Nyhet

Dave Gahan fyller 50

Vokalisten i Depeche Mode runder et skarpt hjørne i dag.

I dag fyller Dave Gahan, vokalist i Depeche Mode, 50 år.

Dave Gahan vokste opp som skilsmissebarn i den engelske byen Basildon i Essex, forlot skolen som 16-åring og jobbet tok deretter på seg en lang rekke småjobber. I blant måtte den unge Gahan også ty til småkriminalitet for å få endene til å møtes. I 1980 ble han oppfordret til å innta vokalistrollen i bandet Composition of Sound, etter at bandets daværende keyboardspiller og låtskriver Vince Clarke hadde hørt ham synge David Bowies «Heroes». Kort tid etter skiftet Composition of Sound navn til Depeche Mode, og året etter navnebyttet fikk de et massivt gjennombrudd med singelen «Just can't get enough» og med debutalbumet «Speak and Spell». Året var 1981.

Med deres blanding av pop, elektroniske elementer, en iboende melankoli, Dave Gahans dype stemme og gitarist Martin Gores både dansbare og ettertenksomme sanger, opplevde Depeche Mode stor suksess gjennom 1980-tallet. Denne populariteten har de ivaretatt helt til i dag, spesielt siden de på 1990-tallet flørtet med et mer rendyrket rock-uttrykk.  Suksessen har derimot hatt en bakside. Dave Gahan hadde på 1990-tallet et beryktet og enormt konsum av narkotika, og dette misbruket resulterte i et selvmordsforsøk i 1995 og en overdose i 1996, hvor Gahan var klinisk død i to minutter. I dag har Gahan lagt narkotikaen på hylla. I 2009 fikk Gahan fjernet en kreftsvulst ved urinblæren og ble deretter erklært frisk.


I 2003 utga Dave Gahan sitt første soloalbum, «Paper Monsters». På dette albumet hadde han vært med på å skrive sangene, noe som ikke hadde vært normen frem til da. Gahan var utilfreds med å bli utelatt fra låtskriverprosessen, så på Depeche Modes to neste album, «Playing The Angel» og «Sounds of The Universe» (fra henholdsvis 2005 og 2009), var han representert ved en rekke låter. I 2007 ga han ut sitt andre soloalbum, «Hourglass».

Depeche Mode er for tiden i gang med innspillingen av deres trettende studioalbum, og albumet kommer formodentlig ut i begynnelsen av 2013. Bandet har per dags dato solgt mer enn 100 millioner album og singler.

Dave Gahan er for øvrig aktuell på det nye Soulsavers-albumet «The Light The Dead See», som slippes 21. mai.


ANNONCE