Nyhet

Nytt urinal for kvinner med hensikt å skape mer likestilling på festivaler og utendørskonserter

Nytt urinal vil endre de milelange toalettkøene kvinner ofte må forholde seg til på festivaler og utendørsarrangementer.

Toalettforholdene for kvinner er alt for dårlige på festivaler og utendørsarrangementer. Slik var kritikken i mediebildet etter årets festivalsesong, der bilder av kvinner i lange toalettkøer florerte i etablerte medier, så vel som på sosiale medier

Og hvis du som kvinne har vært på Roskildefestivalen, på konsert under Øya eller på et annet utendørsarrangement, har du sikkert opplevd dette: å stå i lang kø til toalettene, mens menn har gått forbi for å bruke en urinal umiddelbart.

Mens det for utendørsarrangementer lenge har vært toalettalternativer for menn, har ingenting eksistert for kvinner. Før nå.


Arkitektene Gina Périer og Alexander Christensen har utviklet et nytt kvinnelig urinal kalt Lapee, som har som mål å redusere toalettkøer og bedre likestilling. I en pressemelding heter det at det handler om å sikre at alle deltakernes behov blir dekket og at kvinner ikke lenger må nøye seg med mangelfulle og utrygge toalettforhold

Dypt frustrerende at kvinner må slå seg til ro med dårlige løsninger

Gina Périer, tidligere utdannet arkitekt ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, har selv opplevd de ubehagelige konsekvensene av å ikke ta hensyn til kvinners behov. Hun opplever ofte at mange mennesker undervurderer eller overser det presserende behovet for kvinnelige urinaler. Motstanden viser tydelig gapet mellom oppfatninger om behovet og den virkelige hverdagen, der kvinner og mennesker som foretrekker å sette seg ned møter urimelige barrierer, sier hun.


"Det er dypt frustrerende å observere at kvinner fortsatt må akseptere ulempene og farene forbundet med mangel på toalettfasiliteter på festivaler og utendørsarrangementer" sier Périer. «Vi må ta et steg mot likeverd og sørge for at alle deltakere har tilgang til trygge og hygieniske løsninger».

 
Små endringer kan ha stor innvirkning på nye normer

De to arkitektene bak Lapee understreker at urinalen ikke bare representerer et toalettsystem; det symboliserer et skifte i måten vi tenker på likestilling, kvinnehelse og entreprenørskap.

"Den innovative designen og den praktiske brukervennligheten gjør den til en kraftig påminnelse om at selv små endringer kan ha en dyp innvirkning på samfunnet som helhet," lyder budskapet.


Produktet har allerede fått internasjonal anerkjennelse og er nå i bruk i 16 land. Festivaler og andre eventmakere kan gjerne kontakte Lapee dersom de også ønsker å implementere urinaler for kvinner, understreker de to arkitektene bak.

 

 


ANNONCE