Artikkel

15 grunner til å elske Kurt Cobain

GAFFA.no – alt om musikk!

I går ville Kurt Cobain ha fylt 55 år, men som vi alle vet gikk han bort bare 27 år gammel. Minnet om Nirvana-frontmannen lever likevel videre. Her har vi samlet 15 ting verdt å minnes, og som gjør at vi savner han litt ekstra disse dagene. 

1. Playback på Top of the Pops
Britiske Top Of The Pops var den perfekt scenen for Kurt og bandet for å vise hvem de var med superhiten Smells Like Teen Spirit. Den eneste ulempen var at produksjonen brukte playback på alle instrumentene, og kun hadde ekte mikrofon til Cobain. På generalprøven skal bandet ha sagt at dette var greit, om det i det hele tatt var noen generalprøve. Da det først var klappet og klart for Seattle-gutta tok de en 180-grader. I tillegg til at Cobain ikke ser ut til å spille riktig akkord (eller rører han i det hele tatt strengene?), valgte han også å tolke låten med lavere basstemme enn før. Resten av bandet ser heller ikke ut til å ta opptredenen særlig seriøst, der de sjonglerer med instrumentene sine i stedet for å spille på dem.

2. Albumet Nevermind
Trenger vi skrive noe mer?

3. Rape Me – katastrofen på MTV
Frem mot MTVs Video Music Awards 1992 hadde ikke arrangørene kunnet lukke øynene for Neverminds slagkraft, og å få bandet opp på scenen i løpet av kvelden var mer enn bare et must. Selv om bandet virket vanskelig å jobbe med, var det jo dette de unge hørte på, og hva var vel det verste som kunne skje? Vel, det startet visstnok allerede med bandets forslag om å spille den splitter nye låta Rape Me under gallaen. Dette var selvsagt helt uakseptabelt for MTV. Så de ble enige om at bandet ikke skulle spille den nye «blasfemiske smørja», men i stedet kjøre på med Lithium. Perfekt, alle glade og fornøyde. Men, på direktesending, og uten mulighet for noen redigering eller korrigering, åpner Kurt selvsagt med å spille de første åtte sekundene av den forbudte sangen. For alle de tusen menneskene foran scenen og foran TV-apparatene hjemme får han tid til å synge setningen Rape Me to ganger. 

(Bonus i videoklippet er mot slutten av sangen når Krist Novoselic kaster bassen opp i luften og fanger den med ansiktet, samt Dave Grohl som ikke kan la være å hilse på Guns N ‘Roses' Axl Rose som ikke hadde det beste forholdet til Nirvana på den tiden).

4. Det avvæpnende smilet
Det er få ting i denne verden som kan få oss mennesker til å føle så mye sympati for et annet individ som et skinnende smil. Under generalprøven for sin opptreden med Heart-Shaped Box på Saturday Night Live 1993 fremviste Kurt et smil som kunne få ethvert hjerteløst monster til å smelte totalt og reflektere over hvordan man selv kan bli et bedre menneske.   

5. Nirvana Unplugged
Det ultimate beviset på at Nirvanas låter har en dypere betydning og innvirkning, selv uten forvrengte gitarer og buldrende trommer, kom med bandets historiske akustiske opptreden i MTVs Unplugged. Sittende på kontorstoler, omfavner de i tillegg til sine egne låter også musikken til David Bowie, Leadbelly og Meat Puppets, og sementerer ikke minst Kurts uslåelige live-nerve og vokalskatt.

6. Intervjuet med Frances Bean på fanget
Med bare noen måneder gamle Frances Bean Cobain i fanget, gjør Kurt og bandet et intervju med MTV hvor han mellom samtalene om bandet mater det lille barnet med tåteflaske, og forteller at han ennå ikke har skiftet bleiene hennes. I stedet har han heller hovedansvaret for å lære henne å banne og vise fingeren.

7. Spiller "feil" låt
I 1991 besøkte Nirvana det britiske talkshowet Tonight With Jonathan Ross. Tanken var at de skulle spille Lithium, som også Ross begynner med å si og som gjør det litt ekstra flaut for ham når de i stedet begynner å spille Territorial Pissings. I ekte Nirvana-ånd avslutter Cobain selvsagt med å velte forsterkeren sin, sparke ned noen trommer, og fremfor alt legge gitaren igjen på gulvet. Dette skaper en ubehagelig gitar-feedback som nesten overdøver den unge Ross. Den litt rystet talkshow-verten legger også sarkastisk vis til at bandet ba ham formidle at de også er tilgjengelig for bookinger til barneselskap.  

8. Gitar- og bassfekting
Under en konsert i 1991 får Cobain og Novoselic den geniale idéen å introdusere en fekteduell med instrumentene sine midt på scenen. Den episke kampen skaper fantastiske lydeffekter fra de hylende instrumentene. Det kan nesten sammenlignes med de tilfredsstillende lydene som ellers bare en lyssabelduell fra Star Wars kan lage... eller kanskje ikke.

9. Drum-dive
Cobain dykker ned i Grohls trommesett. Et ritual flere konserter ble avsluttet med, noen ganger mens Grohl fortsatt satt og spilte.

10. Videoen til In Bloom
Da Nirvana var klar til å gi ut sin fjerde og siste musikkvideo for Nevermind, hadde mange mainstream musikkelskere bestemt seg for at Nirvana ikke var noe mer enn et engstelig, doom-&-gloom-band uten humor eller livsglede. Men for å bevise det motsatte laget de videoen for In Bloom. Nirvana ga sin unike tolkning av det nye livet som superstjerner ved å parodiere en svart-hvitt opptreden på et Ed Sullivan-lignende show. Cobain, Novoselic og Grohl portretterte dette på utmerket vis med glimt i øyet, og benytter også anledningen til å slenge på litt cross-dressing, hovedsakelig for å kaste fra seg de homofobiske fansene som hadde hoppet på Nirvana-toget.

11. Live At Reading-åpningen
Året etter bandet slapp Nevermind, spredte ryktene seg om at bandet skulle splittes, mye på grunn av Cobains skrale mentale og fysiske helse. Midt i denne kontroversen opptrer bandet på den årlige Reading-festivalen i England. Mange fans tvilte på at Cobain i det hele tatt skulle gå opp på scenen den kvelden, men han rulles ut på scenen i rullestol, iført sykehuskjortel og parykk. Krist Novoselic forteller publikum at Cobain «med støtte fra venner og familie kommer til å klare seg». Cobain reiser seg opp, synger en Bette Midler-melodi, og kollapser deretter på scenen. Han reiser seg imidlertid snart opp igjen og leder showet som Novoselic senere kalte årets høydepunkt. I tillegg til denne fantastiske åpningen, er denne legendariske opptredenen også preget av at bandet spilte en cover av Boston-klassikeren More Than A Feeling fordi Boston tidligere skal ha sagt at Smells Like Teen Spirit var et plagiat av den sangen. Kvelden byr også på Cobains klassiske replikk:

– This is our last show… Until the next one.

12. Kurts støtte til LHBTQ+-miljøet
Kurt og resten av Nirvana var veldig åpne for LHBTQ+-samfunnet, og Kurt snakket flere ganger om homofiles rettigheter, homofobi og sexisme. I en tid da den nå populære og velkjente drag queenen RuPaul ikke ble like verdsatt av alle, viste Nirvana desto mer støtte til RuPaul og drag queen-miljøet. Se Nirvanas ikoniske julehilsen fra RuPaul Show her:

13. God is Gay
Som ung pleide Kurt Cobain å spraye «God Is Gay» på forskjellige lastebiler i Aberdeen, og det ryktes at han som 19-åring skal ha blitt arrestert for nettopp dette. Noe som egentlig ikke stemmer. Da han ble arrestert hadde han nemlig skrevet «Ain't got no how watchamacallit» på en husvegg. Men fortsatt ...

14. Teksten til plateomslaget til Incesticide
Teksten som Kurt skrev i plateomslaget til samlealbumet Incesticide sier mye om hvordan han brant for å løfte frem relativt ukjente pop- og punkband (The Vaselines, The Raincoats, The Vipers, Shonen Knife). Han kommer også med en klar uttalelse i teksten: "At this point I have a request for our fans. If any of you in any way hate homosexuals, people of different color, or women, please do this one favor for us -- leave us the fuck alone! Don't come to our shows and don't buy our records." Hele teksten kan leses her.

15. Alle gangene Kurt Cobain har køddet med rock'n'roll-livsstilen
Som en passende konklusjon og oppsummering deler vi dette klippet der en eller annen ildsjel har samlet klipp av Cobain som kødder med seg selv og med alle andre som var del av datidens rockescene. Vi kan kalle det ironi, men vi kan også si at Kurt var en selvbevisst mann og noen ganger bare lei av å turnere. 

ANNONCE