Nyhet

Klassikere på boks

Alle gode ting finnes ikke på boks, men til høsten kommer i alle fall to klassiske utgivelser fra The Velvet Underground og Sex Pistols i utvidede utgaver.

I 1967 ga bandet The Velvet Underground sitt debutalbum, som de gjorde sammen med den tyske, blonde og barmfagre sangerinnen Nico. Albumets omslag ble designet av kunstneren Andy Warhol, og dens bananprydede front har siden blitt noe av et ikonisk omslag i rockehistorien.

Det var ikke bare albumets cover som var ikonisk: The Velvet Underground blandet klassisk rock med avantgardistisk protopunk, tekster om sadomasochisme, transvestittisme og heroinmisbruk, og svømte med det ned en beksvart sideelv, på samme tid som mange andre band svømte medstrøms i hippiebevegelsens brede og krystallklare flod.

To av bandets medlemmer, Lou Reed og John Cale, gikk etter bandets oppløsning videre med sine brokete, men fruktbare solo- og produsentkarrierer, mens bandets trommeslager Maureen «Moe» Tucker fikk seg jobb i en Wal-Mart-butikk. Gitarist Sterling Morrison ble på sin side elvebåtkaptein i Texas, og tok en universitetsgrad i engelsk middelalderlitteratur. Disse fire utgjorde den klassiske Velvet Underground-besetningen, og rakk å utgi fire album. John Cale ga seg etter utgivelsen av «White Light/White Heat» i 1968. Sterling Morrison døde to dager etter sin 53-årsdag i 1995.


Det er snart 45 år siden «The Velvet Underground & Nico» kom ut, og i den forbindelse skal plata gis ut i utvidet versjon. Den 1. oktober kommer plata i et bokssett, inneholdende seks disker. Gjenutgivelsen vil romme stereo- og monoopptak, to disker med liveopptak fra en konsert i Ohio, samt Nicos studioalbum «Chelsea Girl», som kom samme år.

Om The Velvet Underground å mange måter sådde spiren som etter hvert ble punk, var Sex Pistols det store rognebærtreene som bar frem punksjangerens første, illeluktende bær. Da Sex Pistols i oktober 1977 ga ut «Never Mind The Bollocks, Here's Sex Pistols», var det kulminasjonen av bandets inkuberingsprosess, som bestod av store mengder klassisk rølp, provoserende intervjuer på BBC i beste sendetid, platekontraktsignering foran Buckingham Palace, samt et par skjellsettende konserter rundt om i England og Europa, ledet av deres kjølig kalkulerende manager Malcolm McLaren.

Det har nå gått 35 år siden albumet ble utgitt, og det feirer altså medlemmene av Sex Pistols med å gi ut sitt debutalbum som bokssett den 24. september.


Opptakene har blitt remastret av Tim Young og den originale produsenten, Chris Thomas, og vil inngå i bokssettet sammen med en rekke andre godbiter, blant annet demoer fra bootleg-utgivelsen «Spunk», kopier av Johnny Rottens håndskrevne tekster til «God Save The Queen» og «Anarchy in the UK», kopier av den tilbaketrukkede singelen «God Save The Queen», samt en DVD inneholdende liveklipp, promovideoer og radiointervjuer.

ANNONCE