Nyhet

Norsk jazz i fokus på verdens største jazzmesse

GAFFA.no - alt om musikk.

Norge blir synlig på nok en kulturarena i 2019: Som partnerland under verdens største jazzmesse, tyske Jazzahead.

Jazzmessen – beskrevet som en av de viktigste internasjonale møteplassene for sjangeren – går av stabelen i Bremen i april neste år. Norsk jazz vil få en sentral plass både i konsert- og messeprogrammet.

— Norsk jazz står historisk sterkt i Tyskland som er et av verdens største platemarkeder, og Jazzahead har siden starten vært viktig for oss i vårt internasjonale arbeid. Det norske fokuset under messen gir oss en unik sjanse til å få et enda sterkere fotfeste, uttaler daglig leder i Norsk jazzforum, Gry Bråtømyr, som kaller det å være partnerland «en ære».


LES OGSÅ: Funk-legende legger turnélivet på hylla.

Ifølge pressemeldingen tar norsk kultur storeslem på det tyske markedet i 2019: Jazzfokuset følger utnevnelsen av Norge som gjesteland under bokmessen i Frankfurt, og som fokusland under filmfestivalen i Berlin.

— En enestående mulighet, sier kulturminister Trine Skei Grande også om jazzsatsingen, mens det fra direktør i Music Norway, Kathrine Synnes Finnskog, heter:


— Det norske fokuset på bokmessen i Frankfurt har utvilsomt åpnet flere dører for norske utøvere og opphavere i det tyske markedet. Det neste året skal vi skape nye samarbeid og nye muligheter for norsk musikk i Tyskland, som vil gi oss suksesshistorier langt forbi 2019.

— Norge en stor rolle

Norsk Jazzforum skal sammen med Norges eksportkontor for musikk, Music Norway, programmere den norske satsingen på Jazzahead. Som partnerland vil norsk jazz være godt synlig med sentral plassering i messehallen, mens norsk jazz blir å høre under en stor gallakonsert – samt vies en egen showcasekveld, kalt Norwegian Night, der åtte norske band spiller.


Artikkelen fortsetter under videoen.

— Fra og med generasjonen Jan Garbarek, Arild Andersen og Jon Christensen, og deretter gjennom Nils Petter Molvær, Jan Bang, Arve Henriksen og opp til dagens unge musikere som Mathias Eick, har Norge hatt en stor rolle i å skape den distinkte stilen som omtales som skandinavisk jazz, sier Uli Beckerhoff, fra Jazzaheads kunstneriske utvalg.


LES OGSÅ: Dette har Emilie Nicolas hørt på siden sist.

— Mange av disse musikerne har vært ledende på sine instrumenter. Deres individualitet har blitt anerkjent over hele verden, og deres innflytelse på påfølgende generasjoner av musikere har vært enorm, sier Beckerhoff.

Årets Jazzahead gikk av stabelen for noen uker siden, og blant deltakende norske band var Lassen med saksofonist Harald Lassen i spissen, gitarist Steinar Aadnekvam med Freedoms Trio, Helge Lien Trio & Adam Baldych samt Gard Nilssen og Ole Morten Vågan med Maciej Obara Quartet.


(©NTB)

ANNONCE