Nyhet

HER ÅRETS BESTE (OG VERSTE) NYE NORSKE JULELÅTER

Julen 2023 er neste her! Tiden har kommet hvor kjendiser, influencere og musikere tar på seg nisselua, tar en tur i studio, og forsøker å skrape sammen noen høytids-grunker i tradisjons ånd. Det spriker kanskje enormt når det angår såkalt 'kvalitet' på årets nye låter... men musikalitet kan heldigvis (gradvis) kompenseres for med høy underholdningsverdi! Her er åtte låter å høre på under pakkeåpningen.

"All I Want For Christmas is You" - Linni Meister

Det er nok mange som kan ha lett for å undervurdere Meister i musikalsk kontekst. Men, det skal bemerkes, at hun i stående stund har 300 000 månedlige lyttere fra slagerne  "Øl", "Rompa Mi", "#nofilter" og hitten med 18 millioner lyttinger (!): "Juletragedien". Kvinnen med Norges største brystklang er tilbake med tidenes cover av "All I Want For Christmas is You"! Her blir man servert varemerket nasal stemme, skamløs auto-tune og tyggegummi-esque 2000-talls produksjon. Tror du familien merker at det er et cover? 


"Selmas Sang" - Isah, Aella Arietta  

I år er NRK-barneserien Snøfall tilbake! I denne anledning har det 12 år gamle skuespiller-talent Aella Arietta (som er aktuell i sesong 2 av kjempesuksessen) dratt i studio med hele Norges RnB-/hiphop prins, Isah. På coveret av seriens signaturlåt så gjør tolvåringen en mega-innsats vokalmessig (!) i likhet med Isah. Det har den samme høytidelige julestemningen som originalversjonen til Eva Weel Skram. Eneste kritikk er unødvendig grad av auto-tune! Hadde ikke skadet at et barn på 12 år har en halvsur tone her eller der. Snarere tvert i mot! Det er bare sjarmerende og koselig med en upolert barnestemme á la "Jul i Svingen". For Isahs del er det vel delvis en del av sounden hans, I guess. Mixen føles litt vel syntetisk, men som sagt- veldig koselig cover. 


"Christmas To Me" - Marcus & Martinus

Christmas to Me" er et samarbeid med Fredrik Kempe, David Kreuger og Niklas Carson Mattsson, kreative genier som tidligere har skapt verdenshits for blant annet Britney Spears, Westlife, Backstreet Boys og Celine. Godgutta skinner til med noen skikkelig sang-prestasjoner (!) flere steder på låten, til tross for et hakket konversielt og utspekulert uttrykk. Man har liksom hørt den før, men samtidig ikke? Må helt ærlig innrømme, at til tross for at dette ikke er helt min kopp med te, så har denne låten satt seg dønn fast under topplokket.. 


"Redder Julen" - McMartii

Føler det blir upassende low-blow å gå fullt ut med haugevis av fornærmelser og drittslenging over noe som åpenbart ikke mener å være seriøst. Så lå meg holde det kort : Jeg er sikker på at McMartii er en fin og grei person med mange gode kvaliteter! Men altså, til tross for et påfallende catchy refreng, så blir den Stitch-aktige stemmen fort uutholdelig i min bok. Pluss for høy underholdningsverdi! 


"Når himmelen faller ned" - Fay Wildhagen, SKAAR

På coveret av Anne Grete Preus sin juleklassiker så faller alle brikkene for å lage et verdig julecover på plass. Her skaper SKAAR og Fay Wildhagen en helt egen, hjerteskjærende vakker vri på den avdøde viselåtskriverens allerede vakre skaperverk. Mixen er øm og full av emosjon i likhet med stemmene til de formidable artistene. Kombinasjonen av piano, slidegitarer og skjør vibrato lager en cinematisk stemning helt uten like. Dette er årets julesang for meg. 


"Ruller Hjula Inn" - Morte1rulle, Hegomeister, Bellebassen

Tiktoker Mort1rulle følger opp sin forrige låtskuksess, "God Damn Fin", med nok en influencer-stappet slager for alle lojale følgere med snittalder 14; "Ruller Hjula Inn". Her har får vi habile rullestol/lammelse-jokes fra den selvironiske influenceren som for eksempel; "Nissen klatret pipa, men han skled - nå er han lam fra livet og ned". Igjen, her er det ikke noen som utgjør seg for å lage noe blodig alvorlig, og greit er det. Her går Morten & co iallfall all-in på noe som ikke utgjør seg for å være noe annet enn det det er. Pluss for humor!


"Tenn Lys" - Atle Pettersen

Du kan ikke få et mer perlerent østlandsk disney-cover av "Tenn Lys" enn det her! Dette er en den type cover som får moren din til å tårevått gispe fra sofaen: "Nei herregud for en flink gutt! jeg blir helt rørt jeg". Jeg forestiller meg av en eller annen grunn at dette er Simba fra løvenes konge som synger til månen. Ingenting å spare på talent, innspilling og prestasjon, men hvorfor trekker det liksom litt i smilebåndene?  


"E det detta som e Jul?" - Moddi

Den nordnorske viselåtskriveren, som nettopp vant Alf Prøysen-prisen, slapp nylig julealbumet "Denna tida i fjor". På albumet til den politisk engasjerte originalen er dette en upbeat popsang med 80talls-aktige vibber. Anbefaler å sjekke ut denne atypiske juletrall med synths og god driv i trommene. Stort pluss for heders til barna på Gaza-stripen i teksten. 


 

ANNONCE