Nyhet

Gjentar fjorårets suksess med sin andre topplassering i GAFFA-Prisen

— Møllen vet ikke at den er vakker og sjarmerende, forteller Aurora Aksnes.

AURORAs All My Demons Greeting Me As A Friend er 2016s beste norske album, ifølge våre lesere. Men selv om våre lesere elsker det, og ikke minst vår anmelder som delte ut seks stjerner, har Aurora Aksnes selv nettopp begynt å få sansen for sin egen debutplate – eller ihvertfall lært seg å slå seg til ro med hvordan det til slutt lyder. 

— Man blir ferdig med albumet og får ikke lov til å røre noe som helst seks måneder før det blir utgitt. Og på seks månder skjer det mye ting, forteller hun. 

Det er arbeid og kreativitet helt siden hun var ni år gammel som har gått ned i Auroras debutplate. Hun kan fortelle at Lucky ble skrevet da hun var ni, mens I Went Too Far-refrenget ble skrevet da hun var bare ti år gammel.


Albumtittelen din er at alle dine demoner hilser deg som en venn. Hva skal det bety?

Hør nå. Jeg er for meg at jeg selv ligger døende i en skog, på min death bed, på en seng med glasstak. Der ligger jeg og dør, og jeg ser for meg at alle tingene og alle menneskene som jeg har slitt med, som har vært mine demoner, står rundt meg akkurat idet jeg dør, og de sier "du har vært flink, Aurora, dette klarte du kjempefint". 

— "Tenk hvor mye du har vokst på grunn av oss", forteller de meg. "Det er på grunn av oss du er sterk". 


Naturen og det overnaturlige, død og demoner, tåke og mystikk, fantasi og brutal virkerlig: det er en aurorask, søt liten historie, som ligger bak albumtittelen. 

Det overnaturlige er for Aurora noe av det beste med livet. Men størst av alt er møllen – som også pryder albumcoveret. 

— Jeg har aldri vært så glad i sommerfugler. De vet at de er vakre. Det er ikke sjarmerende. Men møllen derimot, den vet ikke at den er sjarmerende eller vakker. Den bare flyr rundt i mørket, den kommer frem om natten, og flyr alltid mot lampen: mot lyset. Som om den har valgt det livet selv. Den kunne flydd om dagen, men flyr heller alltid i mørket om natten og leter etter lys. 


En møll er som et menneske på let etter mening. Som Aurora Aksnes når hun lager musikk. 

— For meg er all form for kunst en slags søken etter et eller annet, som det til syvende og sist er umulig å finne uansett. 

— Men det er fint at vi prøver. 


— Jeg tror det er fordi vi alle har en trang til å drive med musikk, fordi vi leter etter en kur for sorg, for redsel, eller sinne eller et eller annet som kan gi et svar på hva som er meningen. 

Akkurat slik som møllen leter etter lys, i en svimlende stor og mørklagt verden, leter AURORA etter det uoppnåelige. Men møllen finner imidlertid alltid lyset, i motsetning til mennesket. Kanskje det er derfor AURORA elsker den?

Intervjuet har mistet all bakkekontakt. Tilbake til virkeligheten. Tilbake til gossipen. 


Når kommer AURORA featuring... Kanye West?

Aurora, som nå spiser oliven fra en liten pinne, blir satt ut. Ikke fordi spørsmålet er dumt, flaut eller avslørende, men fordi hun nå blir nødt til å sitte og ruge på noe hun tydeligvis har veldig lyst til å fortelle.

Det er noe stort i emning. Det kan jeg fortelle. Hun bobler av entusiasme.


— Jeg har så lyst til å si det til deg nå. Jeg fikk en veldig gøy mail i går.

Hun tier. Sier ikke mer. Hun lar seg ikke knekke, i likhet med kakerlakken. Det nest beste, etter møllen.

— Visste du at kakerlakker kan overleve en atombombe? Jeg tror at når, når, vi har ødelagt denne planeten, er det selveste kakerlakken som kommer til å rule denne verden.


Men heldigvis skal AURORA fortsette å engasjere, overbevise og glede millioner av mennesker før den tid, med sin auroraske musikk – forhåpentligvis helt frem til hun ligger under glasstaket, i sin seng, i skogen, omringet av sine demoner, mens de hilser henne og sier: "Aurora, du har vært flink".

Få et gjensyn med musikkvideoen til I Went Too Far her:


Her kan du se hvem som vant de andre kategoriene i GAFFA-Prisen 2016

ANNONCE