Nyhet

Stavanger får ny festival

Rått og Råde gikk konkurs i september, men i dag ble festivalen Stavanger Live lansert. Festivalen går av stabelen i begynnelsen av mai, og de første artistene er klare allerede nå.

Rått og Råde-festivalen – Vestlandets største festival de siste årene – gikk konkurs i september som følge av blant annet svikt i billettsalget, og dermed så det mørkt ut for festivallivet på Sørvestlandet.

I dag ble derimot den nye festivalen Stavanger Live lansert. Festivalen skal etter planen arrangeres i 3. og 4. mai på Sørmarka Arena, som er en interkommunal skøytehall for Stavanger-regionen. Festivalen blir altså ikke en tradisjonell sommerfestival, med tanke på at den arrangeres på våren og at den – som en av få festivaler i Norge– avholdes innendørs.

– Vi bor i et værhardt land, så det at festivalen arrangeres innendørs er selvsagt positivt. Men noe av grunnen til at festivalen avholdes innendørs, er for å sikre de opplevelsene vi har sett for oss, sier bookingansvarlig ved Stavanger Live, Magnus Lund.


Det skjer mye i Stavanger. Ett av Norges flotteste konserthus ble nylig åpnet, og Spellemannprisen skal også avholdes i Stavanger, så vi mener det er naturlig at en av Norges største byer skal ha en festival på denne størrelsen, sier Lund. Stavanger Live vil ha en kapasitet på 11.000 besøkende hver dag.

Lund forteller videre at det har blitt lagt ned en god del arbeid i forbindelse med festivalen. Allerede nå kan Lund og Stavanger Live presentere de første artistene på programmet.

– Vi har jobbet med festivalen i over fem måneder allerede, og vi er godt i gang. Flere internasjonale artister er allerede bekreftet til festivalen, og det er stor stas å kunne presentere størrelser som Tinie Tempah, Knife Party, Karpe Diem og Far East Movement som de første navnene. Publikum har mange godbiter i vente, meddeler Lund.


Den britiske rapperen Patrick Chukwuemeka Okogwu – bedre kjent under kunstnernavnet Tinie Tempah (bildet) – har siden debuten med albumet «Disc-Overy» gjort seg bemerket både i hjemlandet og i det store utland, og spilte sist i Norge i mai, da han avholdt konsert på Sentrum Scene i Oslo.

Norske Karpe Diem har med tiden blitt en av Norges mest avholdte hiphop-grupper, og med deres foreløpig siste album, «Kors På halsen, Ti Kniver i Hjertet, Mor og Far i Døden» har de befestet sin rolle blant det norske publikum. Albumet kom i september, og ble anmeldt av GAFFAs Ingvar Örn Thrastarson, som mente at duoen med dette hadde blitt noe mørkere enn på deres forrige utgivelse.

– På den ene siden finner vi dempede pianobaserte låter som «Spis din syvende sans», der Chirag rapper; «Jeg er på et sted mellom pupper og foreldra mines kultur». På den andre har vi å gjøre med et knippe upolerte, basstunge bangere, representert ved hiten «Toyota'n til Magdi» der hovedpersonen proklamerer «Kunne kjøpt classy men måtte kjøpe classic / Kunne kjørt fancy men valgte å lønne bandet mitt». De tekstlige og musikalske ytterpunktene har det ærlige og alvorlige uttrykket til felles, som bindes sammen av flere faktorer - 22. juli-referansene på «Sakte film» og «Påfugl», det solide arbeidet til de svenske produsentene Astma & Rocwell, og ikke minst utmerkede gjestebidrag fra blant andre Yosef («Påfugl») og Truls Heggero («Helseguru»), skrev Thrastarson, og belønnet albumet med fem stjerner.


I tillegg til disse, annonserte festivalen i dag også den australske elektronika-duoen Knife Party, samt den amerikanske-asiatiske hiphopgruppen Far East Movement, som har gjort det skarpt på den amerikanske Billboard-listen og turner sammen med blant andre Rihanna og Calvin Harris. Lund forteller disse fire artistene er representative for hvordan Stavanger Live vil fremstå, men at de også vil booke mer renskårne pop- og rock-artister, samt lokale artister.

– Stavanger Live vil selvsagt gjerne være med på å promotere lokale artister, både de med bred, nasjonal forankring og mer up and coming artister, sier Lund.

ANNONCE