Nyhet

Dette var høydepunktene på årets Roskilde – ifølge GAFFA-skribentene

GAFFA.no - alt om musikk.

Roskilde er festivalen over alle festivaler her i Norden, og den skuffer sjelden verken på stemingen eller musikkopplevelsene.

Mye av det som er gøy med Roskilde Festival er bredden. Du får rock, du får hiphop og du får sære kuriositeter som du på forhånd kanskje ikke hadde trodd du skulle ende opp med å elske. Det er dette som gjør hvert år på Roskilde til en unik opplevelse.

Når det sagt så var det de etablerte artistene, og store headlinerne som innfridde mest i år. Det var veldig mye annet bra, men du kan ikke kimse av de gamle mesterne.


LES OGSÅ: Publikumsrekord på norsk festival.

Dette er GAFFA-skribentenes beste opplevelser på årets Roskilde.

Støyete og marerittaktig stemning

Reznor i aksjon på Roskilde. FOTO: Peter Kirkegaard


Trent Reznor og hans Nine Inch Nails er så edgy som det noen gang har vært, om ikke mer. Det var en midnattskonsert som virkelig røsket tak i oss med industriell, elektronisk makt. Men den innfridde også på de kjente slagerne fra nittitallet.


Et band som nesten har et sadomasochistisk forhold til sitt publikum. De skaper en støyete og marerittaktig stemning med intense strobelys, før de belønner oss med berømte tekstlinjer og klassiske hooks.

Nine Inch Nails avsluttet festivalens første dag, men vi har fortsatt ikke helt kommet oss fra konserten.

En rockekonsert som ikke tok seg selv for høytidelig

Dead Cross gjestet scenen Avalon på Roskilde. FOTO: Sofie Frank


Tidlig på ettermiddagen, under det som skulle bli festivalens desidert beste dag (fredagen), fikk vi den siste supergruppen fra en av tidenes beste vokalister, galemannen Mike Patton. Det var et hysterisk og intenst metall-show, med karakteristisk vokalakrobatikk og andre eksperimentelle elementer som vi kjenner Patton.


Dette var en rockekonsert som ikke tok seg selv for høytidelig, og det var definitivt herlig. Det ble dratt opp fulle dansker på scena, og det ble spilt overraskende coverversjoner av blant annet Stooges, Slayer, Faith No More og Dead Kennedys. En skikkelig rockefest!

Intenst fra mørkets predikant


Nick Cave på Orange Scene. FOTO: Jonathan Notlev

Fra det sørgmodige til det brutale, er Nick Cave en formidlingsmester i særklasse. Hovedsakelig godt plantet ved første rad, delte han intense og dramatiske fortellinger om alt mellom himmel og helvete, så vel som livet og døden. 

LES OGSÅ: Avlyste konsert da væpnet mann tok seg inn i konsertlokalet.


Til tross for at det fra tid til annen var litt kluss med både tekst og instrumenter, leverte mørkets predikant en særdeles minneverdig konsert i lag med The Bad Seeds. Det er rett og slett få som kan måle seg med deres nærmest fryktinngytende scenetilstedeværelse.

Ambisiøs performancekunst


David Byrne tar for seg hjernens mange funksjoner. FOTO: Peter Kirkegaard

Dette kunstpop-ikonet gikk på Arena scene ved midnatt fredag kveld. Med sitt mest ambisiøse show siden Speaking In Tongues-turnéen på 80-tallet og «Stop Making Sense»-konsertfilmen som fulgte deretter, tok Byrne og hans sammesatte ensemble Roskilde med storm.

Dette var en oppvisning som virkelig sprengte grensene for hva en konsert kunne være. De hadde koreografi som var så tight at konserten var like mye for fans av dans, som den var for fans av Talking Heads. Alle utøverne på scena var også dansere, også trommeslagerne. Bakgrunnen var stilren og fokuset ble på utførelsen. Konseptet var så sterkt at det ikke trengte så mange flere ting rundt seg.


Dette var virkelig en konsert hvor alle som var der kommer til å huske det for resten av livet.

Storartet tilbakekomst


Gorillaz på Orange. FOTO: Morten Rygaard

Selv om dette endte opp med å bli festivalens desidert mest antiklimatiske opptreden, var det også et av ukens aller største høydepunkt. Til tross for at Del The Funky Homosapien falt av scenen under publikumsfavoritten og avslutningslåta Clint Eastwood, er det mye annet Gorillaz sin Roskilde-tilbakekomst bør huskes for.

Med en vanvittig sterk låtliste tok vokalist Damon Albarn & co fullstendig kontroll over Dyrskuepladsen med ekstra drahjelp fra et spekter av fantastiske gjesteartister. Det skal mye til å toppe Gorillaz sin ikoniske 2010-konsert på samme scene, men dette var sannelig ikke langt unna. 


LES OGSÅ: TV-profiler inntar Radio vinyl.

Årets utgave av Roskilde Festival er over, men her finner du alt innholdet vårt fra festivalen.

Hva var dine favorittkonserter i år? Legg gjerne ved en kommentar nederst saken, eller på GAFFAs Facebook-side.


ANNONCE