Bortsett fra et par sanger fra albumet gav Moore derimot innblikk i større deler av sin solodiskografi, og ikke minst smakebiter fra sitt nye bandprosjekt Chelsea Light Moving. Hvorvidt Øya-programmet var misvisende eller Moore gikk sine egne veier er mindre viktig. Konserten ble en maktoppvisning i vakker støyrock[...] Selv om Moore har skaffet seg nok et nytt band, er uttrykket det samme som tidligere. I varierte låtstrukturer finner popen og støyen hverandre, og med en trøstesløs og dempet vokal serverer Moore pop-kulturelle referanser i smarte vendinger.


Haim spilte på Iceland Airwaves for en ukes tid siden, og GAFFA-redaktør Øyvind Rones var for det meste fornøyd:

– Det er utvilsomt en talentfull søskentrio vi har med å gjøre, og det dukker opp flere overraskelser på veien. Blant annet er de svært glade i å riffe helt til krampen tar de, noe som sjelden kledde konserten så veldig. Haim hadde nok hørtes noe bedre ut dersom de hadde hatt et renere uttrykk. Det er mye som skal stemme når man skal rocke opp et såpass satt poputtrykk som dette. Det er lett å bli litt forvirret på en slik konsert, men det er nok heller ikke usannsynlig at Haim er i en fase der de er nødt til å prøve og feile litt når det gjelder liveuttrykket.

– Det går likevel ikke så galt som man skulle trodd. Selv om de bare har en liten EP ute av innspilt materiale, greide de å bære hele konserten overraskende lett. At «Forever» måtte startes på nytt en ekstra gang på grunn av en liten tabbe var det nok heller ingen som syntes var fælt. En av årets beste poplåter skuffer ikke, nesten uansett hvordan den blir presentert. I tillegg har de «The Wire», som på smart vis greier å blande litt småharry countryrock med supercatchy pop, også her sitter det som det skal live.


Norske Highasakite spilte også på Iceland Airwaves, og igjen kan vi gi ordet til Øyvind Rones:

– Det er også forfriskende at et norsk band greier å få denne oppmerksomheten uten å ha et direkte nordisk sound. Selv om vokalist Ingrid Helene Håvik til tider kan minne om Lykke Li er det fint lite ellers som rettferdiggjør en slik sammenligning, bortsett fra en lang rekke bunnsolide poplåter. Dette er også mye fordi Håvik er en million ganger bedre som vokalist enn Lykke Li - det er ikke akkurat en hemmelighet. Og nå som HighasaKite begynner å fremstå som veldig komfortable på scenen, kommer de mye heldigere ut av det enn de har gjort tidligere.

– Formkurven er ikke til å ta feil av - og det kan bare gå en vei herfra. Albumet «All That Floats Will Rain» kunne nok ta litt tid å komme seg inn i, men fra scenen så tar det sånn omtrent to sekunder før man er helt solgt.


Skulle du føle deg kallet til å dra til Texas til våren kan du finne billetter allerede i salg på den offisielle festivalnettsiden.

ANNONCE