Artikkel

ÅRETS NORSKE ALBUM: Et musikalsk koldtbord av dimensjoner

Viljar Sæbbe skriver om 2021s beste norske album.

Myra tok tredjeplassen, Benedikt andreplassen, men på det helt øverste trinnet av GAFFAs kåring finner vi elektronika-duoen Smerz' lille geniale verk Believer. Les Viljar Sæbbes tekst om albumet som fullender vår ti dager lange hyllest av norsk musikk. Se alle vinnerne nederst i saken.

SMERZ – BELIEVER


På sin første fullengder reiser Henriette Motzfeldt og Catharina Stoltenberg mellom en rekke sjangere. Alt fra europeisk kammermusikk til alternativ r&b blir besøkt, og hvert stoppested er et drømmetreff.

Det var ikke akkurat vanskelig å få øynene opp for Henriette Motzfeldt og Catharina Stoltenberg når deres to første EP-er ble tilgjengelige på nett. Som klassisk trente musikere med et eksepsjonelt øre for dekonstruert pop- og klubbmusikk er det ingen stor overraskelse at musikken de skaper oppleves som en perfekt symbiose. At et av dagens mest innflytelsesrike plateselskaper for alternativ musikk, XL Recordings, var kjapt ute med å plukke opp duoen er dermed like enkelt å forstå. 

Sømløs sjangermiks


Med flere singelslipp i forkant var 2021 året hvor deres første album endelig skulle komme, og det å skulle beskrive debutalbumet til Smerz i korte trekk er ingen enkel lek. Motzfeldt og Stoltenberg beveger seg nesten sømløst fra tydelige orkestralske partier, innom hip-hop og videre til eksperimentell klubbmusikk uten at det føles verken kunstig, overdådig eller unaturlig. 

Believer åpner med lugn gitarspilling på «Gitarriff», før neste låt «Max» svever elegant mellom minimalistisk og maksimalistisk produksjon. «Versace Strings» er et nydelig stykke piano med strykeinstrumenter og soprano-sang i bakgrunnen, og viser tydelig duoens røtter i klassisk musikk.


En unorsk duo

På «Rain» serveres vi norsk mumlete rap med klassiske elementer som et vakkert bakteppe. Den lekre kombinasjonen av klassisk musikk med hiphop-elementer gir assosiasjoner til en futuristisk og oppløst versjon av lydbildet på konseptalbumet The Rapsody Overture, hvor blant annet Sissel Kyrkjebø var å finne i samarbeid med Warren G. Mer rap i samme gate blir servert på låtene «Glassbord» og «Grand Piano».

Det er noe svært unorsk med hele prosjektet til Motzfeldt og Stoltenberg. Liveshowene er ekstravagante og trollbindende, og de blikkfangende musikkvideoene er vanskelig å ikke la seg affisere av. Tittelsporet «Believer» er et beskrivende eksempel. Det er beinharde beats, tidvis på grensen til å være skittent, men duoen har utvilsomt begge hendene på rattet og flyter så elegant gjennom hele sporet at det oppleves som om de har satt på cruise control fra start til slutt. «Believer» er et av flere eksempler på at Smerz må kunne være å regne som førersete-materiale innenfor utviklingen til alternativ pop.


Trance-eufori

Albumet beveger seg etterhvert inn i «4 temaer» og «Hester», to mørkere innslag med kraftig bruk av dissonans, og som nok kan skremme vekk en del lyttere. Sistnevnte låt gjør likevel et brudd etter tre minutter, og flyter inn i et lystigere parti. Overgangen leder til «Flashing» med klassiske trance-synthlyder som bader i ufattelig kule pop-vokaler fra begge kvinnene. Den lekre trance-sounden finner vi igjen på klubb-høydepunktet «I don’t talk about that much», før albumet rolig ebber ut gjennom avslutningssporet «Hva hvis».

En blir nesten sittende igjen som et spørsmålstegn etter å ha hørt et album som beveger seg så uanstrengt fram og tilbake mellom minimalisme til ren maksimalisme, og alt i løpet av få minutter. Det er som om Motzfeldt og Stoltenberg har funnet hovedpulsåren til ethvert musikalske landskap de tar turen innom, hvor hvert stopp er et drømmetreff.


ÅRETS NORSKE ALBUM 2021

10. BÅRD BERG – OSLO BEATS VOL II
9. WARDRUNA – KVITRAVN
8. STIG BRENNER – HVITE DUER, SORT MAGI
7. ORDER – THE GOSPEL
6. MASÅVA – ER VI STORE NOK NÅ?
5. BENDIK GISKE – CRACKS
4. HUDKREFT – NEVEMAGNET
3. MYRA – BOKSER & BALLERINA
2. BENEDIKT – BALCONY DREAMS
1.SMERZ – BELIEVER

ANNONCE