Nyhet

GAFFA-redaksjonen kårer årets beste album (30 - 21)

GAFFA.no - alt om musikk.

Dette er albumene GAFFA-redaksjonens medlemmer har gitt mest spilletid i 2017.

Vi er kommet frem til desember. Det nærmer seg jul! Snart et nytt år.

For de fleste musikkredaksjoner er denne tiden synonymt med årslister - både på albumfronten og låtfronten. Og 2017 har vært et særdeles godt år med masse ny musikk både fra gamle og nye favorittartister- og band.


LES OGSÅ: Slik feirer det ikoniske bandet 40-årsjubileum.

Hver dag denne uken teller vi ned årets 50 beste låter og årets 50 beste album her på GAFFA.no.

30. Broen - I <3 Art

(Su Tissue Records)


Broen er Norges største håp på den alternative popscenen. På I <3 Art flørter de med flere sjangre i løpet av en halvtime enn det man skulle tro var sunt eller fornuftig. Likevel er bandets stil og uttrykk svært gjenkjennelig. Romvesen-aktig, fengende og raffinert.


Med sitt synthladede lydbilde, og tøffe vokalmelodier, leverer Broen åtte herlige poplåter. De har hele tiden en kunstnerisk tilnærming, men det er aldri pretensiøst. Lyrisk beveger vi oss fra tid, til kjærlighet og eksistensielle kriser. Dypere, mer eklektisk og original popmusikk må du se lenge etter. (HEL)

29. St. Vincent - MASSEDUCTION


(Loma Vista / Caroline)

Sex, makt, død og et ødelagt forhold. Fragmenter av mer eller mindre sammnhengende inntrykk viser en både schizofren og enhetlig, personlig og upersonlig, livshistorie. Annie Clark har alltid sittet inne med en mangfoldig fortellerstemme.

Og årets albumutgivelse under artistnavnet St. Vincent, MASSEDUCTION, er intet unntak. Kunstpopstjernen overbeviser så til de grader gjennom albumets 13 spor - inkludert høydepunkter som Hang On Me, Pills og den vakre balladen New York. En fryd for alle sanser! (TL)


28. Helheim - LandawarijaR

(Dark Essence)


Helheim har holdt koken i over 20 år og viser ingen tegn til å stagge farten. Tvert imot, 2017 var et bra år for bergenserne med konsert på Inferno, oppvarming for Taake på et utsolgt John Dee og utgivelse av deres niende skive, LandawarijaR.

Til tross for deres norrøne tilnærming, er du ikke nødt til å være storfan av vikingmetal for å få mye ut av skiva. Lytteopplevelsen står seg helt fint alene, og best ut kommer Baklengs Inn I Intet, Synir Af Heidindomr og tittelsporet. Helheim revitaliserte seg på LandawarijaR og har med utgivelsen levert en av årets beste metalutgivelser. (MVS)

27. Roger Waters - Is This The Life We Really Want?

(Columbia Records)


25 år skulle det gå før hjernen bak Pink Floyds største øyeblikk skulle finne det for godt å følge opp Amused To Death. Han har absolutt ikke ligget på solsengen og nytt livet som aldrende rockestjerne, riktignok: Han har turnert verden rundt med The Wall og komponert operaen «Ca Ira». I tillegg har Waters vært til stede i det politiske bildet.


Årets album må også kunne ses på som et innspill på den politiske verdensagendaen. Man kunne fort følt en viss skepsis mot et nytt album så lenge etter, men du verden som Waters leverer her. På sitt beste høres Is This The Life We Really Want? ut som det kunne vært outtakes fra The Wall og Animals. Her serveres det dramatisk instrumentering som går hånd i hånd med de mer nedtonede låtene. Dette er låter hvor Roger Waters predikerer sine bekymringer for samfunnet rundt oss. Han gjør det så sterkt og intenst at man må stoppe opp og lytte. 

Vår anmelder ga albumet fem stjerner og skrev blant annet: «Is This The Life We Really Want? er ikke et spørsmål, det er mer et manifest fra en artist som vil si oss noe om den verden vi lever i. Han viser vei og går foran mot urettferdighet og annen faenskap som finnes rundt oss». (PHA)

26. Erlend Ropstad - Alt Som Har Hendt

(Later Gator Records)


«Finn et rom. Lukk døren. Slipp Erlend Ropstad inn, og la hans ord og toner få være det de fullt og helt er ment til å være: nakne, ærlige og slik vakre». Det skrev vår anmelder om Erlend Ropstand sjette album i en anmeldelse titulert «alvorsprat og poesi» kvittert med fem stjerner.


LES OGSÅ: — Jeg er ingen klassisk gjennombruddsartist.

Siden den gang har albumet høstet nasjonal storjubel og lignet venndølens virkelige gjennombrudd – om ikke på radio, om ikke i streams, så ihvertfall et gjennombrudd inn i mange, mange menneskers kjære hjerter. (GMS)

25. Kelela - Take Me Apart

(Warp Records)


Kelela har lenge boblet i undergrunnen, og med sin første fullengder tok hun for alvor steget opp i elitedivisjonen i 2017 sammen med sammenlignbare artister som Frank Ocean, FKA Twigs, Solange og Blood Orange, som alle har det til felles at de gjør noe nytt og spennende innenfor hybriden av pop, r&b og elektronisk musikk.


GAFFA Danmarks skribent Sara Elisabeth Nedergaard kalte Take Me Apart en revolusjonerende debut i sin anmeldelse tidligere i høst, og det er vanskelig å si seg uenig i den påstanden. Det er er bare å lytte til låter som LMK og Frontline, men for å få best mulig inntrykk: Lytt til hele albumet fra start til slutt. Himmelsk! (TL)

24. Hvitmalt Gjerde - Våken


(TIK Records / Playground Music Scandinavia)

Surferock og nesten-urettferdig sommernostalgi stappet inn i et av årets aller beste norske skiver. Bergensertrioen leverer sitt mest gjennomarbeidede album. Et unektelig smittende gitardriv, perkusjon og et større lydbilde som fortsatt har beholdt sjarmen vi har lært å elske. Fullspekket av låter som får snøen til å smelte utenfor vinduet i skrivende stund, mer raffinert enn noen gang.

Dette er trioens proffeste prosjekt. 60-talls-sounden er der, lo-fi-vokal og sterke gitarriff og et smittende energinivå. Varm Natt er en av årets mest romantiske sanger, ja, det er den faktisk. Og du finner den i midten av albumet til en surferock-gruppe fra Bergen.


Vi utfordrer for øvrig alle til å prøve å la være å vrikke på et eller annet under låten Utenfor. (PE)

23. Anna Of The North - Lovers


(Different Recordings)

Anna Of The North, bestående av norske Anna Lotterud og den newzealandske produsenten Brady Daniell-Smith, har spesialisert seg på å lage nedtonet pop som befinner seg et sted i krysningspunktet mellom 80-tallets synthballader og dagens hitmusikk. 

Deres etterlengtede debutalbum Lovers høstet i år inn rosende ord fra musikkpressen, hvorav vår egen anmelder omtalte utgivelsen som «en saga om håpløs kjærlighet» og ga plata hele fem stjerner. Debuten levde definitivt opp til hypen, og vi er spente på hva fremtiden bringer for Anna Of The North! (VT)


22. Thundercat - Drunk

(Brainfeeder)


Bevæpnet med en komisk stor bassgitar, og absurde historier har Thundercat de siste årene gjort seg bemerket i den store musikkverden. Stephen «Thundercat» Bruner mikser soft rock, elementer fra jazz og feite basslinjer til fengende musikk for massene.

Drunk er delt opp i 23 forholdsvis korte spor – noe som gjør at momentet holdes gående fra første låt, og gjennom en rekke uhøytidelige historier fremført av bassguruen. Superlåta Them Changes har fått lov til å bli med videre fra 2015, noe som er et gledelig gjenhør. At Michael McDonald og Kenny Loggins dukker opp på Show You The Way er pynten på kransekaka, og er med på å gjøre Drunk til en av årets beste lytteropplevelser. (BH)

21. Alex Cameron - Forced Witness

(Secretly Canadian)


Hvem er denne mannen? Alex Cameron er en australsk musiker og artist som har tatt på seg en persona i form av «Alex Cameron» en dyster, småbitter og mislykket underholdningsartist. Cameron har tidligere uttalt overfor The Guardian at «fiaskoer er en tematikk som ikke har blitt uforsket godt nok i musikken» - gjennom albumet Forced Witness, hans andre på det kredible selskapet Secretly Canadian, utforskes tematikken på glitrende vis gjennom smått geniale tekster, fengende låter og mye saksofon.


Albumet har attpåtil gitt oss en av årets beste indiepop-singler i form av Angel Olsen-duetten Stranger's Kiss. (TL)

LES OGSÅ: Teamer opp med GIRLS-stjerne og Angel Olsen.

Årets liste er satt sammen av: Geir Magne Staurland, Ellen Lund, Peder Ebbesen, Stina Helland, Per Henrik Arnesen, Bendik Hansen, Martin Abelvik, Else Solheim, Victoria Tronstad, Eskil O. Vestre, Jonas Irmer, Henrik Engø Lesjø, Magnus von Schantz, Malin Langøy Aarbø, Knut Gigstad og sjefredaktør Tord Litleskare.


Vi publiserer resten av lista - samt en oppsummering av årets beste låter - hver dag denne uka. Her kan du se plassene 50 - 41 og 40 - 31.

ANNONCE