Nyhet

VINNER AV PRØYSENPRISEN 2023: MODDI

Delt ut av Prøysenprisvinner fra 1997, Jan Eggum.

Den aller første Prøysenprisen ble delt ut i 1974, som ble opprettet til ære for Alf Prøysen innen de genrene som forbindes med hans navn; for å hedre norske komponister og tekstforfattere for innsats innen musikk, visekunst eller diktning.
I år samarbeider NOPA, Norsk Viseforum og Norsk Barne- og Ungdomsbokforfatterforening om prisene, som ble delt ut under Prøysen tel by´n i Kulturkirken Jakob i Oslo torsdag 23. november. Blant tidligere vinnere finner vi blant andre Lillebjørn Nilsen, Odd Nordstoga, Lisa Aisato, Siri Nilsen og Frida Ånnevik
Prøysenprisene, eller Alf Prøysens Hederspriser, er priser opprettet til ære for dikteren, forfatteren og sangeren Alf Prøysen. Prisene består av Prøysenprisen, Teskjekjerringprisen og Alf Prøysens Ærespris. Hver pris består av 25.000 kroner og et trofe med en minnemedalje i sølv laget på Myntverket på Kongsberg.
"Prøysen tel by`n" ble arrangert for 10. gang i Kulturkirken Jakob i Oslo, torsdag 23. november, en konsert som blir arrangert på Prøysens dødsdag hver år. Arrangørene er Jørn Simen Øverli, Lars Martin Myhre og Håkon Paulsberg. Konferansier er Kari Svendsen
Årets artister som spilte sine versjoner av låter og tekster av Alf Prøysen var: 
Jan Eggum, Moddi, Marcus Paus, Ruth Wilhelmine Meyer, Stian Carstensen
Årets jury har bestått av: Odd Nordstoga, Erlend Ropstad, Bjørn F. Rørvik og Anniken Ottersen Linbak.

Juryens begrunnelse for Prøysenprisen: "-Denne artisten har i mange år sørget for at tradisjonen med at visesangere og artister bryr seg om samfunnet, planeten og de som ikke står først i køen holdes i hevd. Han skriver sanger som handler om mer enn seg selv, og har et uredd engasjement også utenfor låtskrivingen. Men det som slår en, når man hører på musikken hans, er at nerven han har i stemmen, gitarspillet og musikken er av utrolig høy kvalitet. Musikken treffer deg, for det er bare så himla fint og tekstene berører deg."

Om seieren sier Moddi: "-Oi, jeg blir nesten flau av så mye heder! Å skulle nevnes i samme åndedrag som en størrelse som Alf Prøysen er både veldig stas og litt skummelt. Diktningen hans har inspirert meg og mange av mine forbilder, og en av mine fineste sanger har jeg skrevet under furua som han satt og diktet under så ofte. Takk, både for utmerkelsen og for tilliten – jeg bærer den med ærefrykt og ikke så rent lite iver!"


ANNONCE