Feature

SXSW 2024: GAFFA GOES TO TEXAS

Utenrikskorrespondenten rapporter om varmere strøk, TEX-MEX og høydepunktene fra årets SXSW!

Bransjefestivalen South By Southwest gikk av stabelen i Austin, Texas 8. – 16. mars og flere norgesvenner (Fieh, Embla and the Karidotters, Beharie) tok turen til å spille for et amerikansk publikum. Det er ikke å stikke noe under stol at festivalen gikk ikke helt som planlagt ettersom noen av sponsorene ble vel underkommunisert av arrangørene.

Is SXSW over?

Det var mange som mente det. En drøss av artister valgte å avlyste offisielle SXSW konserter på grunn av tilbakeholdt informasjon angående festival sponsor; den amerikanske hæren og militæraktører (RTX og BAE Systems) og deres våpenstøtte til Israel, ifølge the New York Times.


Fieh var en av de som valgte å droppe ut av de siste SXSW konsertene og vokalist Sofie Tollefsbøl ga en grundig utaltelse i en Instagram post og til Dagbladet.

Spring is upon us!

Selv om mange artister fikk advarsel om å oppføre seg før konsertstart var Free Palestine godt representert – enten eksplisitt fra scenen eller i form av tomme timeslots. Denne utenrikskorrespondenten fikk allikevel med seg en flus av konserter i byen og omegn. Mye bra og mye helt OK. Etter en uke tilbake i Norge med jetlaggen på vei ut av systemet ble forrige uke mye klarere. La meg forklare.


Austin er en lummer by full av breakfast burritos på hvert et hjørne og hyggelige amerikanere som lar seg begeistre av Skruf Super White. På vei til første konsert er det en som henviser seg til meg "- My balls are sweating, but live music is always best when you´re front and center."

Jada kammerat. Jeg blir med. Spring is here. Her er høydepunktene.

1. SNõõPER @ Cheer up Charlies 15. mars


Tracksuits, ujevne hockeysveiser, og en grønn pappmasje maskot som står og lurer seg i bakgrunnen? Man lurer fælt om oppsettet til Nashville garasjepunk-bandet SNõõPER er særlig mer enn en stor gimmick. Hvem er dette bandet som slapp debutalbumet Super SNõõPER i fjor på Jack White´s Third Man Records?

I det gitarist Connor Cummins blåser i en fløyte skjønner man fort at premisset er ganske morsomt. Såpass morsomt at man får veldig lyst til å ta del i det som skjer - for bandet tar helt av. Se for deg stemningen ved bordtennisbordene og petanque-grusen i Sofienbergparken. Pur glede. Kjappe gjennomførte lo-fi punk hooks kombinert med vokalist Blair Tramel´s stemme - dette sitter godt. På 'Fitness' roper hun «Lift weight, mutate Await, my fate».  Det som imponerer er sømløstheten fra sang til sang. Vokalen og riffenene er forholdsvis garasjete, men kvaliteten falmer aldri.

Hver sang makser ut på typ to minutter i god punk-ånd. Midt på scenen står et trafikklys laget av pappmasje med en interkommaskin som ruller et lydspor fra et gammelt bodybuilderkonkurranse. Bandet får hente seg inn i de småe pausene for dette er som en Barry´s bootcamp time bare at man faktisk koser seg.


Selv om det er Tramel som er kunstneren bak mikrofonen og estetikken, så er de 4 andre på scenen med å drive frem en ganske så tight sett. Etter at bassist Happy Haugen (for et navn) stagediver midtveis i, hopper han ned og danser med en langhåret fan på rulleskøyter. Til slutt får publikummet besøk av den grønne maskoten som sniker seg inn i moshpitten. Musikken og showet. Dette er smittsomme greier.

SNõõPER er Tony Hawk pro skater- verdig og vil helt sikkert varme et gammelt som nytt Hausmania -hjerte. Man får virkelig lyst til å ta en kick-flip.

 

<3
<3

Verdict: 🚀🌝 to the moon med det hele. Nashville-gruppen er antitesen til det andre Nashville pop-punk- bandet Paramore. Aksjekursen er på vei opp. Kjøp nå, mens du kan! De er for øvrig Roskilde aktuelle i sommer. Blunk. Blunk. ØYA noterer du?

«Running» er en slager. (Lenke til sang)


 


2. Daniel Donato´s Cosmic Country/ Willie Nelson og venner @ Luck Reunion 14. mars

På ranchen til Willie Nelson arrangeres Luck Reunion- en årlig festival som tar plass midt i SXSW musikk uka. Lovende og etablerte (Old Crow Medicine Show) country artister tar turen til Luck for å kose seg ut på Texaslandet. 

For dere som fikk sett Americana stjerneskuddet Billy StringsØya i fjor, så er kompisen Daniel Donato´s Cosmic Country et navn verd å bli kjent med. Dette er country jamband på høyt nivå. 28-åringen er en utrolig dyktig gitarist og får det til å se lekende lett ut. For et lydbilde bandet klarer å skape i omgivelser musikken var skapt for. "Chef´s kiss" som de sier i Uniten. La merke til country -legende Steve Earle midt i publikum, som virket veldig fornøyd med den nye generasjonen.


På tampen av kvelden kom selveste gudfaren Willie Nelson ut på scenen. Han og Kermit the frog ga en fin fremføring av klassikeren 'Rainbow Connection'. Gamlefar fyller 91 om en måned og alle ære til at han fortsatt (orker?) å spille. Nelson annonserte til og med et nytt album som slippes i mai. (Lenke)

Gudfaren Nelson med venner
Gudfaren Nelson med venner

Verdict: Som sagt chef´s kiss.

Sjekk ut «High country» av Daniel Donato´s Cosmic Country. (lenke til sangen)


3. Golden Dawn Arkestra @ Hotel San Jose 15. mars

Det beryktede Austin-bandet (selverklært sekt) Golden Dawn Arkestra er en SXSW institusjon i seg selv. Ikledd i ekostiske drakter og masker krever 12-mansbandet en stor scene, for dette er bortimot en kabaret. Ensemblet består av horn, synth, 2 eller 3 perkusjonister og dansende akrobater på hver sin side. Og mye annet.

De omtaler seg som 'Children of the sun' og er her på jorden for å spre fred. De har til og med gjort det lett å synge med på spacediskoen We are the children. The chosen ones. We are the children. Children of the Sun.

Solbarna i action
Solbarna i action

Dette er en del world. En del ørkenblues. En del pyschpop. Men fra space. Det er funkfest. Man kan trekke paralleller til Sahara trubadurene, Tinariwen.


Verdict: Kjære Cosmopolite, jeg tror dere kunne vært et vakkert par.


«Allo Allo Boom» bare hør.

 Fieh @ Backyard Boogie 16. mars

Etter at Fieh annonserte det kuperte Texas oppholdet flyttet jeg meg raskt bort fra et brunsjparty på Airbnb´n til en uoffisiell bakgårdsfest. På Backyard Boogie var halvparten av bandet på plass med Austin-sola rett i øyene.


"- This is our first backyard show ever," proklamerer en stolt Sofie Tollefsbøl.

Rett på sak så ringer «supergud supergud supergud» ut i nabolaget og Sofie bruker lite tid på energinivået. På bakgårdsfest skal man røre seg og mye tyder på at dette kommer til å skje.

Singlen 'Judy Law' fra fjorårets album III er stilrent og takten til trommis Ola Øverby er stadig med selv om varmen stiger. Getting funky. Man lurer på om det er med vilje fordi midt i settet kommer «Old ways, they might fade But they're sticky like glue» fra supersangen 'Glu'. Jeg trekker meg litt unna for å se an reaksjonen på resten. Det er et anthem og de som står helt fremst har skjønt det. Dette vibreres utover til resten av rekkene når '25' går av skaftet. Mot slutten av settet er det Kai von der Lippe på keys som får det til å fly på 'Fast Food'.

Mer av intimkonsert-format fra Fieh blir et møst fremover
Mer av intimkonsert-format fra Fieh blir et møst fremover

Bravo. Spill flere bakgårdsfester.


Verdict: På toppen av fjellet så unner jeg publikummet en fullsatt Fieh, men vil nesten si at det er like imponerende å få Parkteateret på tærene som det er i bakgården til noen Texas stoners. Amerikanerne var til stede. Det var Fieh også. Har hørt gjennom jungeltelegrafen at Mandaljazz 10 år med besøk av Sofie er noe man bør få med seg 12. april.


Honorable mentions:

The Vices @ C-Boys – Britt Daniel av Spoon hadde blitt smigret. Det hadde også Matt Shults fra Cage the Elephant. God energi fra nederlendingene. Vokalisten fikk en $20 highfive fra en ivrig fan som ropte – Fuck yeah. Come back to Austin!

Glue Trip @ Sahara LoungeKompisen Rusty´s favoritt. Jeg forstår han. Brasiliansk surfepop.


BLK ODYSSY @ Mohawk – Denne Austiniten har soul med tydelig inspirasjon fra D´Angelo. Stagepresence med hjelp fra backingbandet. Jeg digger.

BALTHVS @ Sahara Lounge– Colombianerne er en solid alternativ hvis du trenger mer pyschwaves fraKhrugabhin.

Airbnb Brunchfest – S/O til Katie, Kenzie, Mcconaughey og the Roadies. Stay ambitious and keep making friendship bracelets.


God påske venner. Husk solkrem og kvikklunsj!

ANNONCE