Nyhet

Beatles-stjernens instrument solgt på auksjon

GAFFA.no - alt om musikk.

En halv million kroner måtte en kjøper ut med for å sikre seg George Harrisons sitar, som han brukte da Norwegian Wood-låten ble spilt inn i 1965.

Harrison skal ifølge BBC ha kjøpt det indiske strengeinstrumentet i en butikk på Oxford Street i London i 1965, dit det kom fra en anerkjent instrumentmaker i Kolkata.

LES OGSÅ: Festivalen mister kommunal støtte.


Harrison «oppdaget» sitaren i 1965, på settet til Beatles' andre film ut, «Help!». Det var på Norwegian Wood at Harrisons forkjærlighet for orientalsk mystisisme først ble kjent, der den akustiske gitaren til John Lennon fikk følge det indiske instrumentet.

Ekteskapelig sidesprang

Om bruken på Norwegian Wood, som er John Lennons historie om et ekteskapelig sidesprang, har Harrison uttalt i «The Beatles Anthologies»:


— Vi hadde spilt inn bakgrunnssporet til Norwegian Wood og så det trengte noe. Vi pleide vanligvis å titte i skapet for å se om vi kunne finne noe, en ny lyd, og jeg plukket opp sitaren – den bare lå der, jeg hadde ikke helt funnet ut hva jeg skulle gjøre med den.

LES OGSÅ: «En visjonær artist på høyden av sin karriere».

Senere ga Beatles-medlemmet sitaren bort til en venn av sin første kone, Patti Boyd. Navnet på kjøperen som la inn høyeste bud på klenodiet på den amerikanske auksjonen, er ikke kjent.


(©NTB)

ANNONCE