Nyhet

Nick Cave blir møtt med sterk kritikk fra flere store artister

GAFFA.no - alt om musikk.

Søndag og mandag kveld spilte Nick Cave & The Bad Seeds to omstridte konserter i Tel Aviv, Israel. Flere artister, inkludert Pink Floyds Roger Waters, har åpent gitt uttrykk for at konsertene er et hån mot menneskerettighetene.

Man bør ikke spille konserter i Israel akkurat nå. Det uttrykker i hvert fall flere artister og kunstnere i sammenslutningen Artists For Palestine UK, hvis hovedformål er en «kulturell boikott av Israel». Gruppen «støtter Palestinas kamp for frihet, rettferdighet og likhet» og forlanger at ingen invitasjoner til kunstnerisk virksomhet i Israel skal aksepteres før regjeringen innordner seg internasjonal lovgiving og universelle menneskerettigheter.

I gruppen av artister finner vi blant andre Tunde Adebimpe fra TV On The Radio, Thurston Moore og Roger Waters. Sammenslutningen har tidligere skrevet et åpent protestbrev til Cave, hvor han ble oppfordret til å avlyse konsertene. Les mer om uenighetene her.

LES OGSÅ: Nick Cave & The Bad Seeds til Norge.

Konsertene fant imidlertid sted i går og i forgårs, 19. og 20. november. Cave kaller det hele et prinsipielt standpunkt.

— Viktig å ta et standpunkt

Under en pressekonferanse før konsertene uttalte han, ifølge Pitchfork: «Etter mye overveielse ringte jeg mine folk og sa; «vi drar på turné i Europa og Israel», for det ble plutselig meget viktig å ta et standpunkt overfor de menneskene som prøver å lukke ned for musikken, tyrannisere musikere, sensurere musikere og lukke munnen på musikere. [...] I virkeligheten er det kanskje to grunner til at jeg er her. Den ene er at jeg elsker Israel og det israelske folk, den andre er å ta en prinsipielt standpunkt. [...] Så egentlig kan man si at det var BDS (Boycott, Divestment, and Sanctions Movement red.anm) som fikk meg til å spille i Israel».

Se et klipp fra søndagens konsert i Tel Aviv nedenfor.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Nå langer Waters igjen ut mot Cave, skriver NME: «Dette handler ikke om musikk. Det handler om menneskerettigheter», uttaler han.

p>

«Tror Nick at dette handler om sensurering av musikken hans? What? Nick, med den største respekt så er din musikk irrelevant for dette problemet. Det samme er min musikk og Brian Enos og Beethovens».

LES OGSÅ: Anmeldelse av Nick Cave i Oslo Spektrum.

Kritikken går spesielt på at Cave snakker om sensur av musikere i et land hvor så mange må lide under sensur og tyranni hver eneste dag:

«Artists For Palestine UK tror at det er palestinerne som best forstår meningen av daglig ydmykelse og sensur. Vi er opprørte over at Nick Cave unnskylder det urettferdige i et land fylt med urettferdighet», skriver sammenslutningen, ifølge NME.

Cave har foreløpig ikke svart på den siste kritikken.

ANNONCE