Nyhet

Deftones døper sitt nye album

Bandets sjuende studioalbum – som slippes i midten av november – får et japansk navn. Deftones har nå virkelig kommet seg over kneika de opplevde etter klassikeralbumet «White Pony».

Deftones' sjuende studioalbum har fått navnet «Koi No Yokan». Tittelen er visstnok uoversettelig, men skal bety noe á la «kjærlighet ved første blikk» på japansk, eller en følelse av at kjærligheten er unngåelig. For kort tid siden annonserte bandet at deres nye album var i boks, og at de nå skulle ta seg noen velfortjente feriedager etter den slitsomme studiotiden, som for kvintettens del betyr å isolere seg i ørkenen og spille coverlåter – dette ritualet har visst blitt noe av en tradisjon for kalifornierne etter endt plateinnspilling. I april i fjor slapp de også plata «Covers» i et eksklusivt vinylopplag på 3000.

Deftones fra byen Sacramento i California ble dannet i 1988, og har siden debuten med «Adrenaline» i 1995 gitt ut seks album. I 2000 kom albumet «White Pony», som blant mange regnes som en moderne klassiker. I tiden etter albumets utgivelse, følte vokalist Chino Moreno på presset om å lage en god oppfølger til kritiker- og salgssuksessen.

– Vi satt ganske enkelt fast. Vi var virkelig stressa. Det tok meg to-tre år å skrive låter til et album, og jeg hadde bruk for en pause. Jeg var ikke sterk nok, til tross for at vi var midt i prosessen med å lage et album. Jeg måtte bare vekk. Vi snakket forbi hverandre, og det var virkelig vanskelige tider for oss. Men vi var nødt til å gjennomgå det etter å ha hatt en tiårig karriere sammen. Vi var nødt til å være individer en liten stund, for vi var nær ved å oppløse bandet, forklarte Moreno til GAFFA-skribent Tina Jøhnk Christensen i 2010.


De kom seg likevel delvis berget gjennom vanskelighetene. Deres siste album het «Diamond Eyes» og kom i 2010. Albumet var spesielt, med tanke på at deres bassist Chi Cheng skadet seg alvorlig i en bilulykke i 2008. Cheng lå lenge i koma, men skal nå være i en noe bedre tilstand. Cheng er derimot fortsatt ikke i stand til verken å bevege seg nevneverdig eller snakke, men har nå fått flytte fra sykehuset og hjem til sitt eget hus, hvor han får pleie av sine nærmeste.

GAFFAs anmelder Keld Rud ga «Diamond Eyes» fire stjerner, og karakteriserte plata som sterk, selv med en vikarierende bassist.

– Deftones viser at de mestrer dynamikkens kunst til det fulle. Låtene er mindre direkte og krever flere gjennomlyttinger før de setter seg. Deftones beveger seg mellom krasse låter som «CMND/CNTRL» og «Prince», hvor gitarist Stephen Carpenter får lov til å riffe hardt, mens vokalist Chino Moreno gir brølingen sin fritt spillerom. Mer stemningsfulle og semi-avdempede saker som den vuggende «You've Seen The Butcher» og «Beauty School», som begge gjør bruk av brede, utsvevende lydflater. Albumet fremstår som veldig homogent. Når man først kommer forbi tittelkuttet, finner man ikke noen låter som stjeler oppmerksomheten fra de andre, og omvendt finner man heller ingen dødpunkter. «Diamond Eyes» står dermed igjen som et av Deftones' sterkeste utspill, kun overgått av tidligere nevnte «Around The Fur» og «White Pony», skrev Rud.


«Koi No Yokan» slippes mandag 12. november.

ANNONCE