Nyhet

Bør pressen boikotte kveldens Kendrick Lamar-konsert?

GAFFA.no - alt om musikk.

I kveld står en av verdens største artister på scenen i Telenor Arena. Flere medieaktører mener norsk presse bør boikotte konserten.

I forrige uke spilte det profilerte Las Vegas-bandet The Killers i Norge, men norske pressefotografer fikk ikke adgang til å dekke konserten.

Pressen fikk beskjed om at bandets egen fotograf ville være den eneste som fikk akkreditering. Vi ville få tilgang til å bruke fotografens bilder, men vi mener at det blir feil å gi et amerikansk band sitt management en slik redaksjonell makt over hva som publiseres – i likhet med store deler av norsk presse.


Et slikt fotoforbud ødelegger for den journalistiske uavhengigheten, skrev GAFFAs sjefredaktør Tord Litleskare i en kommentar. Vi boikottet konserten. Det gjorde også flere andre norske redaksjoner.

«En fotojournalists bilde er en like viktig del av et redaksjonelt produkt som en journalistisk tekst, og derfor blir dette en inngripen i vårt arbeid vi ikke kan tolerere», skrev Litleskare videre.

LES OGSÅ: — Slik lager vi by:Larm.


I kveld gjør den samme problematikken seg gjeldende når en av verdens største artister akkurat nå, Kendrick Lamar, skal stå på scenen i Telenor Arena. Norske pressefotografer får ikke tilgang, men man kan få bruke forhåndsutvalgte bilder som artistens egen fotograf har tatt.

Kan sammenlignes med det som skjer i den politiske verden

Per Ole Hagen er universitetslektor og en erfaren fotograf. Han underviser i musikkbransjekunnskap og er også tidligere musikkrettighetssjef i NRK, hvor han jobbet med kontrakter i 25 år.


Han mener det er forskjell på om en artist ikke vil bli fotografert i det hele tatt og om vedkommende ønsker rettighetene til bildene eller kontroll over hva det er som blir publisert. Det er de to sistnevnte tilfellene han mener blir feil.

— Noen vil ikke bli fotografert, og det må være greit. Bob Dylan har holdt på sånn i årevis. Det er noe annet når artistene kun vil gi ut sine egne forhåndsgodkjente bilder til pressen, eller hvis de har kontrakter som fratar fotografen rettighetene til bildene, sier Hagen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Per Ole Hagen. FOTO: Privat.


— For meg fremstår dette som noe av det samme som skjer i den politiske verden. Man skreddersyr, kontrollerer, styrer det pressen skal få. Trump har satt tonen ved å nekte noen medier adgang, og sile hva de får. Snart har vi også flere kommunikasjonsrådgivere enn politikere i Norge. Jeg synes den kontrollen noen artister ønsker blir en parallell til det.


LES OGSÅ: Stjerneskuddet Halie holder seg til femtensekunders-regelen.

— Det er samtidig viktig å presisere at det i seg selv ikke er forbudt å gjøre dette, men jeg synes det er presseetisk betenkelig å ta imot eller trykke ting artisten eller managementet selv har laget, sier han videre.

— Da synes jeg det står stor respekt av de presseorganer som ikke vil være med på dette, og som viser det ved å ikke gi omtale. Det er en god holdning.


De norske medieorganisasjonene oppfordrer også norske redaktører til å ikke akseptere restriksjoner på medienes arbeid under arrangementer i Norge.

Hagen påpeker at han opplever at konsert- og festivalarrangørene i Norge også tar problemet på alvor og at de prøver så godt de kan å få fjernet eventuelle kontrakter og restriksjoner.

Tar en ekstra runde med artistene


Pressesjef i Øyafestivalen, Jonas Prangerød, er godt kjent med problematikken, men understreker at det er et fåtall av de artistene de har som har kontrakter eller forbud. Festivalen har rundt 100 artister i parken hvert år, og dette gjelder kun en svært liten prosentandel.

Han forteller videre at totalt fotoforbud eller krav som medier mener er urimelige nesten utelukkende dreier seg om utenlandske artister.

LES OGSÅ: Øyafestivalen annonserer flere artister.


— Jeg har ingen problemer med å forstå rekasjoner som at man lar være å dekke og at pressen ikke godtar krav som de mener er urimelig.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Jona Prangerød i Øyafestivalen. FOTO: Audun Braastad / NTB Scanpix

— De gangene vi opplever dette med en artist vi gjerne skulle hatt dokumentert, både i mediene og for oss selv, går vi en runde til med artister og management og prøver å få det til.

Han forteller videre at den typen detaljer ofte kommer veldig sent og at det kan bli liten tid for festivalen å få gjort noe med det. Hadde den typen krav kommet inn på et tidligere tidspunkt, kunne det vært lettere å gjøre noe med det og få varslet pressen tidligere.


— Vi vil jo også gjerne at det skal bli tatt bilder på konsertene våre, både for å ha bilder selv, men også for omtale i media.

Kendrick Lamar skal spille på festivalen i august, men det er ikke kjent om de samme restriksjonene vil gjelde i Tøyenparken som på Telenor Arena i kveld.

Økende problem


Som Tord Litleskare skrev i sin kommentar, har det i løpet av de siste fem årene blitt en stadig større trend at artister ønsker å kontrollere aspekter ved sitt image og sin profilering utad. Store navn som Beyoncé, Foo Fighters, Lady Gaga og Bruno Mars har valgt å begrense tilgangen til sine konserter for pressefotografer, enten gjennom rigide og ofte absurde fotokontrakter, eller med rene fotoforbud.

LES OGSÅ: Disse norske festivalene får støtte neste år.

Bare det siste året har GAFFA valgt å droppe anmeldelser av store konserter med Bob Dylan, Ariana Grande, Bruno Mars og Robbie Williams i Norge grunnet denne problematikken.


I kveld står Kendrick Lamar på scenen i Telenor Arena. Der har pressen altså fått den samme beskjeden som de fikk før konserten med The Killers i forrige uke. Det betyr at GAFFA kommer til å boikotte konserten.

Den amerikanske rapperen er en av verdens største og viktigste artister – han var eksempelvis den store internasjonale vinneren da vi delte ut GAFFA-Prisen tidligere i år, da han stakk av med hele tre priser.

ANNONCE