Nyhet

Lillebjørn Nilsen minnes Victor Jara - nå som drapsmennene omsider er dømt

GAFFA.no - alt om muiskk

Lillebjørn Nilsens 70-tallslåt Victor Jara er oversatt til spansk og synges i Chile. Men opptre sammen rakk de aldri - fordi østtyskerne ville at evig langhårede Nilsen skulle klippe håret.

Tidlig på 1970-tallet var det meningen at Victor Jara og Lillebjørn skulle møtes på «Der 3te Festival Der Politischen Lieder» i DDR Berlin, skriver Lillebjørn Nilsen i en epost til NTB, der det videre heter: «Stasi forlangte at Lillebjørn skulle klippe håret. Lillebjørn nekta. Og Victor dreit i festivalen».

Få år senere var den chilenske sangeren, poeten og aktivisten død - skutt med 44 kuler etter å ha blitt torturert av Pinochets soldater, dagen etter militærkuppet i 1973. Først denne uken - 45 år senere - ble ni pensjonerte offiserer dømt for drapet.


LES OGSÅ: Finansiering til ny festival på Hove er klart.

Lillebjørn Nilsen skrev den mektige hyllestsangen Victor Jara til 1975-albumet Byen med det store hjertet. Der skildrer han hvordan Victor Jara modig «sang med innslåtte tenner» på en stadion i Santiago:

«Når sangen er borte med vinden, ligger sangeren Jara igjen», lød det fra Lillebjørn Nilsen, som i avslutningsstrofene lover aldri å glemme sangfuglen fra Chile.


Artikkelen fortsetter under bildet.

Victor Jaras drapsmenn er omsider dømt - 45 år etter. Den chilenske sangeren og aktivisten er blitt stående som et symbol. FOTO: AP / NTB Scanpix


— Jeg fikk takk fra Victor Jaras enke, britiske Joan, pluss at jeg ble høytidelig innkalt til den chilenske ambassade i Oslo der jeg fikk Chiles offisielle takk for å ha gjort ham kjent i Norge med min hyllestsang, og oversatt hans sanger til norsk. Til gjengjeld er min "Victor Jara" oversatt til spansk og synges i Chile, heter det i mailen fra Lillebjørn Nilsen.

LES OGSÅ: Skambankt med etterlengtet slipp.

Han gjendiktet også Victor Jaras egen 1969-sang Te Recuerdo Amanda, som ble til den norske Luchin, om fattiggutten som leker slik «barn skal fly som frie fugler».


Da Lillebjørn Nilsen i 2015 hentet sin nye gitar, laget av den canadiske instrumentmakeren William «Grit» Laskin, inngikk et portrett av Victor Jara i den fargerike mosaikken som pryder gitarhalsen, skrev Dagbladet.

(©NTB)

ANNONCE