x
Musikalsk sjarmoffensiv

First Aid Kit, Spektrum Arena, Oslo

Musikalsk sjarmoffensiv

Anmeldt av Tord Litleskare | GAFFA

Høy musikalsk standard fra søstrene Söderberg i Oslo Spektrum.

First Aid Kit har i forkant av sin fjerde plate, Ruins, lovet en råere lyd som minner om de tidligste utgivelsene som ble spilt inn i stua. Etter en lengre pause fra låtskriving og fra hverandre, ville de at resultatet skulle være å komme så nær lytteren både i lyd og i tekst som mulig.

I Oslo Spektrum tirsdag kveld gjorde de det.

LES OGSÅ: Taylor Swift beskyldes for plagiat.

Søstrene Klara og Johanna Söderberg utgjør duoen First Aid Kit som holdt konsert i hovedstadens konsertstorstue. Med et solid første nummer satte de standarden for det som skulle bli en spesielt god opplevelse. Fra scenen var det en deilig energi, med både lyseffekter og grafikk, i tillegg til at de to søstrene strålte idet de entret scenen.

Stålkontroll

Spesielt iøynefallende var Klaras stålkontroll på både gitar og vokal, som tok spotlighten fra start. Der hvor Johanna meldte bassens tilstedeværelse på en veldig smakfull måte, i tillegg til de tette vokalharmoniene de to søstrene imellom, var det allerede her ingen tvil om hvor kveldens musikalske nivå lå - skyhøyt.

De påfølgende låtene viste denne intensiteten og spenningen, fylt med små detaljer som gjorde at musikken alltid drev videre. Som en selvutnevnt folk-duo er det videre ikke til å unngå at det kommer en countryvise en gang i blant, som de selv sa om låten Postcards; «Dette er vår mest countryinspirertlåtende låt».

Publikum på fremste rad måtte på rent instinkt svaie fra side til side i takt med vekselbassen.

Americana og samfunnskritikk

De låtene som på den ferske plata høres gjennom headsettet som noe poppete i forhold til sånn vi kjenner Söderberg-søstrene, gav mye større mening i Oslo Spektrum. Dette er noe de selv er veldig klar over: First Aid Kit er best live, som alle de beste musikerne ofte er, og fra scenen lyste det at det er der de hører hjemme.

Det merket vi alle sammen; musikere, publikum, anmeldere og sikkerhetsvakter som stakk hodet inn døra for å se på de flotte flickorna.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

First Aid Kit i Oslo Spektrum. FOTO Ida Monsén / GAFFA

Arbeidet som ligger bak vokalprestasjonene skal også ha noe av æren for denne opplevelsen. Disse er en stor del av låtenes drivkraft, samtidig som den er sårbar, knirkete, påstående og uperfekt, noe som er fullt og holdent tro til sin sjanger.

Damene sa ikke særlig mye mellom låtene, men ved ett tilfelle tok de seg god tid til å dele. Dette var i forbindelse med fremføringen av låten You Are the Problem Here, som definitivt slo fra seg som den sinteste låten for kvelden. Klara forklarte at låten var en reaksjon på historier om voldtekt og sexisme i musikkbransjen, og ba oss om ikke å normalisere, men heller å snakke høyt om upassende oppførsel.

Det fikk hele salen til å applaudere i et fint øyeblikk vi ikke så komme.

Konsekvent driv

Nerven som holdt tak i oss fra start, slapp ikke taket i løpet av de gode 90 minuttene. Selv om låtene hadde få overraskelsesmomenter, fantes det ikke mangel på driv når de to i front snur seg for å leke og skape musikk sammen med gutta bak.

LES OGSÅ: Intervju med Kristin Asbjørnsen.

Det låter utrolig bra når musikere koser seg. Og selv om tre ekstranummer virket som å pushe det litt, gav låta My Silver Lining oss mer av samspillet, energien, lekenheten, harmoniene og musikaliteten til å ta med oss hjem.

Hjem for å kjøpe billetter til neste konsert med First Aid Kit.


Nyheter, artikler og anmeldelser fra GAFFA