Nyhet

GAFFA-redaksjonen kårer årets beste låter (40 - 31)

GAFFA.no - alt om musikk.

Dette er låtene GAFFA-redaksjonens medlemmer har gitt mest spilletid i 2017.

Vi er kommet frem til desember. Det nærmer seg jul! Snart et nytt år.

For de fleste musikkredaksjoner er denne tiden synonymt med årslister - både på albumfronten og låtfronten. Og 2017 har vært et særdeles godt år med masse ny musikk både fra gamle og nye favorittartister- og band.


LES OGSÅ: Arcade Fire til Øya.

Hver dag denne uken teller vi ned årets 50 beste låter og årets 50 beste album her på GAFFA.no.

40. Gorillaz - Let Me Out (feat. Pusha T & Mavis Staples)


(Parlophone)

Det stjernespekkede Humanz-albumet til Gorillaz levde kanskje ikke opp til de store forventningene etter 2010s Plastic Beach (vår anmelder kalte albumet «konseptuelt, men ufullkomment»), men med Pusha T og den nesten 80 år gamle legenden Mavis Staples, som har hatt en solid oppsving de siste årene gjennom sine mange samarbeid med Wilcos Jeff Tweedy, ble Let Me Out en stor gjenganger på våre spillelister dette året.


Her kommer Gorillaz-sjef Damon Albarns unike evne til å finne de rette gjesteartistene for å utfylle tegneseriebandets univers virkelig til sin rett. (TL)

39. Spielbergs - Distant Star


(Furuberget)

For ordens skyld kan det nevnes at medlemmene i Oslo-baserte Spielbergs har spilt i band som Team Me, Lukestar og Truls & The Trees – men de har for lengst fått egne ben å gå på.

I år har de sluppet flere lovende singler, og Distant Star skal være første smakebit på debutalbumet – som ryktene sier skal komme vinteren 2018. En deilig, nostalgisk poprock-perle. Intet mindre. (EL)


38. Rhye - Summer Days

(Loma Vista Recordings)


En minimalistisk produksjon, som bare lar det være et par centimeter mellom artist og publikum er hva som gjør Rhye til hva det er. Med Summer Days har duoen klart å beholde det sensuelle uttrykket fra Woman-albumet, men med en bredere appell enn tidligere.

Den minimalistiske produksjonen er bygd på et groovy fundament, med Mike Milosh sin vokal lengst frem, nærmest lytteren. Rhye har klart å gjøre musikken sin mer tilgjengelig med Summer Days – en låt som fanger stemninga av solfylte sommerdager, den lette brisen og gode følelser. (BH)

37. Sufjan Steven, Nico Muhly, Bryce Dessner & James McAlister – Saturn


(4AD)

Har man ikke alltid ønsket seg et album som konseptualiserer kosmos? Som er den musikalske ekvivalenten av det vi ser for oss at solsystemet er? The National-gitarist Bryce Dessner, samtidsmusikeren Nico Muhly, perkusjonist James McAllister og Sufjan Stevens ga oss det i år, med albumet Planetarium.


Singelen Saturn er inngangen. Akkurat passe spacet. Akkurat nok barokk-rock, nok auto-tune. Den tar oss med ut, forsiktig, gjør oss klar for alt i universet du ikke visste var der. (EL)

36. Kirin J Callinan - Bravado


(Universal Music Australia)

En groovy og leken poplåt som viser den australske showmannen Kirin J Callinan fra sin mer oppriktige side. Inneholder trolig årets kuleste trommeintro og årets mest «over-the-top», virile vokalprestasjon i en poplåt.

LES OGSÅ: Konsertbilletter - den perfekte julegaven (sponset link).


Entertaineren er bare en ensom sjel som når ut til fremmede i håp om få anerkjennelse. Eller er det bare bravado, swagger fra hans side? (HEL)

35. Arif - Alene


(Nora Collective)

Det hadde gått en stund siden Arif hadde en sommerhit. Men så var det gjort. Alene er en fengende, dansbar og tropisk raplåt som passer til flere anledninger. En av sommerens mest funky låter kombinerer syltynn tematikk, men setter i gang hoftene og får en til å smile bredt.

Låten er bekymringsfri og lettbeint. En oppskrift som falt i smak denne sommeren. (JI)


34. Phoenix – Fior Di Latte

(Glassnote)


En sterk låt som beviser at de franske ringrevene fortsatt har magien intakt. Finfin produksjon krydret på utsøkt måte med den fløyelsmyke vokalen til Thomas Mars. Visstnok skapt ut fra barndomsminner om italienske familieferier.

Dette er en låt som er like søt og glatt i smaken som gelato-isen som tittelen refererer til. (MA)

33. LÜT – Du Vet Ingenting

(Bukta Records)


«Du vet ing-en-ting». Tromsøpunkerne med den store DYI-viljen viser med Du Vet Ingenting ambisjonene om større scener, høyere lyd og et villere energinivå. Låta har klart å fange energien man krever av punk, stadionfølelsen som nesten slår pusten ut av deg og den brede appellen som gjør den levbar for «allround-lytteren».


Å bli servert så stor lyd av et relativt ferskt band som LÜT, gjør at det kjennes litt ekstra godt. La låta være en kile hamret inn i fjellveggen på vei opp mot toppen, for her har gutta bevist at det er en ferd de med litt ekstra vilje vil klare! (BH)

32. (Sandy) Alex G - Bobby


(Domino)

Det unge lo-fi-pop-vidunderbarnet (Sandy) Alex G har uttalt at Lucinda Williams er en av hans favorittlåtskrivere, og på det som nok er hans mest americana-inspirerte låt, singelen Bobby, er dette åpenbart.

Ikke bare i stil og lydbilde, men også i den enkle, åpne låtskrivingen. Så inneholder singelen også hans signatur-soveromspreg, samt vokalbidrag av Emily Yacina, som synger harmonisk sammen med ham om mislykket romanse. (EL) 


31. Daniel Kvammen – Som Om Himmelen Revna (feat. Lars Vaular)

(Jansen Plateproduksjon)


To ulike dialekter + to ulike sjangrer = en nydelig sang. Sangteksten er trist, men samtidig så umåtelig vakker. Sammen med musikkvideoen blir det hele løftet til nye høyder.

Da denne låten sammen med musikkvideoen ble utgitt i sommer, mener vi det definitivt var et av årets fineste musikalske høydepunkt. (ES)

LES OGSÅ: «Selvransakelsen».


Årets liste er satt sammen av: Geir Magne Staurland, Ellen Lund, Peder Ebbesen, Stina Helland, Per Henrik Arnesen, Bendik Hansen, Martin Abelvik, Else Solheim, Victoria Tronstad, Eskil O. Vestre, Jonas Irmer, Henrik Engø Lesjø, Magnus von Schantz, Malin Langøy Aarbø, Knut Gigstad og sjefredaktør Tord Litleskare.

Vi publiserer resten av lista - samt en oppsummering av årets beste album - hver dag denne uka. Her kan du se plassene 50 - 41.

ANNONCE