Nyhet

Filmselskapet kan bli fratatt pengestøtte etter beskyldningene fra Björk

GAFFA.no - alt om musikk.

Nå overveier Svensk filminstitutt, som gjerne støtter Lars von Triers filmer med 1–2 millioner kroner, å stoppe støtten – etter avsløringene om arbeidskulturen i produksjonsselskapet Zentropa.

Gjennom de svenske filmselskapene Film i Väst og Zentropa Sweden er svenskenes filminstitutt den største samprodusenten av filmer fra det kontroversielle, danske selskapet.

Dette gjelder blant annet fjorårets bestselgende film i Danmark, Jussi Adler Olsen-filmatiseringen «Flaskepost fra P». Den solgte mer enn 700.000 billetter og har norske Hans Petter Moland som regissør og Pål Sverre Hagen som skurk.


— Jeg forventer at det blir svært, svært vanskelig for Zentropa Danmark å få svenske penger i fremtiden, sier direktør Anna Serner i Det Svenske Filminstitut til avisen Politiken.

LES OGSÅ: 653 sangere med felles opprop mot sexisme.

Serner anser at Zentropas ledelse har oppført seg «ignorant og arrogant» når det gjelder anklagene som har fremkommet i senere tid i kjølvannet av #metoo-kampanjen.


Arbeidstilsynet reagerer

Det danske arbeidstilsynet har reagert på helgens avsløringer om ydmykelser, mobbing og sexsjikane hos Zentropa, og skal denne uken ta stilling til om de skal reagere med å gå selskapet nærmere etter i form av et tilsyn.

Dermed sendte ledelsen i Zentropa lørdag ut en pressemeddelelse der det blant annet het at det «ikke skal være en kultur på Zentropa å gi eller motta klask som belønning eller straff, uansett om alle parter opplever det som morsomt».


Artikkelen fortsetter under videoen.

I forrige uke besluttet det svenske filmselskapet Film i Väst ifølge DR å nekte Peter Aalbæk Jensen å jobbe som produsent på Zentropa-filmer som spilles inn i svenske Trollhättan. Der har Zentropa tidligere spilt inn filmer som «Nymphomaniac», «Dogville» og «Dancer In The Dark» – sistnevnte med Björk (bildet), som i oktober beskyldte Lars von Trier for å ha seksuelt trakassert henne under innspillingen.


Der ble også Lars von Triers nye film, det stjernespekkede seriemorderdramaet «The House That Jack Built som Uma Thurman, Matt Dillon, Bruno Ganz, Riley Keough og Sofie Gråbål står på rollelisten til, dels innspilt i mars i år.

LES OGSÅ: Sammenligner Nickelback med pornografi.

Lars von Trier og hans faste produsent Peter Aalbæk Jensen grunnla selskapet i 1992 og eier i dag 25 prosent av aksjene i Zentropa, der Nordisk Film innehar 50 prosent.


(©NTB)

ANNONCE