Nyhet

Efterklang på Svalbard

De danske indierockerne i Efterklang reiste til en sovjetisk spøkelsesby for å spille inn sin nyeste plate. Se albumtraileren fra deres opphold i arktiske strøk.

Å reise vekk fra sitt naturlige og vante habitat for å søke inspirasjon og få ro til å sette sine kreative motorer i sving, er et mye brukt virkemiddel innen kunsten. Danske Efterklang er intet unntak, naturligvis, men i stedet for sydligere strøk, reiste heller danskene nordover mot Svalbard og den russiske gruvebyen Pyramiden.

Pyramiden – som ligger drøyt fem mil nord for Longyearbyen – ble bygd opp av sovjetiske myndigheter som noe av en kommunistisk idealby, komplett med skole, barnehage, hotell, bensinstasjon, konserthall, basseng, sportshall og svømmehall. Byens konserthall rommer fortsatt verdens nordligste konsertflygel.

Byen eies i sin helhet av kullselskapet Trust Arktikugol, som stengte gruvedriften i Pyramiden i april 1998 etter 53 års drift. Siden årsskiftet 1998-1999 har byen vært avfolket, og fremtiden til byen – som nå forfaller – er uviss.

Trioen Efterklang besøkte byen i ni dager og gjorde opptak rundt om i byens fasiliteter. Resultatet av disse opptakene kan høres på deres kommende, fjerde album, som passende nok har fått navnet «Piramida», og som slippes på plateselskapet 4AD 24. september.

Danskenes forrige skive het «Magic Chairs», og kom i februar 2010. GAFFAs anmelder Michael José Gonzalez var noe overrasket over tendensene til pop på plata.

– Efterklang lyder på tross av bandets nyoppdagede likefremhet umiskjennelig som seg selv på samtlige av albumets ti låter, om enn den praktfulle «Full Moon» også bærer preg av assosiasjonene til både The Police og ingen andre enn Mike And The Mechanics'(!) gamle hit «Silent Running». Ut over det, er det forgjeves å fremheve noen låter foran andre. «Magic Chairs» er stort sett én lang stjernestund, hvor høydepunktene er mange og langvarige, og skjønnheten som hele tiden har kjennetegnet bandets musikk, er på ingen måte blitt mindre siden debuten. Efterklangs fanbase kan se frem til enda et fantastisk utspill, mens nye lyttere på det kraftigste oppfordres til å stige på her, skrev Gonzalez.

Se albumtraileren til «Piramida»:

ANNONCE