Nyhet

Pstereo presenterer første navn

Trondheimsfestivalen kan skilte med både lokale talenter, britiske folkrockere, svensk hårdrock og oslopunk foran neste års arrangement.

Pstereo-festivalen i Trondheim arrangeres på området som på folkemunne kalles Marinen, en liten slette på nedsiden av Nidraosdomen, helt ned ved Nidelvens bredde. Området har lenge vært en yndet favoritt for grilling og sommerlige aktiviteter, og med Pstereo-festivalens inntog, har Marinen også blitt stedet man drar til for å sjekke ut god musikk noen dager hver august måned.

I fjor ble Pstereo-festivalen gjestet av band som JEFF The Brotherhood, lokalheltene i Frememd Rase, Spiritualized, Kaizers Orchestra, Den Svenska Björnstammen, Amish 82, Kylesa og Avi Buffalo, men selv om det er en god stund igjen til august ennå, kan Pstereo allerede i dag presentere de fire, første navnene til neste års festival.  

Göteborg-rockerne i Graveyard ga i 2007 ut sitt selvtitulerte debutalbum, og i slutten av oktober kom deres foreløpig siste og tredje studioutgivelse, «Lights Out». Albumet ble anmeldt av GAFFAs Magnus von Schantz berømmet svenskenes streben etter autentisitet.

– Albumet er som et musikkleksikon åpnet på 70-tallskapitelet og dessuten fullstappet med sterke låter. Vokalist Joakim Nilsson er Jim Morrison på «Hard Times Lovin'», mens «Fool in The End» er Rush 2012-ish. «Slow Motion Countdown» er platens høydepunkt og kanskje årets låt i mine ører, akkurat som Ricochets i sin tid hadde deres «The Ghost Of Our Love» har Graveyard her en fantastisk bluesrock låt som vil bli spilt om og om igjen. På samme måte som Wolfmother igjen gav classic rock en boost for noen år siden gir Graveyard alle musikkelskere troen på at autentiske band fortsatt eksisterer. Enkelte referanser blir kanskje litt for åpenbare, men jeg er glad for at Graveyard er så bra som de er. Cream- og Blue Cheer-skivene kan fortsette å samle støv på hylla, skrev von Schantz, og ga plata fem stjerner.  

Bandet begynner også å bli lommekjente i det norske festivallandskapet. Göteborgerne spilte på Øyafestivalen i 2011, og i sommer spilte de på Slottsfjell og Bukta i henholdsvis Tønsberg og Tromsø. Neste sommer tar de altså turen innom Midt-Norges hovedstad.

Den engelske folkrockkvintetten Dry The River er kanskje ikke et veletablert navn her i Norge, men bandet har tidligere blitt sammenlignet av sine med-londonborgere i Mumford & Sons. I mars i år slapp de sitt debutalbum, «Shallow Bed», som ble spilt inn sammen med produsenten Peter Katis, som tidligere har jobbet sammen med band og artister som Interpol, Jónsi og The National.

Bandet spilte også på Roskilde-festivalen i sommer. GAFFAs Aslaug Olette Klausen var til stede, og kalte bandets musikk både forrykende og følsom. 

– Deres forkjærlighet for americanaens mykere sider og 70 tallets rockehelter var tydelige helt fra den feiende flotte åpningen med «Shield Your Eyes» og deres første låt, «History Book». Rundt midtveis tok de så hva de kalte en stille stund. De uventede og vidunderlige rockeretningene stillestunden tok gjør at man bare kanskje kan si det var en cover av Iron & Wines «Walking Far From Home». På den etterfølgende «Weight & Measures» trødde de til med trestemt sang før også den endte i et massivt rockefyrverkeri. «Lions' Den», som fikk æren av å avslutte konserten var ikke mindre formidabel i fremførelsen. Mellom låtene tok de seg også god tid til å både snakke seg i mellom, og til publikum. De var både tørrvittige, inkluderende og ikke minst akkurat passe underholdende til at det funket aldeles utmerket til å løse opp stemningen som ikke ville vært mer intens en månelys natt. Det skal ganske enkelt godt gjøres å bli vekket penere enn dette, skrev Klausen, og ga konserten fem stjerner.

Punkrock-kvartetten Oslo Ess har i løpet av den siste tiden opplevd stor suksess. Deres andre album, «Verden på nakken, venner i ryggen» ble utgitt i august i år, men innen den tid hadde bandet allerede prestert å bli nominert til en Spellemannpris i kategorien rock i 2011, samme år som de kom til Urørt-finalen og solgte ut Rockefeller. I begynnelsen av 2012 spilte bandet syv konserter på syv dager i Oslo, hvor de rakk å besøke steder som Palace Grill, Bonanza, Blitz, Last Train og Crossroads. På sistnevnte sted spilte de utelukkende låter av det legendariske, norske punkbandet Kjøtt. Oslo Ess overbeviste såpass mye med sine kjøttfulle coverversjoner at de ble booket til Kanalrock for å gjenta suksessen da Discharge dessverre måtte avlyse foran sommerens utgave av Horten-festivalen.

Ósk er slett ikke en islandsk artist, som man kanskje skulle tro, men kunstnernavnet til trøndertyrkiske Oskar Yazan Mellemsether. Nylig var han aktuell som turnékameraten til albumaktuelle Therese Aune, og forrige tirsdag ble han kåret til Ukens Urørt i NRK P3. I Ósk spiller Mellemsether sammen med en rekke profilerte trondheimsmusikere, fra band som Broen, Your Headlights Are On og Snøskred, og det i seg selv bør være et godt nok påskudd for å sjekke ut den unge trønderen.

ANNONCE