Nyhet

Klovn på Heimebane

GAFFA.no - alt om musikk.

Da Aslak Hartberg skulle lage musikkvideo til sin nye låt Party, fikk han hjelp fra så vel «Heimebane»-regissøren som seriens Gullrute-vinnende skuespiller Axel Bøyum.

Klovner i Kamp-rapperen har nemlig komponert all musikken til premieresesongen av det som skulle bli NRKs store seriesuksess.

— Jeg hadde sittet og sett på disse skuespillerne i et år og blitt veldig glad i dem. Og Axel Bøyum, som spiller Adrian i serien, imponerte meg veldig. I og med at jeg hadde laget musikk om å føle seg utafor og ikke ha det så bra, tenkte jeg at «er det én som skildrer det på en fantastisk måte, så er det ham», forteller Hartberg til NTB.


LES OGSÅ: Donald Glover får prøve seg på mer «Atlanta».

Bøyum brukte en fridag fra innspillingen av andre sesong «Heimebane» på å trå til i musikkvideoen Party – hvor en annen «Heimebane»-størrelse er med: TV-seriens hovedregissør Arild Andresen.

Bratt læringskurve


Det var nettopp for Andresens Emmy-belønte NRK-serie «Gutta Boys» at Hartberg debuterte som filmkomponist – i 2006 - samme år som Klovner i Kamp ble oppløst. Det ble en bratt læringskurve.

— Brått måtte jeg lære meg at musikkens funksjon var det viktigste, ikke musikken i seg selv, smiler Hartberg, som gikk videre til å skrive musikk til filmer som «Tatt Av Kvinnen», «I Et Speil I En Gåte», «Keeperen Til Liverpool» og «Kompani Orheim».

— Jeg ble en filmkomponist i de årene Klovner i Kamp lå nede, sier Hartberg som hadde hatt «noen års pause» da NRK ringte ham om «Heimebane».


Artikkelen fortsetter under videoen.

— Jeg leste manuskriptet først, og tenkte «her befinner vi oss i ujålete omgivelser i Ulsteinvik, med svette fotballspillere med stygge reklame-T-skjorter. Her skal vi ikke lage glatt Hollywood-score, men skittent, upolert og jordet musikkspråk».


Dermed fant Hartberg frem en gitar fra hytta og begynte å klimpre på den.

— Den var sprukken i begge ender, hadde bare tre strenger igjen, og ulte og pep. Vips hadde jeg laget vignetten, som de falt for på NRK. Det var litt av en jobb - ti timeslange episoder og jobbing dag og natt i et år, sier Aslak Hartberg.

— Veldig ærlig


Et sted mellom der og oppdraget med å skrive musikken også til andre sesong, sier han at «artistegoet våknet».

— Man har et ego som artist, som ligger der og ulmer. I ferier og nattestid laget jeg ny musikk, sier Hartberg – som solodebuterte med 2016-albumet Gift og nylig dukket opp på samlealbumet Vin Og Rap med nettopp låten Party.

— Hver gang jeg tenker at «nå skal jeg leve et rolig liv», rister det i sirkusfoten. Da kan jeg skrive om de tingene jeg er ekstra opptatt av, og da blir det ofte litt alvorlige emner. Hele første platen handlet om utroskap, mens Party handler om å føle seg utenfor det sosiale livet.


De svakes venn

Han prøver å «være veldig ærlig» når han skriver, og ta for seg det som gjør litt vondt.

— Det jeg liker aller best med å høre musikk og lese bøker, er å kjenne meg igjen og tenke «det er ikke bare jeg som har det sånn». Det er mitt håp med det jeg gjør: At folk skal gjenkjenne seg, og ikke føle seg alene. Da har jeg oppnådd noe, sier Aslak Hartberg, som følger i tradisjonen til Klovner i Kamp.


— Vi fant raskt ut at det vi var best på, var å skildre det som rørte seg inni hos: Vi gikk fra å være breiale og skryte av oss selv, til å skrive om våre mange skavanker.

LES OGSÅ: Et stjernelag av norske artister medvirker i ny film.

Hartberg driver også et nettsted om panikkangst, som han har jobbet mye med – i alt fra musikk til foredrag.


— Jeg er de svakes venn, rett og slett, sier han med en skeiv latter.

(©NTB)

ANNONCE